Kulturális intézmények

Település:
Pest megye, Vác


Váci Dunakanyar Színház


Cím: Vác, Dr. Csányi László krt. 58, 2600 Telefonszám: 06 30 975 5448

A Váci Dunakanyar Színház Vác első színháza, mely 2013. április 5-én kezdte meg működését. 

A Váci Dunakanyar Színház épülete 1927 tavaszán épült. A tervrajzokat Váczy-Hübschl Kálmán, Vác városi főmérnöknek köszönhetjük. Ekkor a Váci Reménység Egyesület terve egy közösségi ház létrehozása volt.

A székház avatása pedig 1928. január 6-án, Vízkereszt napján történt, majd ezzel megnyílt a Reménység Kultúr-mozgó.

A 30-as években a kultúrház élete sokat fejlődött, szinte zsúfolttá vált. Óvoda, főző- és szabás-varrás tanfolyam, tánciskola, klubélet, dalárda próbák, biliárd, ping-pong, sakk, dominó, kártyafoglalkozások. Olvasó- és könyvtárterem, rádiószoba működött az épületben.

A műkedvelő színjátszók a tökéletes felszereltségű (zsinórpadlás és süllyesztő) színpadon, illetve a csatlakozó öltözőkben készülhettek előadásaikra. A színpad a függönyön kívül fémredőnnyel is el volt választva a nagyterem (mozi) nézőterétől, így mozielőadás alatt is gyakorolhattak, próbálhattak.

A közvetlen háborús eseményeket követően a Vác Városi Nemzeti Bizottság 1945. február 20-i határozatával a kultúrházat teljes berendezésével, felszerelésével együtt lefoglalta.

1945 tavaszán már szovjet propagandafilmek vetítésére használták.

Az utóbbi időben Dunagyöngye Filmszínház néven moziként üzemelt, az utolsó vetítést 2007-ben tartották meg. Az épület majd 5 éven keresztül üresen ált.

2012 februárjában Góczán Zsolt, a Fónay –HUMÁNIA – Társulat vezetője, kérelmezte a „volt mozi” épületének használatát. A városban működő színjátszó kör ugyanis kinőtte a helyi művelődési ház falait. 2012 júliusában megkapták a helyiséghasználati engedélyt és már abban a hónapban hozzáláttak a belső felújításhoz.

2012. november 22-én Város Testülete megszavazta, hogy az épület adjon otthont Vác első színházának, a Váci Dunakanyar Színháznak, melynek ügyvezető igazgatója, Kis Domonkos Márk lett.

 

JEGYINFORMÁCIÓ

Az előadásokra jegyek válthatóak a színház pénztárában, a váci Tourinform irodában, valamint jegyek kaphatóaz InterTicket országos jegyirodai hálózatában valamint a Jegy.hu oldalon.

Váci Dunakanyar Színház – Pénztár

2600 Vác, Dr. Csányi László körút 58.

Tel.: +36-30/975-5448

Nyitva tartás:

hétköznapokon 15 – 19 óráig
szombaton 15 – 18 óráig
Illetve előadások előtt 1 órával nyit ki jegypénztárunk.

Jegyrendelés és foglalás: jegypenztar@vacidunakanyarszinhaz.hu.

Forrás: vacidunakanyarszinhaz.hu


 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »