Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nagyecsed

Létrehozva:
2020-02-19 18:53:50


Berey József Helytörténeti Gyűjtemény


4355, Nagyecsed, Vásár tér

 

           BEREY JÓZSEF HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉS GALÉRIA

A kúria jellegű épület 1927-ben épült. korábban iskolaként funkcionált, ami meghatározta a kiállítótermek számát és nagyságát. A gyűjtemény 1988-ban a helyi tanács és a mátészalkai Szatmár Múzeum néhai igazgatójának, Farkas Józsefnek a kezdeményezésére létesült, melyet Pozsgay Imre államtitkár nyitott meg. Az épületben két állandó kiállításnak helyet adó terem, illetve két kisebb időszaki kiállításoknak helyt adó galéria helység található.

A két állandó kiállítás történeti, régészeti leleteket, illetve néprajzi emlékeket mutat be. Az ide látogató a történeti kiállító részben megismerheti településünk történetét, és az azzal kapcsolatos tárgyakat. Láthatóak korabeli térképek, az ecsedi várból származó kövek, illetve az 1975-77-es sárvári ásatásokon feltárt régi használati eszközök.
A néprajzi kiállító helységben a földművelés, a halászat, csikászat eszközei, a szövés-fonás kellékei, az állattartásban és a háztartásban használatos tárgyak láthatóak. Az érdeklődők megismerhetik a hajdani ecsediek lápi életmódját, babonáit, szokásait.

A galéria helység időszaki kiállításoknak ad helyet, ahol többnyire környékbeli művészek alkotásai láthatóak, például festmények, kisplasztikák, csipkék, fotók.

 

     Forrás:  nagyecsed.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »