Múzeumok, galériák

Település:
Budapest, 3. kerület


Kiscelli Múzeum - Kiállítások


Cím: 1037 Budapest, Kiscelli u. 108., Telefonszám: +36 1 388 8560, Nyitvatartás: kedd-vasárnap: 10.00 - 18.00 (pénztárzárás: 17.45)

Kiállítások

 

Vincze Ottó: Vigyázz! Nagyfeszültség!


2019. október 8. - 2020. március 15. Kurátor: B. Nagy Anikó A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár barokk belső udvarába tervezett szabadtéri műve a templom és a kolostorépület tetőszerkezete között átívelő sodronykötelekre függesztett, a távvezetékeken használatos vizuális jelekből, ún. légi akadályt jelző piros gömbök számozott sorozatából áll.

 

Rendetlenség a rendben - Vera Molnár művészete


2019. október 30. - 2020. március 15. Kurátorok: Cserba Júlia, Róka Enikő A Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár és a Szöllősi-Nagy - Nemes-gyűjtemény közös kiállítása.

 

Ragyogj! Divat és csillogás


Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya, Medveczky Ilona fellépőruhája vagy a USE designer darabjai mind csillognak és mind mást jelentenek. Az öltözék az emberi kommunikáció egyik eszköze, önmagunk megkülönböztetésének igénye a divat egyik mozgatórugója. Ami különleges értéket képvisel vagy csillog, az pedig biztosan magára vonzza a tekinteteket. Múzeumunk Templomterében a fényeket és a csillogást mutatja be a kurátor, Szatmári Judit Anna. 2019. 10. 11. – 2020. 03. 15.

 

Pest-budai cégérek


A Kiscelli Múzeumnak gazdag és értékes gyűjteménye, Magyarországon egyedülálló állandó kiállítása van a főváros területéről származó cégérekből. Köztük található több várostörténeti jelentőségű darab is, mint például az Arany Kéz fogadó ornamentális cégére, mely a belvárosi Aranykéz utca névadója lett. A míves iparművészeti darabok mellett készültek festett cégtáblák is, amelyeket olykor olyan jeles művészek alkottak, mint Barabás Miklós (1810-1898).

 

Pálcikaember a kastélyban


A Kiscellibe költözik a Bábszínház neonfigurája Az emblematikus Pálcikaember érkezésének tiszteletére felnőtteknek szóló éjszakai bábelőadással és bábszínházi plakátkiállítással készül a Kiscelli Múzeum. A restaurált cégért ingyenesen tekinthetik meg a látogatók nyitvatartási időben a múzeum udvarán.

 

Mozaikok Budapest múltjából II. – Közterek és magánterek, 1873–1940


Kiállításunk második része Budapest történetének egyik legérdekesebb és legjelentősebb korszakát idézi fel. Nemcsak a város főbb útvonalai, épületei, a gazdaság fejlődésének tendenciái élnek máig hatóan, de a város szellemi közege, kultúrája és humora is. A kiállítás természetesen csak mozaikszerű képet adhat Budapest arculatáról, lakóiról, felívelő fejlődéséről. A bemutatás legfontosabb szempontja, hogy az egyes korszakokat a látható műalkotások és tárgyak együttese idézze fel, s – a kaleidoszkóp mintájára – kerüljön fénybe az egykor élt emberek makro- és mikrokörnyezete, a művészet formavilága és annak változásai.

 

Mozaikok Budapest múltjából I. – A főváros régisége, 1780–1873


A Kiscelli Múzeum 2003 őszén megnyitott állandó kiállítása egy Magyarországon eddig nem bevett felfogást honosított meg. A kiállítás ugyanis a Fővárosi Múzeum saját történetére, századfordulón berendezett egykori tárlatára reflektál, ezt idézi fel. A bemutatott tárgyak – céhládák, festmények, órák, metszetek, ezüst evőeszközök és kancsók, érmek, szobrok és építészeti tervek stb. – az 1780-as évek, II. József császár, azaz Buda tényleges fővárossá válásának kora és 1873, Buda, Pest, és Óbuda egyesítése közti korszakról szólnak.

 

Kiscelli Nyomda – Fejezetek a főváros nyomdászattörténetéből


A Kiscelli Múzeum állandó kiállítása a fővárosi nyomdászat 19-20. századi történetét mutatja be, olyan egyedülálló darabokkal, mint a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló réz-nyomólap, az Egyetemi Nyomda betűkészlete, vagy a Landerer és Heckenast Nyomdából származó Columbia-nyomdagép, ami a 12 pont és Nemzeti dal nyomtatásáról ismert.

 

Barokk szoborcsarnok


A szoborcsarnokban a budavári Mátyás-templom előtt álló Szentháromság szoborcsoport 1712-ben felállított figurái, valamint a 19. századi pest-budai klasszicista épületeket díszítő szobrok és domborművek láthatók.

 

A pesti Arany Oroszlán Patika


A gyógyszertár cseresznyefa borítású berendezése a stílusjegyek alapján az 1830-as évek elején készült. A bútor később több javításon, apróbb átalakításon esett át, míg a tárgyegyüttes életébe a legkomolyabb beavatkozás 1939 nyarán történt: ekkor az eredetileg cseresznyefa borítású pultokat linóleummal fedték el, továbbá a hasábos lábakat linóleumborítású, egybefüggő lábazatra cserélték. A korábbi döntött írópultos számolóasztalból és az eredeti nagy pultból L- alakú pultot alakítottak ki. A gyógyszertár bútorzatának és edényeinek államosítását követően az egykori officina berendezését a Kiscelli Múzeum egyik földszinti termébe szállították. A bútorzatot itt az új helyszínhez igazítva állították fel.

 

Nyitvatartás

kedd-vasárnap 10.00 – 18.00 (pénztárzárás: 17.45)

Jegyárak

Kategória:

Teljes árú jegy (állandó + időszaki kiálítás)

1.600 Ft

Diák és ifjúsági jegy (6-26 éves korig, ill. érvényes nappali tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezőknek)

800 Ft

Nyugdíjas jegy (62-70 éves korig)

800 Ft

Diákcsoport jegy (min. 10 fő)

400 Ft/fő

Múzeumpedagógiai foglalkozás iskolai csoportoknak (max. 30 fő, részletek: http://www.kiscellimuzeum.hu/muzeumpedagogia

800 Ft/fő

Időszaki kiállításokra meghirdetett tárlatvezetések részvételi díja (regisztrált résztvevőknek)*

800 Ft/fő

Tárlatvezetési díj magyar nyelven (előre egyeztetett időpontban, max. 15 fő)*

7.000 Ft/csoport

Tárlatvezetési díj idegen nyelven (előre egyeztetett időpontban, max. 15 fő)*

14.000 Ft/csoport

Születésnapi zsúr (10 fő, részletek: http://www.kiscellimuzeum.hu/muzeumpedagogia)

25.000 Ft/csoport
Esküvői fotózás (részletek: http://www.kiscellimuzeum.hu/teremberles) 25.000 Ft

* A tárlatvezetési díj a belépőjegyen felül fizetendő.

CSALÁDI KEDVEZMÉNY:

2 felnőtt (teljes árú jegy) + min. 2 gyermek esetén a teljes árú jegyre 50 % kedvezményt adunk. 

A Kiscelli Múzeumban vásárolt teljes árú belépőjegy  ingyenes belépést biztosít egy alkalommal Vármúzeumba (Budavári Palota E épület, 1014 Bp., Szent György tér 2.),  vagy az Aquincumi Múzeumba (1031 Bp., Szentendrei út 135.)megvásárlástól számított 30 napon belül.

A pénztárunkban készpénzzel, bankkártyával és OTP SZÉP kártyával is tudnak fizetni. 

A BELÉPÉS DÍJTALAN:
  • a kiskorúak számára 6. életévük betöltéséig
  • a 70. életévüket betöltött látogatók számára
  • a fogyatékkal élő és 1 fő kísérője számára
  • a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára érvényes igazolvánnyal
  • minden hónap utolsó szombatján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő, legfeljebb két közeli hozzátartozó számára
  • valamennyi látogató számára a következő nemzeti ünnepeken: március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án
  • a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet érvényes igazolvánnyal rendelkező tagjai számára (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete)
  • óbudai állandó lakosoknak érvényes lakcímigazolvány felmutatása mellett
  • az Óbudán működő óvodáscsoportoknak, alap-és középfokú oktatási intézmények tanulóinak, érvényes diákigazolvány felmutatása mellett
Ingyenes belépésre jogosító igazolványok: az adott tárgyévre érvényesített
  • ICOM tagsági kártya
  • Hazai és nemzetközi újságíró igazolvány 
  • BTM Múzeumbaráti Kör igazolványai
  • KKDSZ igazolvány
  • Művészeti Alap tagsági igazolvány
  • Idegenvezetői igazolvány csak abban az esetben, ha csoporttal érkezik
  • Budapest Kártya, www.budapest-card.com

Figyelem! Az ingyenes belépésre jogosító feltételek megléte csak a múzeumi kiállítások megtekintésére jogosít, a múzeumi rendezvényekre (tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, Kiscelli nap, Múzeumok Éjszakája stb.) aktuális belépőjegy szükséges.

Elérhetőség:

Cím: 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

GPS: 47.538570404052734 | 19.028127670288086

Telefonszám: +36 1 388 8560

E-mail: kapcsolat@kiscellimuzeum.hu

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG 

  • A Széll Kálmán tértől a 17-es villamossal vagy a Batthyány tértől a 19-es, illetve a 41-es villamossal a Szent Margit Kórház megállóig utazva, majd rövid séta a Bécsi úton visszafelé és meredek séta felfelé a Kiscelli utcán. Mindhárom villamosra a Margit híd budai hídfő megállóknál is fel lehet szállni. A 160 / 260 / 260 A buszjáratok a továbbiakban nem érintik a Szent Margit Kórház megállót, így nem alkalmasak a múzeum megközelítésére.
  • A Kolosy tértől a 165-ös autóbusszal érkezve elkerülhető a dombra felfelé vezető, meredek séta. Ez esetben javasoljuk, hogy a Remetehegyi úti végállomáson leszállva keljen át a körforgalomnál lévő zebrán a túloldalra. A járdán lévő villanyoszlopon (egyéb táblák között) már láthatja a KISCELLI Múzeum barna tábláját. Azon a járdán (Kolostor utca) folytassa az útját. Kb 300 méter után két lehetőség közül választhat, mindkettő a járdától jobbra található. Az első: jó időben a parkon át, a második: tovább haladva, ahol véget ér a járda, a lépcsőn menjen lefelé. Mindkettő elvezet a Múzeum bejáratához.

PARKOLÁS

Ingyenes parkolási lehetőség a múzeum előtti parkolóban.

INFORMÁCIÓ MOZGÁSKORLÁTOZOTT LÁTOGATÓKNAK

Mivel a múzeum épületében jelenleg nincs lift, az alábbi földszinti kiállításaink közelíthetőek meg kerekesszékkel: a Barokk szoborcsarnok, a Kiscelli Nyomda és a Régi pesti cégérek, illetve a múzeum templomterében megrendezett időszaki kiállítások. A földszinten akadálymentes mosdó üzemel.


Forrás: kiscellimuzeum.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »