Oktatási intézmények

Település:
Budapest, 16. kerület

Létrehozva:
2019-10-20 22:20:50


Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola


1932 szeptemberében kezdte meg első tanévét Corvin Mátyás Reálgimnázium néven, a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete tulajdonában lévő parkerdőben álló épületben. 1955-ben 15 osztállyal működő gimnázium lett. A hatvanas évek eleje újabb fordulatot hozott. A szakközépiskola bevezetésével eleinte vegyes (gimnáziumi és szakközépiskolai) képzés folyt, majd 1967-től csak szakközépiskolai osztályokban ismerkedett mintegy 500 diák az elektronikai műszerész, majd később a híradástechnikai szakmával.

Az iskola története az 1932/33-as tanévvel indult, épülete - illetve annak elődje - azonban jó fél évszázaddal idősebb.

Az iskola jelenlegi épületének a helyén 1881-ben egy favázas, téglából épült emeletes vendégfogadó állt. 1894-ben a fogadót két szilárd építésű nagy oldalszárnnyal bővítették ki, melyek közül az egyikben bál- és hangversenytermet alakítottak ki. 1903-ban a középső eredeti épületrészt lebontották, és szilárd építőanyagokból újjáépítették. Így alakult ki a Park-szálló épülete, mely a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesületének vagyonához tartozott.

A növekvő lakosságszám és Mátyásföld önállósodása miatt felvetődött egy gimnázium létesítésének a gondolata. Mivel a régi vendéglő épületében működő Park szálló fenntartása nem volt elég gazdaságos, az épület megfelelőnek mutatkozott a jövendő gimnázium elhelyezésére.Ebben az épületben indult 1932 szeptemberében az első tanév. Az épületben kezdetben az iskolán kívül más intézmények is működtek (mátyásföld-cinkotai kaszinó, a mátyásföldi községháza, a postahivatal, a díszteremben mozi, vegyesbolt, magánlakások), amelyek később aztán fokozatosan megszűntek. 1935-ben a bálterem helyén (egy szinttel lejjebb süllyesztve) kialakították a tornatermet. A Mátyásföldi Egyesületi Corvin Mátyás Gimnázium a világháború végéig nyolcosztályos fiúgimnáziumként működött, a kis számú lánytanuló csak külön engedéllyel járhatott az iskolába.

A II. világháború idején, 1944 decemberében a bevonuló szovjet csapatok foglalták el az iskola épületét. Az épületben súlyos károk keletkeztek (a tornatermet például istállóként használták), az iskola felszerelése, iratanyaga csaknem teljesen elpusztult. Az épületet az 1945/46-os tanévre úgy-ahogy helyrehozták, de állapota később fokozatosan romlott. 1945-től az iskola négyosztályossá vált. 1950-es évektől a kommunista, szocialista ideológia határozta meg működését. A görög, latin, német nyelv helyére az orosz került, a gimnazistáknak pedig a hat tanítási nap egyikét termelő munka elsajátításával kellett tölteniük az Ikarusban, majd pedig az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárában.

Az 1961/62-es tanévben a gimnáziumi osztályok mellett elindult a szakközépiskolai (elektrotechnikai) képzés is, sőt az 1964/65-ös évtől kezdve gimnáziumi osztályok már nem is indultak. 1969-től az iskola híradástechnikai szakközépiskolaként, majd szakmunkásképzési célú szakközépiskolaként működött tovább.

Az 1960-as években már 22 osztályos volt az iskola ? egyszerűen kinőtte az épületet. Hosszas előkészítés után megkezdődött az épület teljes felújítása, átépítése, mely 1969 és 1972 között zajlott. Ebben a három évben a tanítás a rákosszentmihályi Zalka Máté szakközépiskolában folyt. 1972-ben vehették birtokba a kibővített, teljesen felújított iskolaépületet új előcsarnokkal, lépcsőházzal (ide Benkő Ilona, Munkácsy-díjas keramikusművész 1975-ben elkészült plasztikus színezett samott faliképe került). Az épület jelentősen kibővült, egy szinttel magasabb lett ezzel együtt viszont a régi Mátyásföld egyik legszebb épületéből a korabeli szocialista realizmus remekműve jött létre. Az 1970-es években alakították ki a kisépület műhelytermeit, amelyek addig a földszinti termekben voltak.

1985-től műszaki szakközépiskola lett a Corvin, ahol elektronikai műszerészeket képeztek. A rendszerváltozással, az 1990/91-es tanévtől kapott helyet iskolánkban ismét a gimnáziumi képzés is, s működik azóta Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolaként. Ma az évfolyamonkénti négy osztályból három gimnáziumi (ebből 2004 óta egy nyelvi előkészítős), egy pedig informatikus (nyelvi előkészítős). A fentiekből is jól látható, hogy iskolánk arculata, feladatköre milyen gyakran változott. E változásokat követte az iskola nevének és címerének gyakori módosítása is. (Erről és az iskolaépület történetének legkorábbi korszakáról a tanári szoba előtti tablókon láthattok képeket!)

Nehéz kiemelni az elmúlt 80 évből neveket, személyeket. A korábbi igazgatók közül leghosszabb ideig Vida József (1960-1986) és F. Megyesy Ágoston (1986-2006) irányította az iskolát. Az itt tanító tanárok közül jónéhányan voltak nemcsak szakmájukat szerető, lelkes pedagógusok, de kiemelkedő szakemberek, tudósok is. Sok, később országosan ismertté vált tanulója is volt a Corvinnak. Válogatott sportolók (Magyar Zoltán, tornász, olimpiai bajnok; Szuper Levente, jégkorongozó; Sára György, hegymászó; Tímár István, kajakozó), híres tudósok (Dr. Heltai György, kémikus), elismert művészek (Szersén Gyula, Nagy Zsolt, színészek) öregbítették iskolánk hírnevét.

Forrás: http://www.corvinsuli.hu/site/

Elérhetőség: cím: 1165. Budapest, XVI. kerület Mátyás király tér 4.
telefon: 1-407-9900 1-407-9260
fax: 1-407-2405
email: matthias@corvin.c3.hu
honlap: www.corvinm.ini.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »