Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Mátészalka

Létrehozva:
2020-04-18 09:36:23


Hétvégi Polgármesteri intézkedések


Vigyázzunk egymásra!

 

           HÉTVÉGI POLGÁRMESTERI INTÉZKEDÉSEK 

Tisztelt Mátészalkaiak!

Magyarország Kormánya felhatalmazta a települési polgármestereket, hogy a hétvégére vonatkozóan korlátozó intézkedéseket tegyenek. Mivel hála Istennek továbbra sincs egyetlen mátészalkai lakos sem, aki visszaigazoltan koronavírus fertőzött lenne, így jelentős, aránytalan szigorításokat egyelőre nem szeretnék bevezetni, a meglévő szabályok fokozottabb, szigorúbb ellenőrzésére és a megelőzést szolgáló, szakmai vélemények szerinti intézkedéseket hozunk meg.

1. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Kormányrendelet rendelkezései továbbra is érvényben vannak! Ennek rendelkezései kötelezőek, és betartandók, mindenki megkérünk, hogy maradjon otthon! A hétvégén a húsvéti hétvégéhez hasonlóan megerősített egyenruhás jelenlét és ellenőrzések várhatók. Kapitányságvezető úr javaslatára ezek kiemelt helyszínei lesznek a trafikok, az áruházak és azok parkolói, valamint a MÁV állomás környéke. Emellett fokozottan ellenőrzik továbbra is a guberálást, hiszen ez járványügyi helyzetben fokozott veszélyt jelent. Továbbra is tilos a helyben fogyasztás, a csoportosulás, a közterületen étel- és ital fogyasztása, különös tekintettel az alkoholos italok fogyasztására. Ugyancsak tilos közterületen gyülekezni, csoportosulni, piknikezni és bármilyen okból tüzet gyújtani. A meglévő szabályok be nem tartása esetén szabálysértési bírság kiszabására van lehetősége a hatóságoknak, melynek mértéke 5.000 Ft és 500.000 Ft közötti összeg.

2. A tavaszi jó időre való tekintettel indokoltnak láttuk a játszóterek és a szabadtéri kondicionáló parkok lezárását. Bár az eszközök folyamatosan fertőtlenítve voltak, nagyobb látogatottság esetén nem tudjuk garantálni, hogy minden használat után városi szinten fertőtlenítünk. Kérjük, ezeket a közterületeket ne használják, ezek le vannak zárva. Továbbra is kérünk mindenkit, hogy a társas kapcsolatokat igyekezzenek minimálisra szorítani, és háztartáson belül maradni, ne szomszédoljanak, ne tegyenek baráti látogatásokat, mert ezzel is növelik a fertőzés kockázatát. Maradjanak otthon! A közterületek esetleges látogatása során is legyenek figyelemmel a 1,5 méteres közösségi távolság betartására, ne csoportosuljanak, a szabadidős tevékenységek gyakorlását (kerékpározás, futás, egészségügyi séta) lehetőség szerint egyedül tegyék. Kisgyermekét babakocsiban toló szülőkkel szemben gyakoroljanak nagyobb figyelmességet, vigyázzanak rájuk! Kutyasétáltatás közben egy ember kísérjen egy állatot! A városi közterületeken, parkokban alapos indok nélkül ne tartózkodjanak, ne ücsörögjenek huzamosabb ideig a padokon. Ne használják a közterületen tartózkodás időtartamát szociális érintkezésre, beszélgetésre, mert ez is növeli a fertőzés kockázatát.

3. A hétvégi bevásárlással kapcsolatban felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak rendkívül indokolt esetben keressék fel a bevásárlóközpontokat, üzleteket. Listával érkezzenek az üzletbe a meghatározott életkori elkülönítési szabályokat tartsák be. A vásárlást igyekezzenek egy helyen, rövid idő alatt, egymástól 1,5 méter távolságot betartva végezni. Hangsúlyosan kérem, hogy viseljenek vásárlás közben szájmaszkot és védőkesztyűt. Az üzletek saját korlátozásaira legyenek figyelemmel, a vásárlótérben ne beszélgessenek, háztartásonként egy személy végezze a bevásárlást. Viselkedjenek egymással türelmesen, az előírásokat betartva, fegyelmezetten és nyugodtan!

4. A Szalka-Víz Kft. munkatársai utasításomnak megfelelően ezt a hétvégét is a város közterületeinek, közútjainak a fertőtlenítésével töltik, így kérjük Önöket, hogy a közterületen tartózkodás során ezt vegyék figyelembe, ne tartózkodjanak a fertőtlenítés helyszínén, maradjanak otthon.

5. Amennyiben olyan személy él a környezetükben, aki valamilyen oknál fogva járványügyi eljárás hatálya alatt áll, igyekezzenek a segítségére lenni. Ne bélyegezzük meg egymást, hiszen az eljárás alá kerülés nem jelent automatikus fertőzöttséget, annál is inkább, mert eddig az összes mátészalkai lakoson végzett teszt negatívnak bizonyult. Elővigyázatosságból azonban a hatóság minden „gyanús” esetet úgy kezel a protokoll szerint, mintha a fertőzés megállapítást nyert volna, és minden „gyanús” esetnél – negatív lelet esetén is- kéri a házi karanténban maradást 14 napig. Legyünk kedvesek, hiszen előfordulhat, hogy az eljárás alá vont illető épp családtagjáért aggódik, vagy tesztelés eredményére vár. Egy baráti telefonhívás ilyenkor mindenkinek jól esik. Ami biztosan árt, az a rosszindulatú pletyka és a kirekesztés. Kérem, ebben is legyen példamutató Mátészalka közössége!

Kérem az ajánlások betartását magunk, családjaink és egész Mátészalka védelme érdekében!

Felhívom a mátészalkaiak figyelmét, hogy folyamatosan nyomon követem a fenti intézkedések betartását, és amennyiben úgy ítélem meg, hogy további szigorításra okot adó körülmények merülnek fel, kész vagyok kereskedelmi egységek, vagy közterületek bezárásáról intézkedni, illetve rendeletben szigorúbb korlátozásokat elrendelni!

Üdvözlettel:
Dr. Hanusi Péter
polgármester

 

    Forrás:  Mátészalka Város Önkormányzata fb. csoport

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »