Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Cikk írója:
tokaj VÁROS


Tokaji aszú


 
Egy palack 5 puttonyos tokaji aszú
 
Egy palack Tokaji Eszencia
A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaji borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb. Egy puttony (28-30 liter) aszúszemből mindössze 1-1,5 liter tokaji esszencia lesz. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. A 6 puttonyos aszúnál magasabb beltartalmi értékekkel (maradék cukor, szárazanyag, sav) rendelkező bor a tokaji esszencia. Ez utóbbi nem összetévesztendő a Tokaji Esszenciával (más néven Nektár, vagy natúresszencia, eszencia és a legkülönlegesebb az aszú borok között), mely egy igen sűrű, az egyenként szüretelt aszúszemek tárolása közben a saját súlyuk alatt kifolyó és felfogott nedűt jelent.
 
Technológia
Az aszúsodást, más néven a nemesrothadást, a Botrytis cinerea penészgomba idézi elő az egyéb tényezők (klíma, szőlőfajták stb.) kedvező együttállása esetén (ami itt évről évre bekövetkezik). Megfelelő időjárás (Száraz és napos) esetén 19-20 Klost0 (Klosterneuburger Mostwaage(wd)) cukorszint felett a bogyók, már az ép bőrszöveten át is megfertőződnek és megindul az aszúbogyók képződése. Az aszúszemeket szemenként válogatják, ezzel kezdődik a szüret (szemenként, kézzel kicsipegetik az aszúsodott szemeket a fürtből). Régen faputtonyokba gyűjtötték, összezúzták, majd egy kádban elegyítették 136,6 liter azonos évjáratú musttal vagy borral, 1-1,5 napig áztatták (hogy kioldódjon az aszúszem cukor-, sav- és íztartalma), majd az úgynevezett aszútésztát kipréselték, és a mustot hordókba töltötték, hogy kierjedjen. A 136,6 liter egy gönci hordó űrtartalma. Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy gönci hordó borban (3,4,5,6 puttonyos). A bortörvény előtt az aszúborokat minimum annyi évig kellett érlelni, ahány puttonyos volt, így azok 3-6 év késéssel kerültek forgalomba. A jelenlegi előírás szerint a forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből legalább 2 évig fahordóban. Manapság nem puttonnyal és gönci hordóval mérik, de az eljárás ugyanaz. Az aszút a sokszor több száz méteres, riolittufába vájt pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelik. A pincék falát vastagon borító (a vidékre egyedülálló módon jellemző, csak itt és a Rajna menti pincékben található) nemes pincepenész, a Cladosporium cellare biztosítja éréskor az aszú különleges minőségét. 8-10 éves korában éri el palackképességét. A legjobb minőségű tokaji aszút Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik.
 
Története
 
Tokaji aszú reklámja, Luis Ricardo Falero spanyol festő képe, (1887)
A régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később erdőbényei prédikátor találta föl, aki a fejedelemasszony sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből készítette az első aszúbort, és azzal mint húsvéti borral lepte meg úrnőjét. E történeti adat hitelességét Kazinczy Ferenc feljegyzése erősíti meg, amelyben Kazinczy Pétert, a fejedelemasszony jószágigazgatóját nevezte meg az említett történelmi adat forrásául.
 
A tokaji aszú a 18. században vált világhírűvé. XIV. Lajos „a borok királya, a királyok bora” elnevezéssel illette.
Forrás:Wikipédia

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

Repülőjegy Budapestre – mikor érdemes foglalni, hogy a legjobb árakat kapjuk?
Utazás, Tippek
A repülőjegyünk megszerzése többféle tényezőtől függ, de a megfelelő időzítéssel sokat spórolhatunk. Ha e ...
28 titokzatos világítótorony a világ minden tájáról
Nagyvilág, Érdekességek
A világítótornyok a legnagyszerűbb építmények, melyeket emberi kéz valaha alkotott. Bájuk talán titokzatosság ...
Imádnivaló kutyabarátok
Cukiságok, Állati cukiságok
A kutyákról tudjuk, hogy a leghűségesebb és legnagyobb szívű barátok a világon. Őszinte kedvességükkel, jói ...
Határok nélkül
Életmód, Élet
Bárhol, bármikor, bárkinek....Neki, neked, és nekem is.
Kutyus
Cukiságok, Állati cukiságok
Kutya mama, cica babákkal Sok hölgynek figyelmébe ajánlom! Szeretni, gondozni a más -fajtát, ezt megtanulhatná ...
ISMÉT ADATHALÁSZ LEVELET ÉS SMS-T KÜLDENEK A MAGYAR POSTA NEVÉBEN
Nagyvilág, Érdekességek
Vigyázat: a bankkártyája adatai és a bankszámláján lévő pénz kerül veszélybe, ha a káros email hivatkozás ...
Sajtos, hússal töltött palacsinta
Receptek, Főétel receptek
Hozzávalók: Sima sós palacsinta tészta ( tojás, tej, liszt, pici só és szódavíz ) 0,5 kg darált húst ...
Babicsek Bernát Emlékest
Helyi történetek, Helyi történetek
Február 6-án 15:00-tól szeretettel emlékezünk színházunk művészére Babicsek Bernátra.(1980-2021)Fellépnek:Pa ...
Most Te is segíthetsz!
Életmód, Élet
1 szelfi = 100 Ft adomány a Magyar Vöröskeresztnek! Most Te is segíthetsz! Csak egy szelfi, pár kattintás ...

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »