Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Cikk írója:
Szluka Andrasne


Volgamenti Hérics


          1971-ben nyilvánították védetté.


A volgamenti hérics hazánk legveszélyeztetettebb növényfajai közé tartozik, melynek egyetlen őshonos állománya a Csorvási-löszgyepen található. Ez a Körös-Maros Nemzeti Park legkorábban nyíló, fokozottan védett növényfaja – olvasható a nemzeti park weboldalán.

                Általában február második felében jelennek meg első virágai. Így volt ez az idén is, március elejére már több száz tő kivirágzott. A hónap közepén beköszönő télies időben azonban a hó befedte a sárga virágokat. Ha ismét beköszönt a melegebb idő, a volgamenti hérics virágai újra szép,  színes színfoltot képeznek majd a Csorvási-löszgyepen. A virágzás általában március végén éri el csúcspontját.

Fotó: Wikimedia Commons

           1935-ben fedezték fel

A növényt 1935-ben fedezték fel, mint a magyar flóra új tagját. Akkor még tizenöt helyen fordult elő jelenlegi élőhelyének tágabb környezetében. Állományának nagyarányú csökkenését a kiszántás, vegyszeres gyomirtás és az állatgyógyászati célokat szolgáló tályoggyökér gyűjtés jelentette. A volgamenti hérics volt az első növényfaj Magyarországon, melyet 1971-ben még megmaradt természetes termőhelyeivel együtt védetté nyilvánítottak.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

 
     Forrás:  sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »