EGY SAS SZEMÉVEL LÁTHATJUK AZ OLVADÓ GLECCSEREKET

Kategória:
Nagyvilág, Érdekességek

Cikk írója:
Óvári Zsuzsanna


EGY SAS SZEMÉVEL LÁTHATJUK AZ OLVADÓ GLECCSEREKET


Victor, a kilencéves rétisas a múlt héten indult el a svájci Piz Corvatsch hegyről, hogy öt nap alatt bejárja az Alpok német, osztrák, olasz és francia hegyeit. A rétisas hátán lévő kis kamerának köszönhetően mi is láthatjuk majd, hogy milyen az Alpok madártávlatból. Hogy milyenek a fenséges hegyek, a kristálytiszta tavak, és sajnos azt is, hogy a gleccserek olvadásáról nem jövő, hanem nagyon is jelen időben kell beszélnünk.

 

Fotó: Jacgues Olivier Travers


Az Eagle Wings Project keretében a rétisas öt hosszabb repülést tesz. A sast egy-egy hegy tetejéről engedi el egy solymász, s a madár, miközben a hegy lábánál várakozó gazdáját keresi, 3-5 kilométert repül, 1500-3000 métert ereszkedik, és kamerájával rögzíti mindazt, amit lát. A projekt kitalálói remélik, a madárszemmel készült felvételek segítenek majd abban, hogy az emberek más perspektívából tekintsenek erre a fantasztikus tájra, és benne az eltűnő gleccserekre. Talán ezáltal jobban tudatosodik az is, mennyi mindent veszíthetünk a klímaváltozás miatt, és nemcsak mi, de a bolygó összes élőlénye is.


A Föld területének tíz százalékát borítják gleccserek, de a klímaváltozás miatt kiterjedésük folyamatosan csökken. Az Alpok jég borította területeinek nagysága 1850 óta több mint 50 %-kal csökkent, és a kutatók számításai szerint a 21. század végére a 2003-ban mért jég mennyiségének már csak alig 4-13 százaléka marad meg.

 forrás :http://www.turistamagazin.hu/

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »