Település:
Hajdú-Bihar megye, Berettyóújfalu


Berettyóújfalu, Fehér templom


A romot 1879-ben, szántás közben találták meg a Csonkatorony közelében, az Egyházsziget néven ismert dombon.. A környéken még élt az az emlékezet, miszerint a templomban a Csáky grófok temetkeztek.

A romot 1879-ben, szántás közben találták meg a Csonkatorony közelében, az Egyházsziget néven ismert dombon. A tulajdonos és szomszédja kutatásba kezdett. Hamarosan fel is tárták a kis templom alapfalait. A templomhajó délkeleti részében sírboltot, emberi csontokat, két koponyát, aranyozott paszomántos selyem ruhafoszlányokat találtak. A környéken még élt az az emlékezet, miszerint a templomban a Csáky grófok temetkeztek. A ruhamaradványok leírása alapján feltételezhető, hogy a sírboltba a XV-XVI. század környékén temetkezhettek. Végül 1980 őszén, a Csonkatorony környéki leletmentő ásatások során feltárták a templom alapjait, illetve a templom körüli és a hajón belüli sírt, végül megtörtént a romok műemléki helyreállítása. Ma a helyreállított alapokat tekinthetjük meg.

Helye: N 47° 13,500' E 21° 33,879' (A Berettyóújfalu-Biharkeresztes útról itt kell letérni: N 47.22301°, E 21.557309° - kb. 100 m után, az utolsó háznál - itt parkolhatunk -, még a herpályi templomrom előtt jobbra átmenni a patak hídján, ott balra, északkeletnek tartva kb. 350 m-re van a rom. A földútról jobbra nézve feltűnik egy kis halmocska nagy bodzabokorral. 50 m a szántáson át. Ott mélyedésben rejtőzik a rom.)

forrás:templomrom.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »