Ha a hidegben kimegyek biztosan megfázom - Tévhitek a megfázásról


Település:
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Tiszaföldvár

Kategória:
Egészség, Tévhitek

Létrehozva:
2019-11-12 18:23:01

Cikk írója:
Harangozó Bettina


Ha a hidegben kimegyek biztosan megfázom - Tévhitek a megfázásról

"Ha hidegben kimegyünk a szabadba és nem öltözünk fel, akkor biztosan megfázunk." "A hidegtől önmagában senki nem fog megfázni, a betegséget mindig valamilyen kórokozó idézi elő" - reagál a még mindig népszerű "ne menj ki a hidegbe, mert megfázol"- félelemre dr. Halász Ágnes. Mint mondja, a hideg levegő a felszíni immunvédekezés gyengítéséhez járulhat hozzá. Ha a szervezet maghőmérséklete lecsökken, akkor az immunrendszer nem tud normálisan működni. Ez pedig elősegítheti a kórokozók szervezetbe jutását és megtelepedését. De nem szükségszerűen. "Általában a téli futásnál sem jelent gondot, ha csak egy termopulóver van rajtunk. Én is futottam félmaratonokat telente, és soha nem volt megfázásos panaszom" - teszi hozzá dr. Halász Ágnes.

Hogy kevesebb kórokozó kerüljön a légutakba, az kell, hogy kifogástalanul működjön az orrnyálkahártya párásító, melegítő-, pollen- és porszűrő mechanizmusa. Ezért érdemes odafigyelni a légzéstechnikára. "Ha hidegben a szánkon át vesszük a levegőt, akkor ez a mechanizmus kiesik, így nagyobb az esélye egy esetleges megbetegedésnek. Ezért jobb ilyenkor az orrunkon venni és a szánkon kifújni a levegőt."

Hogy a megfázásos megbetegedések gyakrabban fordulnak elő a hideg beköszöntével, annak leginkább az az oka, hogy az emberek többet tartózkodnak levegőtlen, meleg terekben összezárva, ami kedvez a kórokozók terjedésének.


https://www.nics.hu/Default.aspx?felulet=oldal_termekek_nyito_oldal&reklam_tanacsado_id=030M44000000000000000000&fbclid=IwAR2FmgGb78X_1XR4YRDY4AJSOwiQ3fyB-PvQWU4sH4mmdApdF3iRZfjupSQ