Település:
Békés megye, Békéscsaba

Létrehozva:
2019-10-20 10:04:41


Városi Sportcsarnok Békéscsaba


A békéscsabai Városi Sportcsarnok egy multifunkcionális, mintegy 2300 férőhellyel rendelkező, modern sportcsarnok

Városi Sportcsarnok (Békéscsaba)

 
 
Városi Sportcsarnok
Kívülről
Kívülről
Település Békéscsaba
Cím Békéscsaba, Gyulai út 44.
Építési adatok
Építés éve 1988
Rekonstrukciók évei 2006
Építési stílus A Római Colosseumra hasonlít
Felhasznált anyagok beton, acél
Hasznosítása
Felhasználási terület Sportcsarnok, különböző rendezvények
Tulajdonos Békéscsaba önkormányzata
Alapadatok
Alaprajz kör
Egyéb jellemzők
Emeletek száma 3
Elhelyezkedése
Városi Sportcsarnok (Békéscsaba)
Városi Sportcsarnok
Városi Sportcsarnok
Pozíció Békéscsaba térképén
é. sz. 46° 40′ 57″k. h. 21° 06′ 48″Koordináták: é. sz. 46° 40′ 57″, k. h. 21° 06′ 48″térkép ▼

A békéscsabai Városi Sportcsarnok egy multifunkcionális, mintegy 2300 férőhellyel rendelkező, modern sportcsarnok, Békés megye legnagyobb ilyen jellegű építménye, a Békéscsabai Előre NKSE otthona. A férőhelyek nagy része ülőhely.

Békéscsabán nagyon sokáig gondot jelentett a megfelelő nagyságú sportcsarnok hiánya. Már a '70-es években is akut volt a probléma, lévén a város beltéri csapatai (férfi és női kézilabdacsapatok, röplabda sokszor megfelelő terem hiányában a szomszédos városokban (Mezőberény), vagy nyílt pályán kellett játszaniuk, ami balesetveszélyes volt. Amikor a női kézilabdacsapat a '80-as évek elején felkerült a Nemzeti Bajnokság legmagasabb osztályába, akkor égetővé vált egy normál méretű kézilabdacsarnok felhúzása. Átmeneti jelleggel a 2. Számú Általános Iskola mellett lévő üres telken rohamtempóban, társadalmi összefogással a megye nagyvállalataival közösen 1982-re felépítettek egy akkoriban igen nagynak számító tornatermet.

Azonban a kézilabdacsapat állandó jó szereplése és a békéscsabaiak már-már hagyományosnak mondható sportok iránti rajongása miatt a terem rendszeresen kicsinek bizonyult. Ez megérlelte a város és a megye vezetőinek azt a döntését, hogy új, nagyobb csarnok kell a megyeszékhelynek.

Csehszlovákiai építőmérnökökkel kezdődött meg az építkezés, amit a római Colosseum mintájára kívántak megvalósítani. Az építkezés döntően állami forrásokból valósult meg, így ez lett a szocializmus időszak utolsó nagyobb beruházása Békéscsabán. 1988. március 19-én adták át a nagyközönségnek.

A '90-es évek közepétől leépülés volt tapasztalható, a jól felszerelt büfét leszerelték, a mérkőzéseken tapasztalható rendbontások miatt immáron az étterem sem üzemelt. Az építményre nem sokat költöttek, több minden eltűnt, vagy használhatatlanná vált.

A 2004-es női kézilabda-Európa-bajnokság rendezését Szeged nem vállalta, de a megüresedő helyre azonnal jelentkezett a város. Emiatt több átalakítást volt szükséges végezni a csarnokon, új korszerű eredményjelzőt kapott, felújították az öltözőket, új termeket, fogadóegységeket alakítottak ki. A falakat pár helyen visszavágták, hogy biztosítani tudják a pályától való megfelelő távolságot. A Sportcsarnok üzemeltetője és a város az EB lezárultával megvásárolta a pálya burkolatát, így a jövőben is alkalmas a csarnok akár világversenyek megrendezésére is.

Kihasználtsága

Az NBI-es női kézilabdameccseken kívül rendszeresen otthont ad NBII-es férfi kézilabdának, táncversenyeknek, kispályás focinak, különböző küzdősportoknak, gáláknak, expóknak, motokrosszversenyeknek, de itt tartják a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, valamint a már nemzetközi hírű Csabai kolbászfesztivált is. Sok békéscsabai középiskola is itt rendezi meg a végzős osztályai szalagavatóját is. Mivel megfelel minden nemzetközi feltételnek, ezért válogatott kézilabda-mérkőzéseket is rendeznek benne, rendszerint teltházzal,[1] ami ilyen esetekben 2500 szurkolót jelent.[2]

A sportcsarnok több busszal is megközelíthető: a Jaminából érkező 3M-es és 3V-s, a Linamar-tól érkező 8-as, a Tesco-tól érkező 8A-s és 8V-s, valamint a Lencsési lakótelepről érkező 17M busszal is.

Sporthotel

A csarnokon belül hotel is működik, ahol mintegy 17 szobában mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő szálláshelyet. Légkondicionált, zuhanyzós szobákat is kínálnak.

Forrás: wikipédia

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »