Település:
Bács-Kiskun megye, Kiskunmajsa


Bűnmegelőzési tanácsok Mindenszentekre és Halottak Napjára


Közeleg Mindenszentek és a Halottak Napja, amikor a temetőkben sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját. A megemlékezés során a kegyelet virágaival és gyertyagyújtással emlékezünk halottainkra.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben figyelmeztetett: ilyenkor a rossz  szándékú emberek is megjelennek a sírkertekben és környékén.
 
A temetőkben megnövekedő forgalmat kihasználva, egyúttal megjelennek a figyelmetlenségből adódó lehetőségeket kereső bűnelkövetők. Szomorú tapasztalat, hogy a kegyelet napjaiban a temetők közvetlen környezetében gyakrabban fordul elő gépkocsifeltörés, kerékpárlopás, valamint a sírokról virág és koszorú eltulajdonítás.
 
A temetőlátogatás ideje alatt pedig a lakástulajdonos távollétét kihasználó betörés, illetve besurranás. A bűnmegelőzési szakemberek az áldozattá válás elkerülése érdekében javasolják, hogy nagyobb értéket, ékszert, nagyobb összegű készpénzt – ha lehet – ne vigyenek magukkal a temetők látogatásakor.
 
Kézitáskájukat mindig vegyék ki a gépjárműből, amit minden esetben zárjanak le! Tapasztalatok alapján a kisebb települések temetőiben a helyi lakosok nem zárják autójukat, azonban az utazó bűnözők ezt kihasználva eltulajdoníthatják értékeiket.
 
A tolvajok akár temetőlátogatóként, akár autójukban ülve figyelik a temetőbe érkezőket és keresik a lehetőséget. Ha egy járműből sikerül értéket elemelniük, úgy újabb település parkolójában kezdenek ismételt akcióba.
 
KÉRJÜK ÖNÖKET, HOGY :
• Mielőtt felkeresik szeretteik sírját, győződjenek meg arról, hogy a gépjárművet, kerékpárjukat biztosan lezárták!
• Amíg kegyeletüket leróják, ne hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat az autóban! Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben! Az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat. Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
• Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat miközben a sírt rendezik, ha vízért mennek akkor se!
• Okmányaikat, értékeiket mindig táskájuk vagy kabátjuk belső zsebeiben tartsák!
• Fokozottan figyeljenek értékeikre, ha tömegben tartózkodnak!
Bűncselekmény észlelése esetén hívja a 112-es segélyhívószámot!
Természetesen a rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozott odafigyelésüket és a fentiek mellett a közlekedés és a parkolás szabályainak betartását is.
 
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »