Programok / Szabadtéri rendezvények


Település:
Komárom-Esztergom megye, Tata

Kategória:
Szabadtéri rendezvények

Létrehozva:
2019-10-17 11:56:19


Kilátó

Fellner Jakab Kilátó Tata, Fazekas u. (Kálváriadomb)

 kilátótorony a barokk hangulatú városkép kialakításában nagy szerepet játszó Fellner Jakab emlékét őrzi. Rengeteg általa tervezett épületet láthatunk a városban sétálva.

A tatai Kálvária-dombon álló 37 méter magas kilátóba 175 lépcsőfok visz fel. Megéri megküzdeni a felmászással és a tériszonnyal, mert csodaszép a tetejéről a város és a környező vidék: a Gerecse hegyei, Tatabánya és Dunaalmás is a panoráma része.

A kilátó eredetileg egészen más funkcióval üzemelt: itt működött a Turul sörétöntöde. Stieber Antal 1939-ben igen jó üzleti érzékkel fogott bele a sörétgyártásba. A két világháború között ugyanis nagy igény mutatkozott az apró lövedékre, amit korábban csak külföldről lehetett beszerezni.
Az 1960-as évektől használják kilátótoronyként.

Az apró sörétek gyártáshoz régen egy egész magas építményre volt szükség. A készítés során a magas söréttorony tetejéből csepegtették az olvadt ólmot a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömb alakot vettek fel, a vízben pedig már ilyen formában szilárdultak meg. A hatvanas évek óta a gyártás más módszerrel folyik. Az országban egyetlen hasonló torony van Tolna megyében, Borjád településen.

forrás Tata látnivalók