26 ismerős miért hülyeség?

Kategória:
Nagyvilág, Érdekességek

Létrehozva:
2020-07-22 09:10:09

Cikk írója:
Kovács István


26 ismerős miért hülyeség?


Lássuk első körben az üzenetet, amelynek másolására és újramegosztására buzdítanak a Facebookon:

“A Facebook-algoritmus megvaltozott: Nem túl sok barátom bejegyzését látom… Mit lehet tenni? Hogy lehet elkerülni, hogy ne mindig ugyanazt a 26 FB-os barátod lásd – és szinte senki mást? Ez a bejegyzés megmagyarázza, miért nem látjuk a barátaink összes bejegyzését. Vicces, azt hittem, ha követem a facebook-on, meglátom, mit tesz közzé. Többé már nem…

A hírfolyamodban tapasztalhattad Te is a közelmúltban, hogy csak néhány ember bejegyzéseit mutatja be a Fb, kb. 25-öt. Ráadásul többször is ugyanazt, mert a facebooknak új algoritmus van. A rendszerük kiválasztja azokat, akik el fogják olvasni a bejegyzésedet. Én azonban szeretném magam választani, ezért kérek egy szívességet ‼ Ha ezt az üzenetet elolvastad, hagyj nekem egy gyors megjegyzést. (Egy “hello”, egy matrica, amit csak akarsz) Így meg fogsz jelenni a hírfolyamomon ????! Ellenkező esetben a facebook dönti el, hogy kit mutasson meg nekem, higy szerinte kik az én barátaim – amit én nem szeretnék…

Ne habozz lemásolni és felrakni ezt a levelet az oldaladra❗ Ha ezt nem teszed akkor ez lesz az oka hogy nem láthatod a barátaid sok sok bejegyzését. (…)”

A Washington Post cikke szerint a fenti üzenetnek többféle verziója létezik, a különféle változatok közös elemei ezek:

– a Facebook új algoritmusa csak néhány – szám szerint 25 vagy 26 – ismerősünk bejegyzését fogja a jövőben mutatni,
– de ez a rendszer néhány hozzászólással és az üzenet terjesztésével meghekkelhető,
– vagyis kijátszhatjuk a Facebookot.

Amire a Facebook képviselője a lapnak azt válaszolta: az üzenet nem igaz, ezért felesleges terjeszteni. A közösségi oldal eddig sem jelenítette meg minden ismerősünk minden bejegyzését. Arról, hogy mit látunk, egy algoritmus gondoskodik. Ennek működéséről keveset tudni, ezért minden egyes alkalommal, amikor a cég bejelenti az algoritmus megváltoztatását, nagy közösségi okoskodás indul a részletek megfejtésére.

A Facebook közleménye annyit azért még hozzátesz a mostani üzenethez, hogy algoritmusuk aszerint jelenít meg tartalmakat a hírfolyamban, hogy azok mennyire lehetnek relevánsak a felhasználók számára. És bár most épp azt tervezik, hogy – a márkák és híroldalak kárára – növelik az ismerősök bejegyzéseinek számát a hírfolyamban, nincs 25-ös felső határ a megjelenítendő ismerősökre.

Az üzenettel a Snopes is foglalkozott, megemlítve, hogy a szöveg angol nyelvű verziói már tavaly megjelentek a közösségi oldalon, de igazából csak azután kezdtek erősen terjedni, hogy a Facebook bejelentette aktuális, fent már említett algoritmusfrissítési terveit. A közösségi oldal felhasználói nem először próbálnak túljárni a nagy Facebook eszén házilag barkácsolt üzenetekkel: volt már rá példa, hogy az aktivitás kimutatására buzdítottak a további ingyenes használat érdekében, egy másik üzenet a nyilvánosság előli eltűnést ígérte, egy harmadik pedig a felhasználói szabályok visszamenőleges felülírásának lehetőségével kecsegtetett.

Végezetül: bár a fenti üzenet nem sokat segít hírfolyamunk menedzselésében, léteznek olyan eszközök, amelyekkel beleszólhatunk az ott látható tartalmakba. Például legújabban azt is beállíthatjuk, mely ismerősökre és FB-oldalakra vagyunk kíváncsiak jobban a többinél (megköszönöm, ha az Urbanlegends.hu is bekerül azon 30 ember vagy oldal közé, akiket, illetve amelyeket a Facebook kiemelten jelenít meg a hírfolyamodban).

Ezt így tudod beállítani:

1. Kattints a bármelyik Facebook-oldal jobb felső sarkából elérhető legödülő menüre.
2. Válaszd ki a Hírfolyam-beállítások pontot.
3. Az elsőként megjelenők beállítása pontra kattintva megadhatod, mely emberek vagy oldalak bejegyzései jelenjenek meg a hírfolyamod tetején (legfeljebb 30 embert vagy oldalt választhatsz ki). Ennyi!

Update | 2019 februárjában a Facebook egy videót is készített az állítás cáfolatára. Ebben a hvg.hu cikke szerint Ramya Sethuraman, a Facebook termékmenedzsere úgy nyilatkozott: az egész egy kitaláció. Ilyen algoritmust már csak azért sem lenne értelme készíteni, mert ha valaki csak ugyanazokkal az emberekkel találná magát szembe, jó eséllyel nem térne vissza a Facebookra. Az oldal célja éppenhogy az, hogy minél változatosabb és érdekesebb legyen a hírfolyam. A megjelenő tartalmakat az alapján rangsorolja a Facebook, kit mi érdekelhet a leginkább.

Update 2 | 2020 júliusában ebben a formában támadt fel újra:

“Köszönöm a tippet. Működik!! Teljesen új profilom van. Olyan emberektől látok bejegyzéseket, akiket már rég nem láttam. A Facebook új algoritmusa ugyanazokat az embereket választja – 25 körül – akik látni fogják a bejegyzéseidet. Tartsd az ujjad bárhol ebben a bejegyzésben, és kattints a ” másolásra “. Menj az oldaladra, ahol azt írja, hogy ” mi jár a fejedben “. Koppints az ujjadra Kattints a beillesztésre. Ez megkerüli a rendszert. Helló, új és régi barátok!”


s még...

Miközben a Facebook egyre nagyobb erővel küzd az álhírek, a konteók és a propaganda terjedése ellen, időnként még saját magára is figyelnie kell. Egész pontosan azokra a hoaxokra, amelyek magát a közösségi oldalt érintik, merthogy szép számmal léteznek ilyenek is. Volt már olyan, ami arról szólt, hogy

  • a Facebook színe megváltozik (vagy azt ajánlotta, hogy meg lehet változtatni),
  • a regisztrációért pénzt fognak kérzni Zuckerbergék, valamint, hogy
  • a hírfolyam algoritmusa csak 26 ismerős bejegyzéseit engedi látni.

Ez utóbbi az elmúlt napokban ismét terjedni kezdett, de természetesen továbbra is hoaxról van szó. Ezúttal viszont maga a Facebook is megszólalt, hogy cáfolja az álhírt.

Maga a szöveg 2017-ben indult először útnak a közösségi oldalon. A lényegi mondanivalója, hogy a Facebook hírfolyama új algoritmust kapott, ezért a közösségi oldal saját maga „választja” ki, ki az a 25 ismerős, akinek a bejegyzéseit megjeleníti a felhasználó számára. Ahhoz, hogy ezt „megakadályozzuk”, az alábbi szöveget kell kimásolni, majd újra kiposztolni (tehát nem megosztani). Ebben arra kéri a bejegyzés készítője, hogy kommenteljen a poszt alá, akár csak egy szót is, akkor bekerül a „látott” ismerősök közé. Ellenkező esetben a Facebook maga válogatja meg azokat. Az Urban Legends blog korábban lementette a bejegyzés magyar változatát is.

„A Facebook-algoritmus megváltozott: Nem túl sok barátom bejegyzését látom... Mit lehet tenni? Hogy lehet elkerülni, hogy ne mindig ugyanazt a 26 FB-os barátod lásd – és szinte senki mást? Ez a bejegyzés megmagyarázza, miért nem látjuk a barátaink összes bejegyzését. Vicces, azt hittem, ha követem a facebook-on, meglátom, mit tesz közzé. Többé már nem...

A hírfolyamodban tapasztalhattad Te is a közelmúltban, hogy csak néhány ember bejegyzéseit mutatja be a Fb, kb. 25-öt. Ráadásul többször is ugyanazt, mert a facebooknak új algoritmus van. A rendszerük kiválasztja azokat, akik el fogják olvasni a bejegyzésedet. Én azonban szeretném magam választani, ezért kérek egy szívességet ‼ Ha ezt az üzenetet elolvastad, hagyj nekem egy gyors megjegyzést. (Egy “hello”, egy matrica, amit csak akarsz) Így meg fogsz jelenni a hírfolyamomon ????! Ellenkező esetben a facebook dönti el, hogy kit mutasson meg nekem, higy szerinte kik az én barátaim – amit én nem szeretnék…

Ne habozz lemásolni és felrakni ezt a levelet az oldaladra❗ Ha ezt nem teszed akkor ez lesz az oka hogy nem láthatod a barátaid sok sok bejegyzését.”

A Facebook eddig nem foglalkozott azzal, hogy hivatalosan tegyenek rendet. Most viszont mégis úgy döntöttek, hogy jelzik, egyetlen szó sem igaz a posztból, mert a jelek szerint az újra és újra felbukkan a hírfolyamban. Ráadásul az Instagram esetében nemrég szintén ki kellett adni egy közleményt, mert szinte szóról szóra egy ilyen bejegyzés terjedt ott is.

Ramya Sethuraman, a Facebook termékmenedzsere szerint az egész egy kitaláció, ilyen algoritmus nem létezik. Nem is lenne értelme készíteni, mert ha valaki csak ugyanazokkal az emberekkel találná magát szembe, jó eséllyel nem térne vissza a Facebookra, hiszen az unalmassá válna számára. A céljuk pedig az - fogalmaz Sethuraman –, hogy minél változatosabb és érdekesebb legyen a hírfolyam.

A megjelenő tartalmakat az alapján rangsorolja a Facebook, hogy kit mi érdekelhet a leginkább.


A Facebook algoritmusa azt is mérlegeli, az adott poszt mennyire indítja be a beszélgetést a felhasználók között. Egy élő videó például előrébb helyezkedik el a rangsorban, mint egy sima videó, mert ahhoz jó eséllyel sokkal többen szólnak majd hozzá. De ugyanez a helyzet azokkal a posztokkal is, amelyeket sokan osztanak meg.

Sethuraman szerint ezért előfordulhat, hogy ugyanazoktól az emberektől láthat valaki bejegyést a hírfolyama tetején, így valószínűleg ez adta a fent említett hoax alapját is. Mindezt viszont azonnal meg is lehet cáfolni, ha elkezdünk lefelé görgetni.

A szakember azt javasolja, hogy ha egy adott illető bejegyzéseiről mindenképpen szeretnénk tudni, akkor használjuk a profilján található "Megjelenítés elsőként" funkciót, így a hírfolyamunk tetején ő szerepel majd.

© hvg.hu

Ha pedig túl sok bejegyzés kerül elénk egy-egy illetőtől, használjuk a 30 napos "szundi" funkciót.

© hvg.hu

Azt pedig már mi magunk tesszük hozzá: bármilyen megosztós bejegyzés előtt először használjuk a kritikai érzékünket, és gondoljuk át, valóban nem álhírt akarunk-e éppen megosztani.


forrás https://hvg.hu/tudomany/20190210_facebook_ismerosok_szama_bejegyzes_hoax_atveres_26_ismeros

s https://www.urbanlegends.hu/2018/02/facebook-csak-26-ismeros-bejegyzeset-latod-hoax/

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, Egyházashetye
Vas megye, Celldömölk
 Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, Egyházashetye Berzsenyi Dániel (1776-1836) 1750 körül épült barokk szülőház ...
Kérészek tánca a Tiszán évente egyszer!
Csongrád megye, Szeged
Amióta világ a világ, minden év júniusában az Alföldön kivirágzik a szőke Tisza. Nem tavirózsákra kell gondo ...
Naményi piros alma
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Vásárosnamény
Naményi piros almafajta   A város nevét viseli Naményi piros almafajta, melyet itt nemesítettek ki az 1970-es é ...
Olasz emlékmű
Pest megye, Sülysáp
Olasz emlékmű   A sülyi temető dombjának tetején található. A tápiósülyi fogolytáborba deportált és itt ...
Irsai Evangélikus Egyházközség
Pest megye, Albertirsa
Irsai Evangélikus Egyházközség   Forrás: https://irsa.lutheran.hu/
Palóc színpad
Nógrád megye, Balassagyarmat
2660. Balassagyarmat, Palóc liget 2. Tel:+3635301292
Történelmi sétány
Pest megye, Maglód
Maglód mozgalmas történetét hangulatos-romantikus patakparti sétányon bandukolva, a 7 tabló közelében elhelyeze ...
Kitelepítettek emlékműve
Bács-Kiskun megye, Bácsalmás
Az emlékmű felállítását Tabajdi Csaba, Bácsalmás országgyűlési képviselője kezdeményezte.
Fadlallah El Hedad Mihály - mellszobor
Komárom-Esztergom megye, Bábolna
Fadlallah El Hedad Mihály - mellszobor 1899-1913.: Fadlallah El Hedad Mihály ezredes a bábolnai birtok 14. ménes-p ...

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »