Település:
Budapest, 11. kerület


Kamaraerdő / Vadász-hegy / Kamaraerdei Ifjúsági Park


Budapest, Xl. Kerület

 
Kamaraerdő 
 Budapest egyik városrésze a XI. kerületben, illetőleg Budaörs déli része – valamint a kettő között elterülő erdő elnevezése. Legmagasabb pontja a Vadász-hegy (224 m).
 
Kamaraerdő
Egy tisztás a piknikezni vágyóknak
Közigazgatás
Település
Budapest, Budaörs
Kerület
XI. kerület
Irányítószám
1116, 2040, 2042
Népesség
Teljes népesség
407 fő (2001)[1] +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság
126 m - 212 m között m
Elhelyezkedése
Kamaraerdő (Budapest)
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 25′ 53″, k. h. 18° 59′ 11″
 
Fekvése
Az erdőt délről a Tétényi-fennsík füves-cserjés pusztasága, délkeletről Budapest XXII. kerülete, keletről Budapest-Kamaraerdő (XI. kerület), északról Kőérberek (XI. kerület), nyugatról (a XI. kerület egy keskeny beékelődő sávját leszámítva) Budaörs-Kamaraerdő határolja.
 
Budaörs Kamaraerdő városrésze délről a Tétényi-fennsíkkal, nyugatról Törökbálint-Pistállyal határos, északon pedig Szarvasmező ipartelep és az M1-M7 autópályák közös szakasza választják el Budaörs többi részétől.
 
Története
Az egyik erdei tanösvény kezdete
A délről a Tétényi-fennsíkhoz csatlakozó 200 m magas, szabdalt felszínű terület legnagyobb részét, a növekvő beépítettség ellenére ma is erdő borítja.
 
A vidéket a tatárok elvonulása után IV. Béla a németeknek adományozta, hogy a teljesen elpusztult vidék ne maradjon parlagon. Az itt létrejött és a XV. századig fennállt középkori település neve Kána volt.
 
A XVIII. századi újratelepítéskor a betelepülő svábok „Kanaer Wald”-nak (Kánai erdő) nevezték.
 
Az 1847-től használatos Kamaraerdő a német „Kammerwald” elnevezésből származik. Ez részben a régi német név torzulásából, illetve onnan ered, hogy a terület évszázadokig a királyi Kamara (kincstár), illetve Buda város erdőbirtoka volt. Döbrentei Gábor 1847. évi dűlőkeresztelője alkalmával a német Kammerwald magyar tükörfordítása lett a környék neve. Erdő jellegét a felparcellázás ellenére megőrizte, 180 hektáros erdőtömb borítja.
 
Élővilága
Kamaraerdő területén a cseres-tölgyes erdőtársulás számára kedvezőek a létfeltételek. Fő fafajok a cser- és a kocsánytalan tölgy. Mellettük elegyfafajok például a kőris, a mezei juhar, barkócaberkenye és a szilfa. A cserjeszintben a galagonya, fagyal, ostorménbangita, húsos som, csíkos kecskerágó és kökény érzi jól magát. A természetes állományokon belül is egyre nagyobb területeket hódít meg az idegenhonos zöld juhar.
 
Madarak közül jellemző az egerészölyv, a fekete harkály, zöld küllő, nagy fakopáncs, vetési varjú, szajkó, meggyvágó, csuszka, zöldike, erdei pinty, őszapó, vörösbegy, fülemüle, széncinege, kék cinege, barátcinege, seregély és a fekete rigó.
 
A nagyvadfajokat a területen az őzek képviselik. Kamaraerdőben az emlősök közül még borzok, rókák, sünök, vakondok és cickányok, egerek, pockok és pelék élnek.
 
Tanösvény
2012-ben épült meg a Kamaraerdei Tanösvény. Hossza 4 km, kb. 2 óra alatt járható be, a szintkülönbség maximum 100 m. Jelzése a fákra festett "T". Első állomása a Susulyka utcai parkoló mellett található, a 41-es villamos végállomásához közel. GPS koordinátái: N 47,438, E 18,980. A tanösvényen összesen 12 állomáson tájékozódhatunk az erdő növény-és állatvilágáról, a geológiájáról, sőt egy játszóteret is találhatunk a Nagy-réten – a tanösvény 6. állomásán –, ahol többek között fa xilofon, rendhagyó ugróiskola és különböző más érdekességek várják a gyerekeket.
 
A tanösvényt 2014-ben 7 db új, nagy méretű táblával egészítették ki, amelyek mindegyike tartalmaz interaktív elemeket. Megismerkedhetünk például az erdei fák kérgével, táplálékláncokat alakíthatunk ki, erdei állatok nyomait fedezhetjük fel, vagy megnézhetjük, mekkorák vagyunk az erdei madarakhoz képest. További, kisebb táblákon az egyes hulladékok lebomlási idejét tudhatjuk meg.
 
 
Vadász-hegy
 
A Vadász-hegy Budapest legdélibb fekvésű dombja, mely 227 méter magas. A Tétényi-fennsík északi folytatása. Területe Budapest XXII. kerületének illetve XI. kerületének határán, és Budaörs területén található. A domb csúcsát erdő borítja, melynek neve Kamaraerdő.
 
Nagy magasság különbségek találhatók területein. Az erdő 126-227 méter magasságban található. Területe 60 hektár, de a beépítettség fenyegeti. Az erdő területét kettészeli a 7-es út (Balatoni-út) mely az 1930-as években épült. A hegy tetején kiváló panorámás területek találhatók, melyek a Gellért-hegyre illetve a Budai-hegyvidékre néznek. Területe természetvédelmi terület, melyet a Pilisi erdőgazdaság gondoz. A hőmérséklet nyáron maximum 34-35 C, míg télen lemehet akár –18-20C-ra is.
 
Télen gyakran hó borítja területét, így rengetegen jönnek Budafokról illetve Budaörsről szánkózni. 2 nagy szánkózási „pálya” van, azaz két hóval borított erdőút. A hótakaró vastagsága átlagos teleken 20-30 centiméter.
 
 
 
Kamaraerdei Ifjúsági Park
 
Megközelíthető:
A Kamaraerdei Ifjúsági Park a XI. kerület peremén található, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető a Kosztolányi Dezső tér felől a 87-es és a 87/A autóbuszokkal, a Móricz Zsigmond körtérről a 41-es villamossal, valamint Törökbálint felől a 88-as busszal. Amennyiben Ön gépkocsival érkezik, a Park területén őrzött parkolóval állunk rendelkezésére.
 
Kamaraerdei Ifjúsági Park Kht.
 
 A parkról:
Rendezvényszervezés
Pályabérlés
Nyári táborok
Úszótábor
Tel: 06/20/479-9254
 
Kamaraerdei Kerekerdő Bölcsőde, Óvoda és Iskola
Kamaraerdei Curling Club
 
 

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »