Település:
Bács-Kiskun megye, Kiskunmajsa


Csengelen és Üllésen is megjelent a madárinfluenza


Két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaság állományában is kimutatta a madárinfluenza vírusát március 31-én a Nébih laboratóriuma. A két állomány összesen csaknem 200.000 állatának leölése folyamatban van.

A madárinfluenza múlt heti ismételt kitörése óta már mintegy 40 gazdaságban van jelen a betegség. A Nébih ezúton is felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

Bács-Kiskun megye után két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaságban is megjelent a madárinfluenza. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzés a szigorított állategészségügyi óvintézkedésként kötelezően előírt mintavételezés alapján derült ki. A Csengele közelében lévő telepen csaknem 142.000, míg az Üllésnél találhatóban 54.000 állat leölését kezdték meg az állategészségügyi szakemberek.

A hatóság a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtette, többek között kijelölte a védő- és megfigyelési körzetet. A betegség megjelenésének mikéntjére a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.

A madárinfluenza március 25-ei kitörése óta csaknem 40 gazdaságban jelent meg a betegség Bács-Kiskun és Csongrád megyében. Az állategészségügy szakemberek minden szükséges hatósági intézkedést megtesznek, a járvány terjedésének lassításához azonban elengedhetetlen az állattartók felelős magatartása is. Az állományokat csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával lehet megóvni. Kiemelten fontos, hogy a baromfikat kötelező zártan tartani, valamint – járványvédelmi minimumfeltételként – zárt helyen kell őket etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinflu
KAPCSOLÓDÓ ANYAG
https://portal.nebih.gov.hu/-/korlatozas-alatt-allo-terulet…

Forrás: KVT

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »