Védjük, óvjuk kedves madarainkat!

Kategória:
Cukiságok, Állati cukiságok

Cikk írója:
Szeged HelyiVilága


Védjük, óvjuk kedves madarainkat!


Téli madáretetés: mivel, hogyan és mikor etessük a kertünkbe térő madarakat?

Decemberi kertészeti tanácsok

"Mosolygósan indul a reggel, amikor kikukkantva
a madáretetőbe, ott már nagy a nyüzsgés! :) "

Télen a kertben fellelhető élet minden apró mozzanata örömet tud okozni, és ebbe a csipegető madárkák is beletartoznak. A madárbarát kert fontos része az etető, és télen életmentő is lehet a közeli madaraknak.

Sok madárfaj tölti nálunk a telet, ilyenkor még jobban rászorulnak az emberi segítségre. Ennek a potenciálisan kb. 50 madárfajt érintő, hónapokon át tartó madárvédelmi feladatnak évszázados hagyománya van Magyarországon. Cikkünkben a Magyar Madártani Egyesület tanácsait gyűjtöttük össze arra nézve, mik a legfontosabb, téli madáretetéssel kapcsolatos tudnivalók.

Hová tegyük a madáretetőt?

Az etető helyének kiválasztásakor a legfontosabb, hogy nyugodt helyen legyen, életterünktől, háziállatainktól távolabb, és legyen a közelben búvóhely. A madarak többnyire félénkek és csak pár pillanatra használják az etetőt. Az etető környékén levő bokor, vagy cserje biztonságos búvóhelyként szolgál arra, ha mégis megijednének. Ha van kutyánk vagy macskánk, akkor érdemes magasabbra tenni az etetőt.

 

Mikor etessünk?

Az etetési időszak Magyarországon az első fagyoktól ezek tartós megszűnéséig (akár április közepéig) tart. Ha viszont új helyen szeretnénk elindítani a madáretetést, akkor már az ősz beköszöntével elkezdhetjük.

Ne hagyjuk abba!

Fontos, hogy ha elkezdjük az etetést, akkor nem szabad abbahagyni, mert a könnyű táplálék forrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezet! A kistestű, gyakran alig 10 gramm súlyú madarak számára -10°C alatt a túlélést jelentheti egy kis étel, ugyanis tartalékaik csak az éjszaka átvészelésére elegendőek. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán. Ha valamiért nem tudjuk őket folyamatosan etetni, naponta csökkentsük a kihelyezett eleség mennyiségét! A madarak ezt érzékelve, egyre nagyobb körben keresgélnek, majd továbbállnak.

Mivel etessünk?

A téli etetőkön a madáreleségek három típusát érdemes elérhetővé tenni: olajos magvakat, állati zsiradékot és vizet.

Olajos magvak

A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított , magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. Ebbe apró szemű magvakat érdemes bekeverni: kölest, muhart stb. A legegyszerűbb, ha pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk. Kifejezetten jó az, ha a napraforgó törött, „szemetes”! Sok madár csőre ugyanis nem elég erős az egész napraforgó szemek feltörésére (pl. vörösbegy, ökörszem), e fajok csak a törött szemekből kihulló magtörmeléket, a napraforgóba keveredő gyom és egyéb apró magvakat tudják csak hasznosítani. A napraforgó és a köles mellett természetesen a natúr (nem sózott, nem pörkölt) dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia stb. is potenciális téli madáreleség.

Állati zsiradék

A másik fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a kacsa-, liba- és sertésháj; a sertés zsírszalonna; a faggyú; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna; a ma már széles körben árusított cinkegolyó; lágysajt- vagy vajtégla.

Alma

Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, leginkább almával is etessünk! Ezeket szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli.

Higiénia

Az etetőket rengeteg madár felkeresheti, és ha fertőzött vagy beteg madár is látogatja az etetőnket, könnyen a betegségek terjedésének gócpontjává válhat. Ezért az etetőkre is vonatkoznak a megfelelő higiéniai elvárások. Ha nyirkos esős idő van, pár naponta takarítsuk ki az etetőtálcát. Seperjük ki a megmaradt táplálékot és enyhe fertőtlenítőszeres vízzel mossuk át az etetőt.

 

Madáreledel 4 évszak magkeverék
 

Mivel etessünk?

 

Magok

napraforgó (legjobb a fekete, ipari)

cirokmag

fenyőmag

búza, köles, lenmag

fénymag

muhar

dió, feketedió

mogyoró (sótlan és nem pörkölt!)

kesudió

szezámmag

pisztácia (sótlan)

papagáj vagy pinty eleség

kukorica dara

Gyümölcsök bogyósok

alma

körte

szőlő

csipke

kökény

Egyéb táplálékok

főtt tészta, rizs

főtt zöldségek, répa

keményre főtt tojás

lágy kutya-, vagy macskaeledel

lisztkukac 

Állati zsiradékok

cinkegolyó

marhafaggyú

sótlan szalonna

akár kifőzve

ipari tepertő

lágy sótlan sajtok

vaj, túró

 

Apró darabokra vágott húsok

csirkemáj

csirkeszív

csirkemell

 

Mivel NE etessünk?

Fontos! Madarak számára a kenyér, morzsa, liszt, vagy pattogatott kukorica veszélyes, ezért ezeket SOHA ne adjunk nekik! Ezek az ételek megsavanyodhatnak és bélbetegségeket és pusztulást okoznak!

kenyér

kalács

liszt

kifli

zsemle

ropi

nyers tészta

gépsonka

száraz kutyaeledel

étkezési fűszerezett tepertő

morzsa

paprikás szalonna -sós szalonna

sós mogyoró

sós sajt

csontkukac II! (nagyon fertőző)

kolbász

gomolya

csípsz

patogatott kukorica

nyers rizs

nyers galuska tészta

A cinkegolyó népszerű etetési módszer

 

Az etetők 5 fő csoportja

  • Talajetető: ez a legegyszerűbb, és a talajszinten keresgélő madarak számára ideális etetési módszer. Csupán egy nagyobb virágcserép alátétre van szükség. Viszont télen bármikor belepheti a hó, ha nincs valamilyen tetőszerkezet fölé építve, ezért odafigyelést igényel.
  • Etetőtálca: egy kerettel ellátott fa vagy műanyag tálca, amit valahogy lerögzítenek. Erre a célra megfelel egy nagyobb virágcserép alátét is.
  • Ablaketető: ezek szabad belátást biztosítanak a táplálkozó madarakra. Sokfajta van, de pl. a tapadókorongos etetőket nem ajánljuk, mert az egész etető leesik, amikor a tapadókorong elenged.
  • Függesztett etető: a fa ágaira vagy egyéb helyekre fellógatott eszközök tartoznak ide. Cinkegolyók, madárkalácsok egyszerű virágcserép alátét függesztve, vagy a tetővel ellátott előre gyártott fa etetőházak is.
  • Dúcetető: földbe ásott, lábon vagy lábakon álló rögzített, állványszerű etetők. Robosztus, sokat bíró eszközök, sokszor tetővel ellátva. Nagyobb kertekben, köztereken vagy parkokban találkozhatunk vele.

Forrás: Fitoland.hu

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »