Városi Kórház, ügyeleti rend

Település:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Mezőkövesd


B-A-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Mezőkövesdi Mozgásszervi Rehabilitációs Tagkórház


3400. Mezőkövesd, Fülemüle út 1. Tel: 49/505-600

 
B-A-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház
Mezőkövesdi Mozgásszervi Rehabilitációs Tagkórház
 
 
 
Története
 
 
Az 1986-ban alapított Mozgásszervi Rehabilitációs Központ 184 ágyas kapacitású fekvőbeteg intézmény. A kezdetben reumatológiai, 1995. év végétől pedig rehabilitációs profilú kórház közel 100%-os ágykihasználással történő működésével bebizonyította, hogy reális igények alapján épült, s mára fő feladatát, a mozgásszervi betegek balneoterápiát is alkalmazó rehabilitációs kezelését jól szolgálja.
Az intézet 1986. augusztusától 1992. december 31-ig a Mezőkövesdi Városi Kórház-Rendelőintézet integrált részeként működött. 1993. január 1-jétől megyei tulajdonú, megyei fenntartású fekvőbeteg intézményként a megyére kiterjedő területi ellátási kötelezettséggel látja el feladatait. Ezen felül a területen kívüli betegek ellátási rendjében szabályozottaknak megfelelően az ország teljes területe, valamint a külföldi betegek ellátási rendjében szabályozottaknak megfelelően idegen országból az osztályon gyógyulni szándékozó betegek ellátását is végzi. Általános feladatunk a mozgásszervi betegségben szenvedő betegek ellátása, rehabilitálása, beleértve a reumatológiai, mozgásszervi eltérésekben megmutatkozó neurológiai, mozgásszerveken végrehajtott traumatológiai, idegsebészeti, a végtagok keringési megbetegedéséhez vezető angiológiai betegségeket, csonkolásokat. Ezen felül szív- érrendszeri betegségen átesett betegek általános rehabilitálását is vállaljuk a szakma szabályainak megfelelően az eseményt követő fél év elteltével, a cardiológus beutalása alapján. Fizikoterápiás tevékenységünk mind eszközös, mind szakmai háttere biztosított. A Fizikoterápia szakmai hátterét fiziotherápiás szakorvosok, reumatológiai és rehabilitációs szakorvosok, szakképzett gyógytornászok, fizikoterápiás asszisztensek és gyógymasszőrök biztosítják team munkában. A központi fiziotherápiás osztály biztosítja mind a négy fekvőbeteg osztály betegeinek gyógykezelését, emellett a fent részletezett ellátási terület járóbetegeinek ellátását is. A balneoterápiára a Zsóry gyógyfürdőben van lehetőség az intézmény költségvetésének terhére, illetve OEP finanszírozásban. Az intézmény a Zsóry Gyógyfürdő vizének hasznosítására épül. Feladata, hogy mozgásfunkciójukban károsodott betegeknél megfelelő időben és megfelelő ideig olyan orvosi rehabilitációt, fizikoterápiát alkalmazzon, amelynek célja a károsodott funkciók minél teljesebb helyreállítása, a további romlás megakadályozása.
 
Mint mozgásszervi rehabilitációs szakkórház Kelet-Magyarország legnagyobb kapacitású ilyen jellegű intézménye.
 
Kórházunk fekvőbeteg és járóbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi intézmény. A kórház négy mozgásszervi rehabilitációs fekvőbeteg osztálya látja el a TAJ kártyával rendelkező mintegy 783.000 lakost számláló Borsod-Abaúj-Zemplén Megye, illetve korlátozott számban, részleges térítési díj ellenében a területen kívüli magyar állampolgárokat. Teljes térítési díj megfizetése mellett lehetőség van a külföldi állampolgárok fekvő- és járóbetegként történő gyógykezelésére.
 
Az intézmény korszerű gépekkel felszerelt Fizikoterápiás osztályán szakképzett asszisztensek végzik a fekvő- és járóbetegek hydro- és elektroterápiás kezelését.
 
A kórházban eleinte egyetlen reumatológiai szakrendelés működött korlátozott kapacitású laboratóriumi háttérrel, mely főként a város és városkörnyék járóbetegeit látta el. Mára - a profilváltásnak és a megnövekedett igényeknek köszönhetően - a járóbeteg szakrendelések, szakambulanciák száma alaposan megnövekedett, és kibővült a diagnosztikai háttér is; így: reumatológia, fizikoterápia szakrendelések, mozgásszervi rehabilitáció, oszteoporózis szakambulanciák, laboratórium és röntgen diagnosztika áll a gyógyulni kívánók szolgálatában.
 
A kórházunk 2004. június 7-én vezette be az ISO-KES integrált minőségirányítási rendszert, amelynek során a szolgáltatásaink teljesítése során mindenkor a betegek érdekeit tartjuk szem előtt és a mindenkori finanszírozási rendszerben biztosítjuk számukra az elérhető legmagasabb szintű egészségügyi szolgáltatást. Fontosnak tartjuk, hogy megismerjük és teljesítsük a betegek, a lakosság, a finanszírozó és a tulajdonos igényeit. Folyamatosan figyeljük és felmérjük a szolgáltatásainkkal szemben támasztott elvárásokat, kölcsönösen előnyös kapcsolatokra törekszünk az ellátásban résztvevő más intézményekkel, a családorvosokkal és szállítóinkkal.
 
3400 Mezőkövesd, Fülemüle út 2. Tel.: 49/505-600 Fax.: 49/505-160
 

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »