Település:
Tolna megye, Szekszárd

Létrehozva:
2019-10-11 15:59:14


Szentháromság szobor Szekszárd


A Szentháromság szobor az 1738 és 40 között Szekszárd városában pusztító pestisjárvány emlékét őrzi.

Szentháromság szobor információk

 

Szekszárd szívében a Béla téren közvetlenül a római katolikus templom és a belvárosi plébánia szomszédságában áll a város legrégebbi szobra a Szentháromság szobor, amely 1753-ban készült barokk stílusban, egy ma ismeretlen szobrászművész keze által.

Szekszárd legrégebbi szobra a pestisjárvány emlékére készült

Szentháromság szobor az 1738 és 40 között Szekszárd városában pusztító pestisjárvány emlékét őrzi. A szobor legtetején a Szentháromság látható, az Atya, a Fiú és a galamb alakjában megjelenő Szentlélek, akik a magasból óvják az embereket. A szobor alsórészén az egész kőoszlopot körülölelő hétszög alaprajzú párkány a hét szentséget jelképezi, ennek eredetileg jelentős szerepe húsvétkor volt, ugyanis a szentelésre váró sonkát ide kellett kirakni. A kőoszlop tövében áll Szűz Mária egészalakos szobra, mellette Szent Rókus, Szent Sebestyén és Szent Kajetán állnak. A szintén kőből készült obeliszken körben szentek arcai láthatók.

A szobor kis sírja és talapzata

A szoboregyüttes déli oldalának legalján egy jelképes sír látható, amely ugyancsak a pestisjárvány emlékét hivatott őrizni. A sír csodálatos kovácsoltvas kiskapuja a szekszárdi barokk fémművesség egyik legszebb és legrégebbi emléke.
A talpazat három oldalán latin nyelven kőbe vésett kronosztichon olvasható, amely érdekessége, hogy a nagyobb betűvel vésett római számokként is értelmezhető betűk összege az 1740-es évszámot adja ki eredményül. Ezek a sorok magyarul:
  • Tiszteltessék, dicsértessék a szekszárdiakat a pestisjárványban megmentő Szentháromság
  • A legkiválóbb Trautsohn József apáti kormányzósága alatt fogadalomból emeltetett
  • A kiváló Pinczés úr gondnoksági szolgálatakor üdvösen bevégeztetett

szekszárdi Szentháromság szoborhoz hasonló pestisoszlop áll a Temesvár Fő terén, amiből talán lehet következtetni az alkotók azonosságára, de ezt a feltételezést még a szakértők nem erősítették meg. A Szentháromság szobor mögött Szent Rozália pihenő szobra látható, amely egy ismeretlen helybéli mester alkotása.

 Forrás: szekszard.varosom.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »