Luca-napi népszokások

Kategória:
Nagyvilág, Érdekességek

Cikk írója:
Kocsis-Seres Hajnalka


Luca-napi népszokások


Luca-napi népszokások

 

A hagyományok szerint Luca napja dologtiltó nap a lányok, asszonyok számára! Ha ezt a parancsot megszegték, súlyosan megbűnhődtek az ősi hiedelem szerint.

Ezért régen ezen a napon a hölgyek nem végezhettek semmilyen érdemleges munkát, a házi és ház körüli munkákat is beleértve. Tilos volt a mosás, vasalás, főzés, kenyérsütés, takarítás, no és a varrás! Varrni azért nem volt szabad, nehogy bevarrja a gazdasszony a tyúkok lyukát, ugyanis nem tojtak volna a következő évben.

Nagyon jól tette a ház asszonya, ha sokat pihengetett, főleg üldögélt Lucakor, mert akkor várhatóan jó kotlósak lesznek a tyúkjai az elkövetkezendő évben. Ahogy mondták: jól üli a keltetni alá tett tojásokat, jó tyúkanyó lesz.

Rónafalun ezen a napon molnárkalácsot is sütöttek az asszonyok az üldögélésen kívül. Ilyenkor sütötték meg a szentestére szánt ostyát is, ami víz és liszt keveréke.

Ősi megfigyelés alapján, még mindig mondogatjuk, hogy Luca naptól számítva, a nappalok hosszabbak egy tyúklépéssel! Ez annyit jelent, hogy a télből már kifelé haladunk. Az év leghosszabb éjszakája ez, a fény győzedelmeskedik, s lassú, biztos gyarapodásnak indul.

Ez valóban ősi hagyomány, mert később vezették be a Gergely naptárt, mely előtt a téli napforduló pontosan december13-ra esett – mára ez naptár miatt eltolódott.

Luca napon hajtattuk még búzát, kukoricát. Miként történt ez?

Laposabb kis tálkába búzát szórtunk, meleg, világos helyre tettük, és karácsonyig öntözgettünk. A búzát és a kukoricát egy tálkába tettem, kicsit megemeltem a búza szintjét kövekkel. A vizet mfolyamatosan kellett pótolni, hogy ellepje a búzát. Ha nagyra, magasra hajtott ki, bő termést jövendölt a következő évre. A hajtatásból aztán megjövendölték, hogy az elkövetkezendő év egyes hónapjaiban mennyi csapadékra számíthatnak a földeken, milyen időjárás várható.Aztán az állatoknak adtuk.

A kukorica hajtatása ma kicsit nehézkes, mivel kevés helyen lehet találni csöveset. A kukoricacsövet egyébként el kell törni, hogy a vizet jobban felszívja.

Luca naptól kezdve 12 napon át megfigyelték az időjárást. Úgy vélték ugyanis, hogy amilyen az első nap, olyan lesz az eljövendő év első hónapja, amilyen a második nap, olyan a második hónap és így tovább.

Forrás: https://www.sokszinuvidek.hu

Kép: https://www.slideshare.net


 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »