Település:
Budapest, 5. kerület


Gresham-palota


A Gresham-palota a magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete. Budapest V. kerületében található, a Lánchíd vonalában, a Széchenyi István tér 5–6. szám alatt.

Története

Quittner Zsigmond és a Vágó fivérek tervei alapján épült a palota 1907-ben, a londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székházaként. Földszintjén egykor a híres Gresham Kávéház működött, e kávéházban tartotta összejöveteleit a Gresham-körnek nevezett művészeti társaság. A háború után a Budapesti Idegenforgalmi Igazgatóság és több lakás kapott helyet az épületben.

1987 óta más Duna-parti épületekkel együtt a Világörökség része.

Az épület privatizációja politikai botránnyá alakult, mivel abban Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök cége, a Medgyessy Consulting is részt vett. A botrányt kirobbantó Magyar Demokrata és Magyar Nemzet később pert veszített Medgyessyvel szemben.

2004-ben teljes felújítás után mint 179 szobás luxusszálloda nyílt meg Four Seasons Gresham Palace Hotel néven.

2011 novemberében az Ománi Szultánság Állami Általános Tartalék Alapján (State General Reserve Fund, SGRF) keresztül megvásárolta, de továbbra is a torontói székhelyű Four Seasons Hotels Inc. üzemelteti.

GreshamFotoThalerTamas.jpg 

Jelenleg Budapest legdrágább királyi lakosztálya található abban a világörökség részévé nyilvánított palotában, amely egykor a londoni The Gresham biztosítótársaság székháza volt.

A Gresham története rendkívül szövevényes, kimondottan XX. századi. A nagy gazdasági világválság épp annyira meghatározta az épület sorsát, mint a két világháború, a szocializmus, vagy a rendszerváltás.

IMG_4227_8_9_kl

IMG_4233_4_5_kl

A Gresham életét mondhatni folyamatos küzdelmek kísérték. Az 1800-as évek végén, amikor az angliai társaság kinézte magának a területet, még a Hild József által tervezett Nákó-palota állt ott, amit egy dúsgazdag görög kereskedőcsalád építettet.

A haladás jegyében a klasszicista stílust szecesszióra váltották, és Quittner Zsigmond valamint a Vágó fivérek tervei alapján épült meg az új objektum, melyet 1906-ban adtak át. A kor legkiválóbb alkotóit vonták be a kivitelezésbe.

A szobrokat Telcs Ede, Maróti Géza és Ligeti Miklós alkotta, az üvegablakokat és mozaikokat Róth Miksa, a híres kerámia burkolatot a Zsolnay-gyár készítette, a míves kovácsoltvas elemeket pedig Jungfer Gyula.

IMG_4236_7_8_kl

IMG_4239_40_41_kl

A ház falai között nem a részvényekkel és befektetéssel foglalkoztak a biztosító munkatársai, hanem itt éltek. A múlt század elején a főváros egyik legnagyobb összterületű lakóháza lett a Gresham.

Az összesen 12.000 négyzetméter területű épület három lépcsőháza a hangulatos, üvegfedésű üzletsorból nyílt. A földszinten üzemelt a legendás Gresham Kávéház, amely a húszas évek kiemelkedő művészeinek otthonául szolgált. A Gresham-körhöz olyan neves alkotók tartoztak, mint például Bernáth Aurél, Egry József, Márffy Ödön és Ferenczi Béni.

IMG_4242_3_4_kl

Itt született a kabaré:

A Gresham-palota alagsorában nyílt meg 1921 őszén a Pódium Kabaré. Vezetője Nagy Endre nagyváradi író volt, aki beszédhibájával lett felejthetetlen konferanszié. A kabarét 1923-ban betiltották.

1936 őszén azonban újra kacaj költözött a házba, Pódium Írók Kabaréja néven nyitott új színpadot Mikszáth Kálmán keresztfia: Békeffy László. A társulat tagjai voltak többek között: Emőd Tamás, Kellér Dezső, Kőváry Gyula, Kiss Manyi, Komlós Vilmos, Herczeg Jenő és Pethes Sándor.

Az előadások mindig teleházasok voltak, 320 főt fogadtak egy-egy este. 1940 tavaszán ismét betiltották, majd megint újjá éledt. Több helyszín után volt még pár kísérlet a Greshamben, de 1942-ben megszűntek az előadások.

 

IMG_4251_2_3_kl

Igaz, hogy a nagy gazdasági válság után a biztosítótársaság kivonult a Magyarországról, még sem ez okozta az épület vesztét. A második világháborúban és az azt követő időszakban kezdődött a tartós romlás.

1948-ban államosították a Greshamet, a lakosztályokból kisebb lakásokat alakítottak ki. Az azt követő negyven évben pedig a Duna-parti komplexum teljesen tönkrement, a Zsolnay burkolatnak mindössze 30 százaléka maradt meg.

IMG_4260_1_2_kl

Az épület utolsó lakója: Turay Ida

A rendszerváltás után 30 lakó élt továbbra is az épületben, akiket sem az önkormányzat, sem egy indiai befektetőcsoport nem tudott meggyőzni a kiköltözésről. A legmakacsabb köztük a húszas, harmincas években naiva szerepeket játszó Turay Ida volt.

A színésznőt többen felkeresték, de mindannyiszor elzárkózott az ajánlatok elől. Végül többszöri próbálkozás és különböző trükkök alkalmazása után egy neves ügyvédnek sikerült meggyőznie, hogy hagyja el a romos palotát.

 

IMG_4266_7_8_kl

Az 1990-es évek második felében dőlt el a Gresham sorsa máig: mégpedig, hogy Four Seasons hotel lesz az elhanyagolt épületből. Ám a felújítás jóval hosszabb ideig tartott a tervezettnél, végül 2004 nyarára készültek el a korhű rekonstrukcióval.

Nem volt egyszerű feladat, de a 70 százalékban hiányzó Zsolnay-burkolatot is kipótolták, laikusként nem is lehet különbséget tenni az eredeti és az új burkolat között.

IMG_4307_8_9_kl

A luxusszállodában 179 szobát alakítottak ki. A két elnöki lakosztályon túl, a 2. emeleten egy 136 négyzetméteres királyi lakosztályt is berendeztek. Az art deco stílusú rezidencia különlegessége többek között a méretes erkély, ahonnan csodás panoráma nyílik a Dunára és a budai oldalra.

A Gresham a Four Seasons szállodaláncnak nem a legdrágább szállodája, magyar viszonylatban mégis itt vannak a legmagasabb árak. A sztenderd szobák 250 eurónál kezdőnek, ellenben az elnöki lakosztályban 3300 euróba kerül egy éjszaka, a királyi lakosztályban pedig ennél is többe, az már meghaladja a 4000 eurót is.

Szinte garantált, hogy a Magyarországra érkező hírességek, üzletemberek és államfők jelentős része itt száll meg. A szálloda személyzete azonban kínosan ügyel arra, hogy a szállóvendégeik kilétét teljes titoktartás övezze.

IMG_4316_7_8_kl

IMG_4319_20_21_kl

A pompás szállodának saját fürdője van, ahol különböző kényeztető szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a vendégek. A földszinten üzemel az olasz és magyar ízekre specializálódott Gresham Étterem, valamint a történelmi Páva Udvarban kapott helyet a bár.

A környezet annyira hangulatos, hogy ide szívesen betérnek a városlakók, a szomszédos Magyar Tudományos Akadémia professzorai és a külföldi turisták is egy-egy italra, a jókedvűket a bárzongorista muzsikája fokozza.

Az épület iránt jelentős az érdeklődés, de a szálloda csak limitált mennyiségben tud iskolai csoportokat fogadni.

 
Forrás: wikipédia és szmo.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »