Kategória:
Receptek, Főétel receptek

Cikk írója:
Erős Zsuzsanna


Zserbó


HOZZÁVALÓK

  • 15 dl tej
  • 5 dkg kristálycukor   
  • 1,5 dkg élesztő                                
  • 50 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)             
  • 15 dkg vaj                    
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás sárgája         
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg dió (darált)
  • 20 dkg porcukor          
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 75 dkg baracklekvár      
  • A mázhoz:
  • 15 dkg kristálycukor               
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 db tojás fehérje
  • ELKÉSZÍTÉS

      1. A meglangyosított tejet összekeverjük 1 ek cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elmorzsoljuk el a felkockázott, hideg vajjal.Hozzáadjuk a sót, a megmaradt cukrot, az élesztős keveréket, valamint a tojássárgájákat, és alaposan összedolgozzuk az egészet. Az így kapott tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd folpakba csomagolva mindegyik adagot 1 órán keresztül kelesztjük.
      2. A töltelékhez összekeverjük a darált diót a por- és a vaníliás cukorral. A lekvárt simárakeverjük.
      3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztadarabokat kb. 30 x 40 cm-es téglalapokká. Elosztjuk két tésztalapon a lekvárt és a diós tölteléket, egymásra helyezzük őket, ezután befedjük az utolsó lappal. A sütit tepsibe tesszük, és a 170 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Végül kivesszük és hagyjuk kihűlni.
      4. A mázhosűrű szirupot főzünk a cukorból és 1 dl forró vízből. A tűzről levéve beleszórjuk a felaprított étcsokit, és kevergetve hagyjuk kihűlni, azután beledolgozunk 1/2 tk vizet a tojásfehérjével együtt. A mázt a süti tetejére simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felszeletelve kínáljuk

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

Hosszú Katinka
Életmód, Sport, fittness
Az igazi sikert a 2009-es római világbajnokság hozta meg.
Az ókori világ 7 csodája
Nagyvilág, Érdekességek
Az ókori világ hét csodája a turista látványosságok legelső listája a történelemben. Az ötlet, hogy az épí ...
Ez még nem a halottak napja, és már nem is Halloween: boldog Samaint!
Életmód, Élet
November elsején ünnepeljük mindenszentek napját, amikor a katolikus egyház azokról a megdicsőült lelkekről eml ...
Gyöngytyúk
Cukiságok, Állati cukiságok
Magyarországon a gyöngytyúk a 13. században már jelen volt, elsősorban a kolostorok és a főúri vadaskertek tart ...
5 eldugott gyöngyszem falu, amit mindenképp látnod kell Magyarországon
Utazás, Élmények, beszámolók
Magyarország bővelkedik a varázslatos természeti csodákban, szebbnél szebb városokban, ám ezúttal olyan eldugot ...
Mikor volt Szentgrót első említése?
Helyi történetek, Helyi történetek
A kéziratot az akkori zalaszentgróti plébános állította össze korabeli történeti kiadványok és okmányok alap ...
Linzer
Receptek, Desszert receptek
Az én bevált linzer receptem
Szuper élelmiszer: Cékla
Egészség, Megelőzés
Gondolná, hogy a cékla (Beta vulgaris) szuperélelmiszer? Pedig okkal érdemelte ki ezt kitüntető címet. Szinte nem ...
80 évnyi kutatás után végre tudjuk, hogyan dugnak az ezerlábúak
Cukiságok, Állati cukiságok
„Az egyik fő problémánk az ezerlábúakkal, hogy javarészt a földbe beásva teszik, amit tesznek. Így ha kivessz ...

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »