Svédasztalos menzát vezetnének be az iskolákban

Kategória:
Életmód, Élet

Cikk írója:
Kovács István


Svédasztalos menzát vezetnének be az iskolákban


A közétkeztetők országos szövetségének elnöke szerint a gyerekek részben azért nem értékelik az ételt,
mert a menzákon harmadosztályú helyettesítő élelmiszereket használnak.

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be
a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) a Magyar Nemzet 
pénteki cikke szerint. A lap azt írja, hogy a szakmai szervezet szerint a közétkeztetés minden területe megérett a felülvizsgálatra.

2014-ben a gyermekétkeztetésben szigorú szabályokat vezettek be, ami az egyes korosztályoknak adható ételekre
és azok gyakoriságára vonatkozik. Ugyanakkor ahelyett, hogy a gyermekek széles körben egészséges,
tápláló ételhez jutnának, a valóság az, hogy egyre többen morzsolódnak le a rendszerből a szövetség szerint.
A gyerekek inkább le sem mennek a menzára vagy nem fogyasztják el az ételt, és a szemétbe kerül az adagjuk.

Bár az állam sok pénzt fordít a közétkeztetésre, ennek ellenére a minőség folyamatosan romlik,
sokszor harmadosztályú helyettesítő élelmiszereket szolgálnak fel a menzán.
Így kerül a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett.

Pár évvel ezelőtt készített a szövetség egy felmérést, amely riasztó eredményeket hozott.
A felmérés szerint a gyerekeknek idejük sincs enni. Van, ahol 15 perc, de van, ahol csak nettó tíz perc jut arra,
hogy a tanuló elfogyassza az ebédjét. Az idő­hiány következményeként sok esetben a levest például már el sem viszik a gyerekek,
hiszen egy tányér forró leves elfogyasztásához időre van szükség.

A tapasztalatok szerint a kínálat, választás lehetőségének hiánya is lemorzsolódáshoz vezet:
ahol próbaszerűen bevezették a svédasztalos étkeztetést, ott kevesebb lett a hulladék és nagyobb volt a fogyasztási hajlandóság is.

A szövetség a múlt év végén már meg is kereste a Pénzügyminisztériumot ezügyben - írja a Magyar Nemzet.

Zoltai Anna, Közszöv elnöke szerint különösen a városokban vagy a gazdagabb településeken már a harmadikosok
közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások
közül pedig nagyon kevesen vesznek részt az
iskolai étkeztetésben. Az is nagyon szomorú szerinte, hogy úgy tűnik, nincs értéke az ételnek
a gyermekek körében, a konyhákon hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik.

A szövetség elnöke elismerte, hogy ennek oka részben az, hogy harmadosztályú helyettesítő
élelmiszereket használnak, így a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék
kerül a jó minőségű alapanyagok helyett.

Ráadásul az idő­hiány miatt sok esetben a levest például már el sem viszik a gyerekek.

Zoltai azt is megosztotta, hogy a munkaerőhiány ebben az ágazatban is problémát jelent, a közkonyhákon
dolgozók társadalmi megítélése nagyon alacsony, a vendéglátóhelyek elszipkázzák a szakácsokat a területről.


 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

Pikáns lekvár sütőtökből és narancsból-ha különlegesre vágysz
Receptek, Desszert receptek
Télen is lehet lekvárt főzni! No, nem olyan nagyüzemben, mint nyáron, viszont sokkal érdekesebb, különlegesebb ...
Rossz hír: ez a sűrűn felírt gyógyszer gyomorrákot okozhat.
Egészség, Tévhitek
A refluxra és gyomorégésre leginkább valamilyen protonpumpa-gátlót (PPI) ír fel az orvos, ugyanis számos vizs ...
Leszakadt egy józsefvárosi kisbolt galériája, egy ember meghalt
Helyi történetek, Helyi történetek
Kedden valamivel 11 óra után leszakadt egy élelmiszerbolt raktárként funkcionáló galériája a főváros VIII. ke ...
Összefogott az ország - Levente ugyanolyan fontos!
Helyi történetek, Helyi történetek
Nem olyan régen döbbenetes összefogás történt egy SMA-s kisfiú irdatlanul drága, 700 millió forintba kerülő g ...
hektoliterjével öntjük magukba a világ legnagyobb marketingkamuját
Életmód, Élet
a fejlett világban ugyanis az a jellemző, hogy tökéletes minőségű ivóvíz folyik a csapból, ennek ellenére mer ...
Faültetés
Életmód, Élet
A fák ültetésének szabályai
Római katolikus templom története 7
Helyi történetek, Helyi történetek
Az első gyónásra és az Oltáriszentség vételére (elsőáldozásra) általában 4-5. osztályban kerül sor.
Elfáradtatok? Itt megpihenhettek!
Életmód, Élet
A településen gyógy és élményfürdő található. Tiszai szabad strand is vonzó lehet azoknak, akik a szabad vize ...
Ki kér kávét?
Cukiságok, Állati cukiságok

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »