Múzeumok, galériák

Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Vásárosnamény


Beregi Múzeum


Beregi Múzeum


Az intézmény címe: 4800 Vásárosnamény, Rákóczi út 13., Szabadság tér 26. (Tomcsányi-kastély)
Az intézményvezető neve: Varga János
Telefon: 06-45-470-638, 06-45-570 146
Telefax: -
Az intézmény e-mail címe: info@beregi-muzeum.hu
Az intézmény honlapjának címe: beregi-muzeum.hu

Az intézmény profilja: területi múzeum


Az intézmény rövid bemutatása:

A Beregi Múzeumot 1963. március 1-jén alapította Csiszár Árpád. A megyei múzeumi szervezet kiépítésének idején az addig múzeummal nem rendelkező Vásárosnamény egy olyan intézményt kapott, amelynek gyűjteménye, kiállításai, tudományos tevékenysége mára országos, sőt nemzetközi szinten is elismert. A legendás múzeumalapító megszállott munkájának, fáradságot nem ismerő muzeológiai tevékenységének köszönhetően egy olyan gyűjtemény jött létre a város lakosságának, a beregi embereknek, a megye, az ország, a magyar és az európai kultúra, valamint a muzeológiai szakma kiszolgálására, amely párját ritkítja, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye múzeumai között a legnagyobbak közé számít.
Páratlan gazdagságú néprajzi anyaggal rendelkezik a múzeum, amelyből kiemelkedik az eredeti beregi keresztszemes hímzések gyűjteménye – ennek megőrzését, a mintakincs feldolgozását, megismertetését, népszerűsítését évtizedek óta végzik a múzeum munkatársai. De ugyanígy megemlíthetjük a népművészeti értékű fafaragásokat, a kender feldolgozásának eszközeit, a 700 darabos húsvéti hímes tojás-kollekciót, a gyász művészetének darabjait, a szintén 700 darabos kerámia-gyűjteményt, amelyet a látványtárban tekinthetnek meg az érdeklődők. A művészi és háztartási vasöntvények gyűjteménye szintén országos hírű – sokan azért látogatnak el Vásárosnaményba, hogy megnézzék a „kályhamúzeumot”. Történeti és régészeti anyagunk több ezer év kincseit foglalja magába. Iskolatörténeti gyűjteményünk és kiállításunk is olyan tárgyakból és dokumentumokból áll, melyek nem sok múzeumban találhatók, és az sem véletlen, hogy a Beregi Múzeum ezen gyűjteménye évtizedek óta tagja az Európai Iskolatörténeti Gyűjteményeknek.
A múzeum munkatársai rendszeresen publikálnak a különböző szakmai és népszerűsítő kiadványokban, hazai és nemzetközi kutatásokban vesznek részt évtizedek óta, előadásokat tartanak, konferenciákon vesznek részt, kutatószolgálatot működtetnek a szakma és a nagyközönség számára. Az Élő múzeum keretében rendszeres hímzés-szaktanácsadást folytatunk.
A nemzetközi és hazai trendnek megfelelően a múzeum nagy hangsúlyt fektet a múzeumpedagógiai programokra. Foglalkozásokkal, múzeumi órákkal, rendezvényekkel várja a különböző korcsoportú gyermekeket, családokat, felnőtteket.
Az állandó kiállítások mellett rendszeresen időszaki kiállításokat rendezünk, egyrészt a múzeum raktári, látogatók előtt egyébként rejtve maradó anyagából, másrészt más múzeumok, gyűjtők, művészek kollekcióiból, a tárgyi kiállítások mellett párhuzamosan képzőművészeti tárlatok formájában is. Nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően a Beregi Múzeum kiállításai külföldön is megfordulnak, és más országokból is érkeznek ide anyagok.
A múzeum új állandó kiállításai 2007-től a felújított Tomcsányi-kastélyban láthatók, reprezentatív környezetben, a város frekventált pontján. A Rákóczi úton lévő Máthé-kúria a Beregi Múzeum székhelye, és itt látható az Iskolatörténeti kiállítás, valamint itt vannak az irodák, feldolgozóhelyiségek, és a fentebb jelzett hatalmas gyűjteményi anyag raktárai.

 
 
Forrás: https://vasarosnameny.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »