Programok / Családoknak, gyerekeknek

Település:
Csongrád megye, Szeged

Kategória:
Családoknak, gyerekeknek


Somogyi könyvtár Szeged


Könyvtári Programok Szegeden

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK SZEGEDEN, A SOMOGYI KÖNYTÁRBAN ÉS A FIÓKKÖNYVTÁRAKBAN

 
 2019. SZEPTEMBER 2 - 7.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon. A Somogyi Könyvtár a több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető. A könyvtár és a fiókkönyvtárak egész évben várják a könyvbarát és kultúrakedvelő látogatóikat rendezvényeikre.

 
Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
 

Nyár végi nyitva tartás a Somogyiban

A központi könyvtár augusztus végéig a nyári nyitvatartási rend szerint, hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 10-18 óráig, csütörtökön 13-18 óráig, szombaton 10-16 óráig várja olvasóit. Szeptembertől visszaáll az év többi napján érvényes nyitvatartási rend. 
A fiókkönyvtárak augusztus 21-től (szerdától) ismét a megszokott nyitvatartási rend szerint várják a látogatókat. Az Agóra Gyermekkuckó augusztus 31-ig zárva tart.

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Somogyi-könyvtár központi épülete (Szeged, Dóm tér 1-4.) 2019. szeptember 2-től a következő nyitvatartási rend szerint várja a látogatókat:
Hétfő, kedd, szerda, péntek: 09.00 -19.00
Csütörtök: 13.00-19.00
Szombat: 10.00-16.00

Somogyi Könyvtár - augusztusi-szeptemberi programok

2019. augusztus 29-ig – Gyermekkönyvtár

Várostrom, „szabadulószoba”, iPad Osmo
Könyves, mesés és digitális játékokkal várja az óvodásokat és iskolásokat a nyári szünet idején a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára. Az augusztus végéig futó programokba bármikor bekapcsolódhatnak az újonnan érkezők.
A „Birodalomhódító könyvtár-tér-játék – Kalandozások a Könyvkirály birodalmában, olvasni tudók számára” című program résztvevői hetente egy-egy papírvárat foglalhatnak el, ha megoldják az ostrom feladatait.
A „Mesevár. Legyél te a Könyves Birodalom legkisebb hőse! Álld ki a mesebeli próbákat és foglald el a Mesevárat!” című játékban óvodások vehetik be a képzeletbeli kastély falait. A Birodalomhódító és Mesevár játékok eredményét augusztus 29-én, csütörtökön 16.30 órakor hirdetik ki a Gyermekkönyvtárban.
A „Mesegömbölyítő. Gyere, gömbölyítsük együtt a mesét! Választásod szerint, minden órában más mese hangzik el” című programban a gyerekek egy szerencsekerék megforgatásával sorsolhatják ki az elhangzó mesét – minden héten kilenc új mese szerepel a „színlapon.”
A „Digitális játéklabor. Alakítsd kedved szerint a digitális teret a valóságban! Próbáld ki az iPad Osmo játékokat!” kínálata a számítógépes világ iránt érdeklődőknek szól: ügyességi és nyelvi játékokban fejleszthetik készségeiket a résztvevők.
A „Könyv-erőd – Szabadulj ki a „meseszobából”! Nincs mese, egy órád van rá!” című játék a megfigyelőképességet teszi próbára. A gyerekeknek 60 perc alatt kell megtalálniuk a mesés labirintusból kivezető utat. A résztvevők száma korlátozott: egyszerre nyolcan játszhatnak. Jelentkezni a 06-62-425-525, 06-62-630-634-es központi telefonszámon, illetve személyesen lehet.

2019. augusztus 31-ig – Gyermekkönyvtár

Nevet a rókának! – a Gyermekkönyvtár fölhívása
„A róka akkor nevet, ha kap végre egy nevet” – így kezdődik a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának fölhívása, amely a legifjabb olvasóknak kialakított részleg kabalaállatának elnevezésére biztatja a gyerekeket. A róka közönségszavazatokkal nyerte meg a Kabala-kalamajka! címen meghirdetett versenyt, megelőzve a szürkemarha és oroszlán plüssállatot – mindhárom figura Vida Andrea alkotása.
A névötleteket augusztus 31-ig várják a Gyermekkönyvtárban, vagy „privát üzenet” formájában, a Somogyi-könyvtár Facebook-oldalán.
A legötletesebb név beküldője értékes nyereményben részesül. Sorsolás és eredményhirdetés szeptember 7-én.

2019. augusztus 15-től szeptember 7-ig – 1. emelet, olvasóterem

Könyvtári játék – halászlé a jutalom
Halászlevet nyerhetnek a szeptember 6. és 8. között zajló XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szeged és a Somogyi-könyvtár közös játékának szerencsés résztvevői.
A játék a „Tisza partján van egy hajó kikötve…” című kiállításhoz kapcsolódik, amelynek anyagát Mód László néprajzkutató gyűjteményéből, valamint a Somogyi-könyvtár korabeli dokumentumaiból állították össze.
A két régi neves (Bitó és Antalffy) halászcsaládról szóló tárlaton a bibliotéka Helyismereti gyűjteményének anyagai mellett Bitó Antal irattárából származó dokumentummásolatok (nagy halfogásról készült fotók, halászati igazolvány stb.) is megtekinthetők lesznek.
A tárlat augusztus 15-től szeptember 7-ig látogatható a bibliotéka első emeleti olvasótermében.
A játék kérdéseire helyesen válaszolók között halászléjegyeket sorsolnak ki. Az ajándék halászlé Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács fölajánlása.
A résztvevők a megfejtéseket elküldhetik e-mailben (tajekoztato@sk-szeged.hu) vagy leadhatják személyesen a könyvtár földszinti adminisztrációjában.
Határidő: szeptember 5. (csütörtök) 19 óra.

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzteti Színház közös játékában a helyes megfejtők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki az előadásokra.

2019. szeptember 10-től október 31-ig
April De Angelis: Színházi bestiák című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2019. szeptember 2 – 2019. november 30-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
KVÍZ maraton – Jeles napok, Világnapokhoz kapcsolódóan
Játssz! – Olvass! – Nyerj!
A játékot óvodás és általános iskolás korosztály számára ajánljuk.
A részletek a Somogyi-könyvtár honlapján és az Agóra Gyermekkuckó facebook-os oldalán találhatóak.

2019. augusztus 28. szerda – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Mesegömbölyítő. Gyere, gömbölyítsük együtt a mesét! Választásod szerint, minden órában más mese hangzik el.

2019. augusztus 29. csütörtök 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Eredményhirdetés a Mesevár és a Birodalomhódító könyvtár-tér-játék résztvevői számára.

2019. szeptember 5. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A csodapalást című mese bemutatása papírszínház segítségével

2019. szeptember 6. (péntek) 10.00-11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Anya-magzat kapcsolat támogatása és a várandós relaxáció módszere
Előadó: Dr. Dombi Edina, pszichológus, egyetemi adjunktus

2019. szeptember 6. (péntek) 16.30 – 17.00-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… – Papírszínházas mese
Címe: A három kismalac

2019. szeptember 7. 10.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
RÓKA-MÓKA.  Mesés családi nap. A „Nevet a rókának” című pályázat lezárása, eredményhirdetés, a gyermekkönyvtár kabalaállatának névadója. Rókás mesék, játékok, rókavadászat 15.00 óráig.

2019. szeptember 11. (szerda) 10.00-11.00 óra – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Tipegők tánca, a Táncolj Babám szervezésében – táncos, mozgásos, ritmusfejlesztés 1-3 éves korig
A foglalkozást vezeti: Gombosné Donka Emese

2019. szeptember 12. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Bertalan és Barnabás című mese bemutatása papírszínház segítségével

2019. szeptember 13. (péntek) 16.30 – 17.00-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… – Papírszínházas mese
Címe: A csodapalást

2019. szeptember 17. (kedd) 16.00 – 18.00-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Hetedhét országon innen, az Óperenciás tengeren túl….
A népmesék varázslatos világa - interaktív foglalkozás óvodás és kisiskolás korosztály számára

2019. szeptember 18. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár
Fiatal tehetségek Szegeden
Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 21 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 18 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

Vendég: Gereczné Deák Zsuzsanna, Sófi-ösztöndíjas üvegszobrász (SZTE, JGYPK)
Házigazda és moderátor: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja

„1976-ban láttam meg a napvilágot ikertestvéremmel együtt Szegeden, egy sokgyermekes családban. 1991-ben magyar bajnok lettem női kajak 500 m-en. 1991-1995 között a Tömörkény István Művészeti Gimnázium grafika szakán végeztem. 1995-1998 között a Szilánk Glass Company grafikusa voltam. Itt ismerkedtem meg ezzel a csodálatosan sokszínű anyaggal, az üveggel. 2016-tól 2019-ig a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Képi ábrázolás BA síküveg szakirányos hallgatója voltam. Egyetemi éveimet az üvegszobrászatnak szenteltem. Az egyetemi éveim alatt mesterem és konzulens tanárom Kovács Keve DLA, üveg-tervező, grafikusművész, főiskolai docens volt. Alkotásaimból több csoportos és egyéni kiállítást rendeztek. Nagy sikert aratott 2019. áprilisban a szegedi Somogyi-könyvtárban, az SZTE Sófi Ösztöndíj támogatásával megrendezett önálló kiállításom. Művészeti tevékenységemet számos díjjal és ösztöndíjjal is elismerték. Többek között: Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíja, Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj, SZTE Sófi Ösztöndíj Kiemelt Kuratóriumi Díja 2018-ban, Kass 90+ pályázat I. díja, SZTE JGYPK Tudományos Diákköri Konferencia 2 db I. Hely - Üvegplasztikák: Labirintus, Extro-introverzió címmel. Kiemelkedő tanulmányi és művészeti eredményeimnek köszönhetően 2019-ben elnyertem az SZTE Sófi-alapítvány Arany fokozatú ösztöndíját.”

2019. szeptember 19. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A soknevű macska című mese bemutatása papírszínház segítségével

2019. szeptember 20. (péntek) 16.30 – 17.00 -ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… – Papírszínházas mese
Címe: Az aranyhalacska

2019. szeptember 21–22. (szombat–vasárnap) – helyszín: Somogyi-könyvtár
A Kulturális Örökség Napjai a Somogyi-könyvtárban

A 138 éve alapított Somogyi-könyvtár Szeged legrégebbi kulturális intézménye, a bibliotéka muzeális gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Örökség része.
Az Örökségnapok alkalmából változatos programokkal várjuk az érdeklődőket a könyvtár épületén belül és „házon kívül” egyaránt.
A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen a hallani- és látnivalókhoz.

Bejelentkezés a programokra:
személyesen a könyvtár adminisztrációs pontján
telefonon: a 62/425-525/1-es melléken
e-mailben: library@sk-szeged.hu
A bejelentkezésnél megadott személyes adatokat kizárólag a program szervezéséhez használjuk és utána töröljük.

2019. szeptember 25. (szerda) 14.00-15.00 óra – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mackó kuckó – Szélike királykisasszony – játékos mesefoglalkozás kisiskolásoknak
Foglalkozást vezeti: Orlik Ilona, meseterapeuta

2019. szeptember 25. (szerda) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emeleti olvasóterem
Könyv és kutatója – A Somogyi-könyvtár szabadegyeteme
A szabadegyetemünk alkalmain a könyvtárunk régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó irodalomtörténeti ritkaságokat is.
A 2019-es őszi szemeszterünk a következő előadókat hallgathatják meg: Szilágyi Zsófia, Hansági Ágnes és Szörényi László.
Szeptemberi előadónk: Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszékének vezetője
Az irodalomtörténész a kutatási témájának (Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső) megfelelően válogat a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek, helyismereti gyűjteményének anyagából.

2019. szeptember 27. (péntek) 10.00-11.00 óra – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Mesemondás hangfürdővel
Foglalkozást vezeti: Nagy Anita, hangterapeuta

2019. szeptember 27. (péntek) 16.30 – 17.00 -ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… – Papírszínházas mese
Címe: A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Somogyi Könyvtár Fiókhálózat - augusztusi-szeptemberi programok

Csillag téri fiókkönyvtár
augusztus 29. (csütörtök) 17.00 óra - Korea Klub - A II. Orosházi Korea Nap élménybeszámolója - multimédiás előadás.
szeptember 9. 17.00 órakor Film-Csillag-Klub
Egy közös összejövetelre várjuk a filmek szerelmeseit a Csillag téri fiókkönyvtárba. Minden hónap első hétfőjén beszélgetünk, filmekről, sorozatokról, könyvekről, élményekről.
szeptember 12. 14.00 órakor MAI – Motiváló, Aktiváló, Inspiráló címmel alkotói nap: helyi amatőr alkotók bemutatója
szeptember 17. 13.00 órakor EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében kompetenciafejlesztő, művészetterápiás szakkör, ahol az akrilfestés technikájával ismerkednek meg a Waltner Károly Otthon lakói.
Vendégünk: Magyar Anikó
szeptember 24. 10.00 órakor a Waltner Károly Otthon lakói látogatnak el könyvtárunkba, könyvtárhasználati foglalkozásra és interaktív-online játékra a digitális eszközökön.
szeptember 29. 17.00 órakor Korea Klub – Koreai misszionáriusok Szegeden: Ki Taehyung és Lee Eunyung július-augusztusban koreai nyelvtanfolyamot szerveztek Szegeden tizenévesek számára. Ennek tapasztalatairól fognak beszélni rövid bemutatkozásuk után. A rendezvény magyar nyelvű.

Dorozsmai fiókkönyvtár
2019.  szeptember 5. 15 órakor A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak Sport című közös kiállításának megnyitója a Dorozsmai fiókkönyvtárban.

Északvárosi fiókkönyvtár
2019. szeptember 11. 10.00 órakor EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében: A szülői szerep is tanulható, avagy Te is lehetsz „elég jó szülő” havi szakkör kisgyermekes anyukáknak – Jól szeretünk? A szeretetnyelv a pozitív fegyelmezés alapja címmel beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus vezetésével. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6., tel.: 635-357, eszak@sk-szeged.hu).
2019. szeptember 17. 10.30 órakor ‘Terefere nem csak irodalomról’ klub keretében Őszi hangulat címmel beszélgetés Dévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus vezetésével.
2019. szeptember 18. 16.30 órakor a ‘Tinikuckó’ klub keretében kortársak – közösség – drámajátékok. Tiniklubunkba a felső tagozatos korosztályt várjuk!
2019. szeptember 20. 16.00 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba mese- és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
2019. szeptember 25. 10.00 órakor EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében: A szülői szerep is tanulható, avagy Te is lehetsz „elég jó szülő” havi szakkör kisgyermekes anyukáknak – Pozitív fegyelmezés – A visszajelzések szerepe; a felelősség felvállalása címmel beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus vezetésével. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6., tel.: 635-357, eszak@sk-szeged.hu).

Francia utcai fiókkönyvtár
augusztus 23. 17.00 órakor Vakok klubja Nógrádiné Szőts Katalin vezetésével
augusztus 21-30.  Nyári könyvvásár. Használt könyvek és folyóiratok vására 50-100 forintos áron, a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.
2019. szeptember 5. 18.00 órakor Miben segít a hangtál terápia? A hangtálak számtalan lehetőségei. Turai Andrea bemutatóval egybekötött előadása.
2019. szeptember 6. 17.00 órakor Vakok Klubja Nógrádiné Szőts Katalin könyvtáros vezetésével.
2019. szeptember 12. 16.30 órakor Mesés Ismerettár A Természet kalendáriuma: Az őszi állatvilág - ismeretközlő és kézműves foglalkozás gyerekeknek.
2019. szeptember 20. 17.00 órakor Vakok Klubja Nógrádiné Szőts Katalin vezetésével
2019. szeptember 2 - 30.  Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Stefánia fiókkönyvtár-klub
2019. szeptember 19. 16.00 Vallástudományi ismeretterjesztő előadás
2019. szeptember 24. 16.00 Világunk – A Somogyi-könyvtár Íróklubjának antológia-bemutatója. Moderátor: Kisimre Ferenc publicista
Felolvasnak az Íróklub tagjai, valamint hozott írásaikból a meghívott egyetemi hallgatók.
„Az élet nem hatvan, nyolcvan év, hanem örök létezés, és nem úgy kell élni, hogy az ember a végén megsemmisül, hanem úgy, hogy még ha akarna, se tudna megsemmisülni.  /Hamvas Béla/
2019. szeptember 26. (csütörtök) 16.00 Indul a Roxfort Expressz! – Harry Potter Klub a Stefiben
Minden hónap utolsó csütörtökén a Stefánia-fiókkönyvtárba várunk minden 10-15 év közötti fiatalt, akik 10 hónapon keresztül együtt szeretnének utazni velünk Harry Potter varázslóvilágába. Végig olvassuk a sorozatot, jókat beszélgetünk, sokat játszunk. Ha olvastad a sorozatot és imádod, itt a helyed! Ha szereted a filmeket, de még nem olvastad a könyveket, téged is várunk!

Móra utcai fiókkönyvtár
augusztus 27. 10.30 órakor Tízórai - beszélgetés Gárdonyi Géza életéről, pályájáról, műveiről
szeptember 19. 16.30 órakor Mesevár – A magyar népmese napja – családi kézműves délután
szeptember 24. 10.30 órakor Tízórai – beszélgetés Benedek Elek életéről, pályájáról, műveiről
szeptember 25. 16.30 órakor Népmesék a Tekerős mozi – klasszikus mesék vetítése sötétedés után a könyvtárban

Odesszai fiókkönyvtár
augusztus 26. 16.00 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
augusztus 30. 16.00 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 2. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 6. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 13. 17 órakor az Odesszai Könyv-Fa-Ló gyerekklubban, Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk az iskolás gyerekeket.
szeptember 16. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 19. 17 óra Nyitottan a világra: Minden kopasz rágja-e a körmét? – máltai élményfürdő, Kincsem Erika és Süli Anna útibeszámolója
szeptember 20. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 23. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 25.-én (szerdán) 17 órától A házasság évszakai – párkapcsolati, családi életciklusok. Előadó és beszélgetésvezető Dunainé Szűcs Katalin párterapeuta
szeptember 27. 16.30 órakor a Mesetarisznyában Dániel András: A kuflik és a szélposta című mese és a hozzá kapcsolódó foglalkozás.

Rókusi fiókkönyvtár
augusztus 21-30. Használt könyvek vására 50-100 forintos áron teljes nyitvatartási időben.
szeptember 3. 14.00 órakor a Somogyi-könyvtár Íróklubjának következő összejövetele, melynek keretében felolvasó délutánt tartunk a klubtagok írásaiból. Mindenkit szeretettel várunk!

Szőregi fiókkönyvtár
szeptember 9. 17.00 Egészségünk védelmében című előadás
Hogyan előzzük meg a betegségeket?

Tápai fiókkönyvtár
augusztus 21-30. Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében! Bővült választékunk, 50 Ft-os áron választhatnak ifjúsági, szépirodalmi és ismeretterjesztő könyveket!
szeptember 7. Pajori iskola találkozó Heller Ödön Művelődési Házzal közös szervezésben
szeptember 17. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskola tanulóinak
szeptember 20. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskola tanulóinak
szeptember.2-30. Használt könyvvásár a könyvtár nyitvatartási idejében

Kiállítások a Somogyi Könyvtárban

2019. június 15-től augusztus 31-ig – Somogyi-könyvtár, Stefánia Fiókkönyvtár-klub
Ógörög és nemzetiségi közmondások
Az ókori görögök bölcs mondásai ma is fontos üzeneteket közvetítenek számunkra – a válogatást Cangosz Ioannis grafikái díszítik.
Beszélgetéseinkbe szívesen fűzünk közmondásokat. De tudjuk-e, hogy egy-egy élethelyzetben milyen fordulatokat használnak a bolgárok, görögök, németek, lengyelek, örmények, szerbek vagy ukránok? A Cangosz Ioannisz és Falcione Sarolta grafikáival illusztrált kiállítási anyag a nemzetiségek érdekes közmondásaiból kínál válogatást.

2019. június 6-tól szeptember 10-ig – Somogyi-könyvtár, földszinti Internet-tér
Szinezd újra! – E. Kovács Gina digimpressz fotókiállítása
A digimpressz fotók digitálisan szerkesztett, impresszionista jelleggel bíró képek.
A fotók különleges effektekkel vannak ellátva – ezáltal izgalmassá, hangulatossá válnak.
A kiállítás elsődleges célja természetesen a nézők szórakoztatása.
Ezen túl viszont egy új, amatőr művészeti irányvonal létrehozása és népszerűsítése, mely felértékeli a hétköznapi pillanatokat, és maradandó élményforrássá teszi azt.
Az alkotó így vall magáról:
„Művészeti képzésben nem részesültem. Ennek ellenére mindig munkálkodott bennem valami „kényszer”, hogy alkossak, nyilvánosságra hozzak valamit, amit egyszerűen csak úgy nevezek: a lélek gyümölcse.
Iskoláim elvégzése után mindjárt belecsöppentem a munka világába, és ahogy a nagy könyvben le van írva: férj…, háztartás…, gyerekek…, egy…, kettő…, három…, négy.
Korábbi kedvteléseim – üvegfestészet, tűzzománc – háttérbe szorultak, és igyekeztem minden energiámat arra fordítani, hogy jó Anya és jó Feleség legyek.
Egyszer csak észrevettem, hogy a családi fotók többségén mindig gyereket etetek. Mindig…, újra és újra. Valami hiányzott.…, csodára vágytam.
És akkor kezembe vettem a fotómasinát.
A valóság túl egyszerű és unalmas volt…, ezért nekiálltam kiszínezni azt …”

2019. július 16-tól szeptember 3-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet olvasóterem
Földből vagy fényből – Gyeviki Hajnal Csillag kiállítása
A nemrégiben kerámiatervező diplomát megszerző alkotó, Gyeviki Hajnal Csillag első önálló kiállításán két műfajban készített munkáit mutatja meg a nagyközönségnek.
Érdeklődése középpontjában a földi létezés törvényszerűségeinek megismerése áll, legyen az a képlékeny föld vagy a képalkotó fény. Kifejezőerejét ezekben az elemekben találja meg, itt érzi otthon magát - nem véletlenül. Útkeresését a keramikus Édesanya és mérnök-fotóművész Édesapa munkássága és alkotói támogatása indította el. A tanulás és tapasztalás során pedig egyéni preferenciákat alakított ki, melyek között az archaikus ugyanúgy helyet kap, mint a jelenkori.
A kiállításon látható válogatás egyfajta számvetés a "szerzettről" és a "tanultról", egyúttal az elmúlt közel két évtized alkotótevékenységében kirajzolódó, jövőt alakító metszetekről.

2019. július 18-tól október 2-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
400 év alatt a Föld körül – Útleírások, útikönyvek és országismertetők a 17. - 19. században.
A Somogyi-könyvtár nyári kiállítása az útikönyvek történetébe kalauzolja el a látogatókat. Az állományunk legrégebbi darabjaitól eljutunk a 19. századi útikönyvekig, s betekintést nyerhetünk abba, hogy az egyes korokban milyen különböző megközelítési módokat alkalmaztak annak érdekében, hogy egy-egy távoli helyről az olvasó minél pontosabb képet és információt kaphasson.
A kiállításon –  meglepetésként –  egy szűk réteg utazási szokásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

2019. július 18-tól október 2-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
"Móra Ferenc ezeregy élete"
„Jöttek és mentek az évek, a béke csöndes és a háború hangos évei, Móra rendületlenül állott a poszton, írt, olvasott, tanult, dolgozott. Ő lett a mindentudó Szegeden. Polihisztora az összes tudományoknak” – így fogalmazott Juhász Gyula 1927-ben, a Móra Ferenc ezeregy élete című írásában.

Születésének 140. évfordulóján a Somogyi-könyvtár kiállítással emlékezik egykori igazgatójára, Móra Ferencre. A tárlat bemutatja a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb alkotóját: az írót, régészt, újságírót, könyvtárigazgatót, családapát, azt a sokszínű, humánus embert, akinek kedves történetei, eleven képei ma is megragadják az olvasók fantáziáját.

2019.  augusztus 15-től szeptember 7-ig – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
„Tisza partján van egy hajó kikötve…”  - kiállítás a XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szeged eseménysorozatához kapcsolódóan
A tárlat anyagát Mód László néprajzkutató gyűjteményéből, valamint a Somogyi-könyvtár korabeli dokumentumaiból állították össze.
A két régi neves (Bitó és Antalffy) halászcsaládról szóló tárlaton a bibliotéka Helyismereti gyűjteményének anyagai mellett Bitó Antal irattárából származó dokumentummásolatok (nagy halfogásról készült fotók, halászati igazolvány stb.) is megtekinthetők lesznek.

Halászlevet nyerhetnek a szeptember 6. és 8. között zajló XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szeged és a Somogyi-könyvtár közös játékának szerencsés résztvevői.
A játék a „Tisza partján van egy hajó kikötve…” című kiállításhoz kapcsolódik,
A játék kérdéseire helyesen válaszolók között halászléjegyeket sorsolnak ki. Az ajándék halászlé Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács fölajánlása.
A résztvevők a megfejtéseket elküldhetik e-mailben (tajekoztato@sk-szeged.hu) vagy leadhatják személyesen a könyvtár földszinti adminisztrációjában.
Határidő: szeptember 5. (csütörtök) 19 óra.

2019. szeptember 2-től október 31-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Ősz – fotókiállítás a Nap- Fény Fotókör Egyesület tagjainak képeiből

2019. szeptember 5-27 -ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Portrék és almák – Ambrus Éva festőművész kiállítása
A művésznő, így jellemzi a kiállításában látható alkotásokat:
„Kiállításomon portrék és almás csendéletek szerepelnek. A portrék központi szerepet játszanak munkáimban, pszihologizáló formában dolgozom fel őket, gesztusokra és színekre épülő figurális ábrázolások, sorozatként készülnek. Igyekszem megragadni bennük a legjellegzetesebb jegyeket időnként túl is hangsúlyozni. Érdekel hogyan lehet kifejezni lelki és hangulati állapotokat, személyiséget. Különösen a tekintet ereje, a szuggesztivitás megragadása érdekel. Csendéleteim egyik érdekessége, hogy a drapériák alá semmilyen alapot nem helyeztem, így olyan hatásuk van mintha levegőben lebegnének vagy vízen úsznának, ezzel is metafizikusabb jelleget kölcsönözve képeimnek. Széles ecsetvonások, csurgatott technika, merész lendületes gesztusok jellemzik munkáim.” Ambrus Éva

2019. szeptember 9-től október 9 -ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Id. Pieter Brueghel festőművészre emlékezünk halálának 450. évfordulója alkalmából
Id. Pieter Brueghel 16. századi flamand festő. Sokoldalú művész, akinek egyéni stílusában felfedezhető a kor humanista gondolkodása, a korabeli Észak-Európa festészeti stílusának minden eleme. Zavarba ejtően modern képeket festett, melyekkel megváltoztatta az addigi értékrendet: az életkép ekkor kerül fölénybe a mitológiai-történeti tárgyú festészettel szemben. Erről a festőzseniről emlékezünk meg kiállításunkban a Somogyi-könyvtár dokumentumainak segítségével, halálának 450. évfordulóján.

2019. szeptember 12-től november 20-ig – Somogyi-könyvtár, földszinti Internet-tér
15 év - 15 oldal Pilcz Roland képregényeiből
2004 őszén, pontosan 15 éve írta és rajzolta meg Pilcz Roland első nagyközönségnek szánt képregényét, az Angyali Békét, amit 5 nagyobb lélegzetvételű Kalyber Joe kaland követett. S bár Roland számtalan egyéb külföldi és hazai képregény színeiért is felelős, az általa megálmodott történetek és figurák mellett azóta is kitart. Kisebb kikacsintások mellett továbbra is a Kalyber Joe univerzumban maradva, jelenleg sorozatának harmadik felvonásán dolgozik, az YKX - Yorn Kayrah Xemovrah kalandjain, mellyel munkásságának egy újabb szakaszához érkezett. Ezekből a művekből áll össze egy változatos, jubileumi képcsokor.

Forrás:programturizmus.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »