Hogyan óvjuk Földünket a hétköznapokban?

Kategória:
Életmód, Élet

Cikk írója:
Szeged HelyiVilága


Hogyan óvjuk Földünket a hétköznapokban?


Hogyan óvjuk a Földet a hétköznapokban?

 

Egyre aktuálisabb téma Földünk kritikus helyzete, hiszen elképesztő milyen romboló hatásoknak van kitéve az óriás léptékű technikai fejlődés valamit az egyre növekvő népesség következtében és akkor még nem is tettem külön említést a többi globális problémáról mint a klímaváltozás vagy a víz szennyezése.

 

Hogyan óvjuk a Földet a hétköznapokban?

 

Mindenki, így te is tehetsz a természetért

Sokan azt mondják, hogy azért nem védik a természetet, mert egyetlen ember önmagában úgysem tehet semmit a környezet pusztítása ellen. Azonban ez nincs így. Gondolj bele: például ha csak te egyedül havonta fél kiló papírral kevesebbet használsz el, az évente 6 kiló papírt jelent. És ha csak ezer gyerek tesz így a világon, már az évi 6 tonna papírmegtakarítást jelent: ennyivel kevesebb erdőt kell kivágni a Földön. És ha nem csak ezren tesznek így, hanem még többen? 

 

 

Hogyan óvjuk a Földet a hétköznapokban?

 

Tegyünk azért, hogy minél több ilyen csodás hely maradjon! 

Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/termeszetismeret/ember-a-termeszetben-3-osztaly/elo-kornyezet-fenntartasa/igy-ovhatod-a-termeszetet

 

Ebben a pár gondolatban remekül tükröződik az, hogy milyen nagy jelentőséggel bír az egyén.  Ha csak a saját pici lépéseidet megteszed a hétköznapokban, már óriási a hozzájárulásod! Ugye nem is gondoltad volna? 

 

8 tipp, hogyan óvjuk meg környezetünket!

1. Otthonunkban törekedjünk arra, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot használjunk: alufólia helyett használjunk fedős dobozokat, illetve tisztítható, mosható csomagolást.

 

2. Helyettesítsük a háztartásunkban használt vegyszereket, tisztítószereket természetes anyagokkal.

 

3. Főzéskor mindig fedjük le az edényeket, illetve forrás után vegyük kisebbre a lángot/hőfokot, így akár a felhasznált energia ¾-ét is megspórolhatjuk.

 

4. Mielőtt kidobunk valamit (ruha, bútor), gondoljuk át, hogy nem tudjuk-e felújítani, elajándékozni vagy bármilyen kreatív módon új funkciót találni neki, ezzel csökkentve a szemétképződést. Ha valami tönkremegy vagy elromlik, próbáljuk megjavítani vagy más módon felhasználni, hogy ne kerüljön a szemétbe.

 

5. Vásárlásaink során is tartsuk szem előtt környezetünk védelmét: próbáljunk olyan termékeket választani, amiknek nincs csomagolása, vagy ha ez nem lehetséges, akkor döntsünk azok mellett, amelyek csomagolása környezetbarát vagy fenntartható forrásból származó anyagból készül. Mindig hordjunk magunknál egy vászontáskát vagy kosarat, hogy a boltban ne kelljen műanyag zacskót vásárolnunk.

 

6. Otthonunkon kívül is tudunk tenni környezetünkért: autó helyett járjunk biciklivel vagy gyalog, ami nem csupán a környezetünkre, de egészségünkre is jó hatással van. Ha nem tudjuk ezeket választani, használjunk tömegközlekedést.

 

7. Lift helyett használjuk a lépcsőt, ezzel szintén jót teszünk környezetünknek és egészségünknek egyaránt.

 

8. Konditerem helyett menjünk ki a természetbe futni vagy sétálni.

 

 

Hogyan óvjuk a Földet a hétköznapokban?

 

Mozogjunk a szabadban!

Forrás: http://www.blikk.hu/eletmod/tippek/8-tipp-hogyan-ovjuk-meg-kornyezetunket/8p5dydj

 

Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató osztotta meg tanácsait a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. Az ENSZ 1972-ben június 5-ét nyilvánította az év legzöldebb napjává, azzal a céllal, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés fontosságára.

 

 

Energiatakarékosság 

Fűtés, világítás, hűtés, mozgás, számítógépezés, főzés, gyártás, közlekedés, játék, gondolkodás... Mind-mind energiát igényel. A hétköznapi tevékenységeink jelentős részéhez szükség van valamilyen energiaforrásra, ami működteti a berendezéseinket, vagy éppen minket.

 

Amikor ezeket az erőforrásokat felhasználjuk, keletkeznek olyan melléktermékek (például széndioxid, metán), amelyek a légkörbe jutva erősítik a klímaváltozást. Az energiafelhasználással a légkörbe juttatott széndioxid 30 százalékáért például a háztartások felelősek, és bár közvetve az ipar eregeti a legtöbb károsanyagot, a gyárak energiaigényükkel szintén minket, embereket szolgálnak ki, vagyis az ő károsanyagkibocsájtásukért mi is felelősek vagyunk.

 

 

Hogyan óvjuk a Földet a hétköznapokban?

 

Hoppá! Ezért mi is felelősek vagyunk! 

Forrás: http://aprolepes.hu/zold-puska/zoeldtantargyak/energiatakarekossag

 

Ebből a szemszögből szépen látszik, hogy az egyes háztartásoknak milyen nagy szerepe van környezetszennyezés illetve környezetkímélés szempontból! Elég csak a a sajátunkra odafigyelni! 

 

 

Védjük vizeink tisztaságát

Ivóvizünk a természetből, a természetes vizekből, a talaj alatti vizekből ered. Ezért figyeljünk környezetünk tisztaságára! Ne szemeteljünk az utcán, az erdőben, ne dobjunk bele semmit az utcai csatornalefolyókba. A gyárakból kibocsátott szennyeződések, a műtrágya, a növényvédő szerek használata csökkenti az ivóvíz tartalékot. Ügyeljünk arra, hogy milyen vegyszereket használunk, és minként szabadulunk meg tőlük. Környezetkímélő mosó- és mosogatószereket használjunk!

 

Csak a feltétlenül szükséges mennyiséget használjuk az említett háztartási, továbbá tisztasági és a kozmetikai termékekből! A természetes vizekben közvetlenül fürdés előtt ne kenjük be magunkat napolajjal! Ne öntsünk a lefolyóba, a WC-be zsiradékot, ételmaradékot, kávézaccot, maró vegyszert, erős fertőtlenítőt, használt olajat!

 

Gyűjtsük az esővizet tartályokban és azzal locsoljuk a kertünket illetve szobanövényeinket, ne ivóvízzel. Adagoljuk a vizet csepegtetős locsolással, illetve a kora reggeli vagy az esti órákban locsoljunk az összegyűjtött esővízzel, amikor még, illetve már nincs nagy hőség és kevésbé párolog el a víz.

 

Kék bolygónak nevezzük a Földet, ugyanis felszínének kétharmadát víz borítja. A vízkészlet 97 százaléka sós víz, 3 százaléka édesvíz, ennyivel gazdálkodhatunk. Takarékoskodjunk vele! A legkézenfekvőbb spórolási ötleteket szinte mindenki ismeri. Az első tipp, hogy fürdés helyett zuhanyozzunk. 

 

Spóroljunk a vízzel a konyhában is. A gyümölcsök, zöldségek mosására használt vizet öntsük a felmosó vödörbe és öntsük le vele a WC-t ugyanúgy, mint a felmosó vízzel. Ne folyóvíz alatt mosogassunk, hanem a mosogatótartályba engedett vízben fürdessük meg edényeinket. Viszont folyóvíz alatt öblítsünk. Ha gépben mosogatunk, akkor öblítsük le egy cseppet az edényt mielőtt betesszük a gépbe, így összevárhatjuk amíg tele lesz a gépünk és csak utána indítsuk el.  WC tartályunkat cseréljük le víztakarékosra. Hamar megtérül az ára és jelentős mennyiségű vizet spórolunk vele.

 

 

Hogyan óvjuk a Földet a hétköznapokban?

 

Az ivóvíz óriási érték. Vigyázzunk rá!

Forrás: http://szelektalok.hu/vedjunk-vizeink-tisztasagat/

A tiszta víz nagy kincs, mi pedig sok-sok apró odafigyeléssel járulhatunk hozzá, ennek a kincsnek a megőrzéséhez.

Forrás:egeszsegescsalad.com

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »