Hatalmas repedés keletkezett Mexikóban

Kategória:
Nagyvilág, Érdekességek

Cikk írója:
Seres Katalin


Hatalmas repedés keletkezett Mexikóban


Hatalmas repedés keletkezett Mexikóban

 

Hatalmas több mint egy kilométer hosszú repedés keletkezett Mexikó északi részén, Hermosillo város és a part között. A nyolc méter mély és öt méter széles árok előtt teljesen értetlenül állnak Hermosillolakosai. Az eset óta újabb árok is megjelent, a lakosok aggódnak, a tudósok nem nagyon értik.

 

Hatalmas repedés keletkezett a Szent-András törésvonalnál

A hatalmas repedés még 2014 augusztus 15-én nyílt meg és sokak szerint a Szent András-törésvonalnál történt földrengés eredményezte, ám a Sonora Egyetem geológus professzora szerint egy föld alatti vízfolyás omlasztotta meg a talajt. Ahogy a képeken látszik, a hosszanti repedésre merőlegesen három további repedés is megjelent. Ezeket talán oldalról érkező vízfolyamok okozták. Ráadásul egyes helyeken a hasadék tovább terjed. A területen a talaj nagyon instabil, ami megnehezíti a vizsgálatokat.

 

Carizzo-síkság, Szent András-törésvonal

Az 1370 kilométer hosszan húzódó Szent András-törésvonal talán az egyik leghíresebb a világon, köszönhetően többek között a környékbeli földrengéseknek. A törésvonal a csendes-óceáni, illetve az észak-amerikai kőzetlemezek találkozásánál alakult ki, és tisztán kivehető a felszínen, például a Carizzo-síkság területén.

 

Forrás: http://www.erdekesvilag.hu/hatalmas-repedes-keletkezett-mexikoban/

 

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »