Tisztít, illatosít és fertőtlenít: 5 dolog, amire jó a citromhéj

Kategória:
Életmód, Élet

Létrehozva:
2020-02-20 08:11:35

Cikk írója:
Orbán Anita


Tisztít, illatosít és fertőtlenít: 5 dolog, amire jó a citromhéj


Aki szívesen takarítja otthonát vegyszermentesen, már biztosan tapasztalta, hogy természetes szerek használatával is jó eredményeket lehet elérni, a módszer ráadásul sok esetben költséghatékonyabb és természetkímélőbb a hagyományos tisztítószereknél.

A citrom könnyen hozzáférhető gyümölcs, felhasználása pedig igencsak sokrétű, ha a háztartásról van szó: fertőtlenítőként, szagtalanítóként és folteltávolítóként is megállja a helyét. Nem érdemes ugyanakkor kidobni a citromhéjat sem, mert az alábbi praktikákhoz pontosan erre lesz szükséged.

1.)Konyhai és fürdőszobai csaptelepek tisztítása

Általános tisztítószert készíthetsz, ha alaposan megmosod és lereszeled a citrom héját, befőttes üvegbe helyezed, majd pontosan annyi ecettel meglocsolod, hogy éppen ellepje. Zárd le az üveget, és tartsd hűvös, fénytől védett helyen két hétig. Használat előtt szűrd le, és töltsd a szert tiszta, szórófejes üvegbe.

2.)Csillogóvá varázsolja a rézedényeket, eltávolítja a száraz ételmaradékot

A konyhai edények idővel elveszítik fényüket, arról nem beszélve, hogy sokszor az ételmaradékoktól is nehéz megszabadítani azokat. Hasonló esetben segíthet, ha egy marék durva szemű só és citromhéj egyvelegével alaposan átdörzsölöd a felületet.

3.)Eltünteti az izzadságfoltokat a ruhákból

Ha legközelebb makacs izzadságfolttal találkozol, dörzsöld be a ruhaneműt egyenlő arányú citromhéj és citromlé keverékével, pihentesd egy éjszakát, majd mosd ki. Kirívó foltok esetén adhatsz a citromléhez egy teáskanál szódabikarbónát is.

4.)Szagtalanítja a szemetest

Előfordul, hogy hiába viszed ki a szemetet, a kuka továbbra is irgalmatlan bűzt áraszt. Erre az esetre szórj bele egy marék durva szemű sót és citromhéjat, illetve egy maréknyi jégkockát, majd szivaccsal dörzsöld át alaposan.

5.)Eltávolítja a vízkövet és a lerakódott szappanmaradékot

A szappan- és vízkőlerakódás megnehezítheti a takarítást, a citrom azonban remekül eltávolíthatja azokat: keverj össze egyenlő mennyiségű citromlevet és szódabikarbónát, majd koronázd meg a keveréket egy marék citromhéjjal. Szórd a felületre, szivaccsal dörzsöld át, és várj 5 percet, mielőtt letörlöd.

Hogyan száríts citromhéjat?

Mindenekelőtt alaposan mosd meg a gyümölcsöt, majd óvatosan hámozd le a héját, és vágd vékony csíkokra. A legjobb, ha konyhai aszalógéppel szárítod, ha nincs, fűtésszezonban a radiátor vagy akár a sütő - légkeveréses fokozaton 50-60 fokon - is megteszi. A szárított héjat por formájában is hasznosíthatod, ehhez csak le kell darálni a kihűlt citromdarabokat.

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »