Település:
Budapest, 6. kerület


Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum


Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 103., Telefon: +36 1 469 77 59, Jegypénztár: +36 1 469 77 62, E-mail: hoppmuseum@hoppmuseum.hu

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Budapesten, az Andrássy út 103. szám alatt található. A Szépművészeti Múzeum szakmúzeuma, amelynek gyűjtőkörébe a Távol-Kelet művészeti emlékei tartoznak.

Története

Az udvari kiállítás bejárata

Hopp Ferenc magángyűjteménye volt a gyűjtemény alapja, mely mintegy 4000 tételt számlált. Ezt, akárcsak az Andrássy úti palotáját, 1919-ben, nem sokkal halála előtt adományozta a magyar államnak. A múzeum 1923-ban nyílt meg. Több, már meglévő múzeumi gyűjteményből egészítették ki az állományt, így kerültek tárgyak a múzeumba az Iparművészeti Múzeumból, a Szépművészeti Múzeumból, a Néprajzi Múzeumból és a Magyar Nemzeti Múzeumból is. További magángyűjtemények (pl. Wartha Vince) valamint 1945 után vietnámi, kínai és észak-koreai állami ajándékok is bővítették állományát.

2006-ban már kb. 23 000 műtárgyat tartottak nyilván, különösen jelentősek a japán középkori művészet emlékei és a kínai bronz- és porcelántárgyak. A teljes múzeumi gyűjtemény kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel. A szakmúzeum állandó kiállító helye 1955 óta a Ráth György-villa, míg a Hopp Ferenc Múzeumban rendszeresen időszaki kiállításokat rendeznek. Utóbbiak tematikusan válogatva mutatják be feliratokkal, fotókkal és jól összeválogatott tárgyakkal egy-egy keleti ország, nép életét, szokásait, kultúráját.

Végrendelet

„… a Budapesten VI. kerületi Andrássy út 103. szám alatt lévő villámat … összes tartozékával együtt a Magyar Államnak … hagyományozom oly kikötéssel és feltétellel, hogy az épület gyűjteményem és más állami tulajdonban lévő megfelelő műtárgyak felhasználásával kelet-ázsiai művészeti múzeumnak rendeztessék be, csak erre a célra és egy, a múzeummal kapcsolatos ázsiai tudományos intézet céljaira szolgáljon, és ez a múzeum minden időben az én nevemet viselje.”

NYITVA TARTÁS

Általános nyitvatartás:
kedd–vasárnap: 10.00-18.00 (belépés 17.15-ig)
hétfőn zárva
Jegypénztár nyitva tartása:
10.00-17.15
Belépésre a pénztár zárásáig van lehetőség.

BELÉPŐDÍJAK

Jegyárak:
Teljes árú (felnőtt): 1 400 Ft
Ifjúsági jegy (6-26 éves kor között), nyugdíjas jegy (62-70 éves kor között): 700 Ft
Jelenleg csak időszaki kiállítások láthatóak a múzeumban, állandó kiállításunk nincs.

Kapcsolat / Elérhetőség

Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Telefon: +36 1 469 77 59
Jegypénztár: +36 1 469 77 62
E-mail: hoppmuseum@hoppmuseum.hu

Általános információ: hoppmuseum@hoppmuseum.hu

Könyvtár: hopplibrary@hoppmuseum.hu

Múzeumpedagógia: hoppmuzeumpedagogia@hoppmuseum.hu

Tárlatvezetésre jelentkezés: hoppmuseum@hoppmuseum.hu

Megközelíthető:

- a 105-ös autóbusz Bajza utcai megállójától;
- az M1 földalatti

 

Forrás: hoppmuseum.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »