Általános iskolák

Település:
Budapest, 1. kerület


Batthyány Lajos Általános Iskola


Az Iskola alapvető törekvése az, hogy a diáknak olyan stabil alapokat adjon, melyre későbbi élete folyamán bizton építkezhet.

BEVEZETÉS

Az iskola története Iskolánk 1872-ben kezdte meg működését 2 tanárral és 7 tanulóval, mint Buda első középfokú leányiskolája. A tanulók létszáma a következő években rohamosan emelkedett. Első otthona a Kapucinusok rendházában volt, ahonnan 1875-ben az Iskola utca 50. szám alatti elöljárósági épületbe, majd 1891-ben a Batthyány utca 6. szám alatti bérházba, és végül 1892-ben a mai épületbe költözött. Innen indult ki az ifjúsági könyvtár felállításának, a leánytanulók kötelező tornáztatásának, az óraközi tízperces szünetnek, a délelőtti oktatásnak, az értesítő könyvecskének és a közös osztályozó könyvnek (napló), az egészségtan tanításának, a tanulmányi kirándulásoknak, a polgári iskolai szakfelügyeletnek, az osztályfőnökségnek, majd az osztályfőnöki órának a gondolata, és megvalósítása. Az osztályfőnöki órák tantervét és részletes tanmenetét iskolánk elsőként dolgozta ki, és vezette be. A II. világháborúban Budapest ostromakor három nagy bombatalálat és vagy hetven aknabelövés érte az iskola épületét. A melléképületben lévő tornaterem teteje bedőlt, felszerelése megsemmisült. 1945. március 12-én a tanárok hozzáfogtak a tanító-nevelő munka feltételeinek megteremtéséhez. Az ő és az őket segítő szülők munkájának köszönhetően április 3-án megkezdődhetett a tanítás. A kormányzat segítségével és a szülők munkájával és anyagi támogatásával folytak az épületkárok helyreállítási munkálatai. 1946-ra álltak a lerombolt falak. Ekkor már új struktúrájú – nyolcosztályos általános iskolai – képzés folyt. 1952-re már a tornaterem is új, ragyogó felszereléssel, zuhanyozókkal várta a tanulókat. Az 1966/67-es tanévben a leányiskolát egyesítették a Szalag utcai iskolával, így megkezdődött a koedukált képzés. 1972-ben az iskola – százéves évfordulója alkalmából – felvette gróf Batthyány Lajos nevét. Az elmúlt 25-30 évet a korszerű pedagógiai kísérletek megvalósítása, illetve diákjaink jó, helyenként kiemelkedő tanulmányi eredményei fémjelzik. Iskolánkban az 1998/99-es tanév óta a közoktatás keretein belül elsőként vezettük be a Montessori jellegű oktatást.

A Batthyány Lajos Általános Iskola alapvető törekvése az, hogy a napról-napra változó, felgyorsult világban a diáknak olyan stabil alapokat adjon, melyre későbbi élete folyamán bizton építkezhet. Ezek az alapok a nevelőmunka felől megközelítve egy magában bízó, jó önismerettel rendelkező, a világ iránt nyitott, érdeklődő, kiegyensúlyozott személyiséget jelentenek; az oktató munka szempontjából pedig annak a képességét, hogy a tanuló, tudását önálló ismeretszerzéssel folyamatosan legyen képes megújítani és erre motivált maradjon. A lexikális ismeretek átadása mellett erőteljes hangsúlyt kap a képességek, készségek fejlesztése.

Fő célunk egy "emberbarát", gyermekközpontú iskola megteremtése. Olyan iskoláé, mely mind külső megjelenési formájában, mind belső tartalmaiban tekintettel van a gyerekekre. Melyben a gyermek értelmi képességeire is odafigyelő oktatás folyik, amely a gyermek természetes kíváncsiságára, tevékenységvágyára alapozódik. Olyan iskoláé, mely tekintetbe veszi a gyerekek közösség, játék és mozgás iránti szükségleteit, mely tudatában van annak, hogy milyen kiemelt jelentősége van az ember életében a gyermekkor tanulási tapasztalatainak.

intézményvezető Szakács Ágnes
1015 Budapest, I. Batthyány u. 8.
Telefon: 201-6282
e-mail: titkarsag@batthisk.sulinet.hu
Web: http://www.batyi.hu

Ellátási területe és körzethatára:
Budapest, I. kerület

Aranyhal utca, Batthyány utca /1-49-ig,2-44-ig,/ Batthyány tér, Bem rkp. 14-28-ig, Corvin tér, Donáti utca /35-től végig, 18-tól végig/, Erőd utca, Fő utca /27-től végig, 30-tól végig/, Franklin utca, Fazekas utca /I. kerületi része/, Csalogány utca /I. kerületi része/, Gyorskocsi utca, Halász utca, Ilona lépcső, Iskola utca, Jácint utca, Kagyló utca, Markovits utca, Mária tér, Málna utca, Szalag lépcső, Szalag utca /15-től végig, 8-tól végig/, Székely utca, Szilágyi Dezső tér, Szabó Ilonka utca /2-től végig, 31-től végig/, Toldy Ferenc utca /16-tól végig, 31-től végig/, Vám utca, Vándor utca, Alkotás utca /I. kerületi része/, Attila út /Alagút utcától és 57-től végig/, Batthyány utca /46-tól végig, 49-től végig/, Fiáth János utca, Hattyú utca, Hunfalvy János utca, Kapás utca I. kerületi része, Széna tér I. kerületi része.

Forrás: batyi.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »