Település:
Békés megye, Nagyszénás


Római katolikus templom Nagyszénás


Nagyszénás római katolikus templomát 1926-ban adták át. Neogótikus-neoromán stílusban épült, pártázatos főpárkánnyal, támpillérekkel.

A nagyszénási katolikus egyház története, ezzel együtt a katolikus templomok, kápolnák története is sokkal messzebb nyúlik vissza az idők homályába, mint a ma, a falu egyik díszeként ismert katolikus templom története. Tekintsünk vissza a múltba, induljunk el a kezdetektől, egészen a hajdan volt Zenasegyháza templomától, hogy történelmi sétánk végeztével méltóképpen emlékezhessünk meg az idei évben 80. születésnapját ünneplő katolikus templomunkról is.

Nagyszénás nagyközség létezéséről Zsigmond király 1403. november 23-án kelt adománylevele tesz említést először. Történelmi tény tehát, hogy 1403-ban településünk – akkori Zenasegyháza (Szénásegyháza) néven – már lakott település volt. Az írott forrásokat megerősítette, s a katolikus egyház történetét a távolabbi múltba meghosszabbította az 1994-ban lefolytatott régészeti ásatás.

      1949-ben emelkedik plébániai rangra az addigi lelkészség. 1951-ben épül fel a kertben a lourdes-i barlang, amelybe a szegedi zárdából megmentett Mária szobor kerül. 1988-ban köszön el Aranyi Imre c. apát, plébános 43-évi lelkészi szolgálat 

 

után a nagyszénási hívektől, akit Boldvai Antal plébános követ, majd őt Szujó Antal váltja, aki egészen 2006-ig plébánosa a falunak. Ezalatt az idő alatt újítják fel a hívek a két manuálos orgonát, illetve 2005 – 2006-ban a templom külső felújítása is megtörténik. 2006 októberében, került felújításra illetve újra elhelyezésre a czifrai – kápolna épen megmaradt eredeti oltára, a templom szentélyében. Az oltárképet, amely eredetileg is Szent Györgyöt a katona-szentet ábrázolta, Gonda Anna festette újra. Ekkor készült el a templom új szembe – oltára és felolvasó állványa is, Dr. Nagy Gábor adományából. A templom épületét Nagyszénás Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete 1992 -ben védetté nyílvánította, a Plébánia épületét 2009. április 28-n nyílvánította védetté.    

                  


 

 

 

 

 

Bár úgy tűnik, hogy a nagyszénási templom története itt lezárul, ez még sincs így, mert közösségünk, folyamatosan éli azt  a hitet, amelyet őseik hagytak rájuk, azt amely erőt adott számukra ez hogy ez a templom felépüljön, és megmaradjon nyolcvan esztendőn keresztül, és hogy továbbra is hirdesse minden nagyszénási embernek, a Boldogságos Szűz Anya itt él köztük, és nem hagyja el az ő népét.


   Forrás: Wikipédia

   Fotó:    muemlekem.hu

  

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »