Kulturális intézmények

Település:
Budapest, 2. kerület


Figurina Bábszínház


"Hiszünk abban is, hogy a bábműfaj minden korosztályhoz szól, nem kizárólag a kicsi gyerekekhez... alapvetően a réteges szellemi közlés az ideánk"

Bemutatkozás

A Figurina Animációs Kisszínpadot 1983-ban, mint hosszú idő után az első önálló magánbábszínházat alapította Siklósi Gábor és Fers Klára. A Figurina ma is kicsi, egy-kétszemélyes bábszínházként működik, de hosszú működése alatt több, mint harminc alkotó- vagy játszótárssal készített közösen bábelőadást. Jelenlegi munkatársainkról és elérhetőségükről lásd az „Aktualitások” rovatot!

A Figurina műsoraival rendszeresen megméretteti magát a hazai és a nemzetközi szakmai fórumokon, de olykor jelen van valamelyik előadásával egy-egy budapesti színház (eddig: Bárka, Kolibri, Komédium és Merlin színházak, valamint a Mozsár Műhely) műsorai között is.

A Figurina eredendően vándorbábszínházként járja az országot és a világot (lásd: az „Utazásaink” menüpontot!), de 2008 óta  saját, állandó játszóhellyel is rendelkezik (lásd: a „Kőszínházunk” menüpontot!), ahol rendszeresen mutatja be legjobb előadásait a nagyközönségnek.

A Figurina szakmai munkájának, sikeres pályázatainak köszönhetően immár rendszeres támogatottja, a mindenkori Kulturális Minisztériumnak és a Nemzeti Kulturális Alapnak.

A Figrina alapítói – Fers Klára és Siklósi Gábor – megosztva -, 2010-ben állami kitüntetést, Blattner Géza – díjat kaptak „kiemelkedő bábművészeti tevékenységükért”.

A Figurina ugyan hisz az állandóságban, mégsem akar bezárkózni magába, ezért folyamatosan hirdet felvételt bábstúdiójába, korosztályi és előképzettségi feltételek nélkül. (Lásd: a „Stúdiónk” menüpontot!)

A bábszínház nonprofit egyesületi formában működik. Hivatalos beszámolóit, jelentéseit honlapján közzé teszi. (Lásd az „Aktualitások” rovatot!)


Művészi koncepciónk

A Figurina Bábszínház működése 35 évében a következő művészi szempontokat állította maga elé:

  • A bábművészeti ideál a kicsi, néhány fős magántársulati működés, melyben az önkéntes tagok valódi bábosként , közös szellemiségben dolgoznak együtt; ahol mindenkinek joga és kötelessége a játszandó előadások alkotói létrehozásában, illetve előadásában részt venni. A Figurina hitét a kis, magánbábszínházi forma mellett a bábművészet múltjából, illetve – a volt szocialista országok kivételével – a világ bábművészetének jelenéből vezette le. A bábjátékra úgy tekintünk a művészeti ágak között, mint az öttusára a sportágak között. Minden „tusához” értünk egy kicsit, de együtt űzve a tusákat – azt reméljük -, „versenyképesek” vagyunk más bábosokkal.
  • Az előbbiek mellett szól szerintünk a kicsi, magánbábszínházak személyessége is, amit nagyon lényeges és fontos színházi tulajdonságnak gondolunk, s amellyel az intézményes bábszínházak nem, vagy csak nagyon töredékesen rendelkeznek. Nálunk minden néző lehetőséget kap személyesen, vagy levél formájában beszélgetni a társulat bármely tagjával.
  • Hiszünk abban is, hogy a bábműfaj minden korosztályhoz szól, nem kizárólag a kicsi gyerekekhez. Ezért minden előadásunkat úgy készítjük, hogy élvezhető legyen egyszerre az ovisoknak, a kisiskolásoknak, a kamaszoknak és a felnőtteknek is. Természetesen előfordul, hogy időnként kifejezetten kicsiknek, illetve felnőttek számára készítünk előadást, de alapvetően a réteges szellemi közlés az ideánk.
  • Előadásainkkal szeretnénk pozitív, ősi és korszerű üzeneteket eljuttatni a nézők felé, hiszünk még a „mondanivaló” fontosságában, de azt nem szájba rágva, nem didaktikus módon szeretnénk eljuttatni a közönséghez.
  • Legfontosabb eszközeink az üzeneteink célba éréséhez:
    - a hitelesség (a már említett személyesség, azaz, hogy a bábszínész óhatatlanul hisz abban, amit játszik, hiszen ő maga (is) választotta, írta, készítette azt, tehát köze van ahhoz, amit előad);
    - a formai újítások, kutatások, hogy érdekes legyen az előadás látványa és zenéje is, azaz gyakran élünk az abszolút animáció, a kéz-és tárgyjáték egyszerre nagyon modern, ugyanakkor rendkívül gyerek közeli, mert a fantáziára épülő eszközével;
    - a technikai változatosság, hiszen játszunk mesét a színpadon formált anyagokkal (nyerstészta, papír), élünk a modern technika adta lehetőségekkel (álló- és mozgókép vetítése, lumineszcens – UV – világítás, fényutcás fekete színház); használunk óriásbábokat, bunraku technikát, élőszínészi játékot, árnyjátékot, stb.);
    - végül talán a legerősebb gondolat-átvivő eszközünk: a humor, melyből minden darabunkba csöpögtetünk kevesebbet, vagy többet.
  • Üzeneteink forrásaként kiemeljük a magyar és a nemzetközi irodalmat, a népköltészetet, a kortárs alkotásokat, de írunk magunk is bábdarabokat.
 

A Figurina Bábszínház 2020. januári előadásai

4.  (szombat) 11 h. és 17 h.;

11. (szombat) 11 h és 18 (!) h.;

18. (szombat) 11 és 17 h.;

25. (szombat) 11 h és 17 h

Az ördög vigyen el! avagy: most jöttem a falvédőről

***Öt magyar népmese (A székely asszony és az ördög; Mondjad hát: széna!; A halál és a vénasszony; A molnár, a fia, meg a szamár; Mehetne még rosszabbul is) feldolgozásával.***

A feldolgozott mesék fűzére egy asszony viaskodásáról szól a tárgyakkal, az idővel, a férjével és az Ördöggel (vagyis a Halállal). Viaskodás ide, vagy oda, a játék nem dráma, inkább komédia.

A díszletekkel ellentétben a figurák nem egysíkúak sem külsőjükben, sem jellemükben. Az asszonynak sok hibája, sőt vétke van, ám az életigenlése, a ravaszsága, a testi-lelki ereje valószínűsíti, hogy a Pokolban is ő fog ülni az Ördög nyakában és nem fordítva.

Az előadást öt éven felülieknek ajánljuk, de a kisebbeket sem tanácsoljuk el.


2020-AS ÉVADTERV

január - Az ördög vigyen el! - avagy: most jöttem a falvédőről.

február - A Nap és a Hold elrablása

március - A csomag tartalma: kacsa 

április – Jancsi és Juliska

május - Porzsák, a sárkány

A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Kérjük az előzetes érdeklődést és bejelentkezést a 06-20-530-1595-ös telefonszámon, vagy a figurina@figurina.hu e-mail címen.


A Figurina bábszínházának működésének rendje

Az új évadban a legjobb előadásainkat havonta váltogatva, szombatonként 11 és 17 órakor tervezzük bemutatni 3 éven felüli gyermekeknek, felnőtteknek, családoknak, illetve időnként kifejezetten csak felnőtteknek is tartunk előadásokat.

Aki hírt szeretne kapni az aktuális programokról, ezt legjobban úgy érheti el, ha ír egy levelet a figurina@figurina.hu címre, melyben kér tőlünk havonta megjelenő Hírlevelet. A mindenkori műsorról és újdonságokról tájékoztatást nyújtunk e weblap Kőszínházunk rovatában, továbbá az ismert műsorújságokban is.

Jegyvásárlás

Jegyet vásárolni hozzánk, csak a helyszínen, a bábszínházunkban (Bp., II. ker. Retek utca 17. – Fillér utcai oldal), és az előadás előtt lehet, készpénzzel. Viszont a korlátozott férőhelyek miatt előzetes bejelentkezést javasolunk, kérünk, így a bejelentkezők biztosak lehetnek benne, hogy bejutnak. Bejelentkezni e-mailben (figurina@figurina.hu) vagy SMS-ben lehet (06-20-530-1595), avagy a Figurina facebook oldalán keresztül. illetve személyesen az előadások után. Kérjük, a bejelentkezés tartalmazza a látogatni kívánt előadás dátumát és óráját, a látogatók számát (egy bejelentkezéssel maximum 6 fő helyét tudjuk biztosítani, nagyobb - 10 főt meghaladó - csoportok számára különelőadást tudunk szervezni!) és egy nevet, amellyel azonosítani tudjuk a bejelentkezőket. Kérjük, hogy a sikeres bejelentkezés módosítását, lemondását is tegyék meg írásban, a lehető leghamarabb. Természetesen – ha van szabad hely - előzetes bejelentkezés nélkül is fogadunk nézőket.


A Figurina bábszínházának címe:

 BUDAPEST, II. ker. RETEK U. 17. számú ház FILLÉR utcai oldalán lévő, utcáról nyíló helyiség. 

 

Jegyáraink

Egy előadásra, egy fő számára: 2000Ft;

Egy előadásra, két fő számára: 4000Ft;

Egy előadásra, három fő számára: 5000Ft (1666Ft/fő);

Egy előadásra, négy fő számára: 6000Ft (1500Ft/fő);

Egy előadásra, öt fő számára: 7000Ft (1500Ft/fő);

Egy előadásra, hat fő számára: 8000Ft (1333Ft/fő);

 

Bérlet négy tetszőleges előadásra

egy fő számára: 6000Ft (1500Ft/fő/ea.);

két fő számára: 10000Ft (1250Ft/fő /ea.);

három fő számára: 13000Ft (1083Ft/fő /ea.);

négy fő számára: 16000Ft (1000Ft/fő /ea.);

öt fő számára: 18000Ft (900Ft/fő /ea.);

hat fő számára: 19000Ft (792Ft/fő /ea.):

 

Szakmai jegy: 1000Ft /fő.

Különelőadások árai (műsortól függően): 40.000-60.000Ft


Elérhetőségeink:

A Figurina Bábszínház és a Figurina Kulturális Egyesület

  • székhely címe:       1024 Budapest, Retek utca 17.
  • levelezési címe:      2014 Csobánka, Mária u. 3.
  • telefon otthon:         +36-26-951-458
  • telefon mozgásban: +36-20-530-1595
  • elektromos levél:    figurina@figurina.hu
  • facebook:                https:/www.facebook.com/Figurina
  • honlap:                    www.figurina.hu

 

Forrás: figurina.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »