Kulturális intézmények

Település:
Hajdú-Bihar megye, Berettyóújfalu


Makk Kálmán Mozi


Berettyóújfalu, Szent István tér 5.

Makk Kálmán és felesége Szmolka Emma a világháború után kaptak engedélyt mozi létesítésére a településen, ahol 1921-ben tartották az első vetítéseket. A nyári hónapokban pedig mellette, szabad területen folytak az előadások. Az Apolló néven vetítő filmszínház 1927. szeptember 15-ig működött, majd a tulajdonosok által épített új épületbe költözött szeptember 21-én. A klasszicista stílusban megépített mozgó oszlopos előcsarnokkal, timpanonos homlokzattal és a nézőtéri részen páhollyal csalogatta be a nagyérdeműt. Nyaranta itt is a szomszédos kerthelyiségben tartották a vetítéseket. A moziépület mellett egy lakrész is volt, ahol a tulajdonos családjával élt a 40-es évek végéig. A hangosfilm Berettyóújfaluban a 30-as évek elején jelent meg.

Az államosításra 1949-ben került sor, a Makk családtól elvették a mozit a lakórészből ki kellett költözniük. A működtető a Hajdú-Bihar Megyei Moziüzemi Vállalat lett, a név pedig Békére változott. Jelentős átalakításra 1979–1980-ban került sor, korszerűsítés címén elbontották vagy elfedték építészeti jellegzetességeit, dobozmozit csináltak belőle. Új, korszerű vetítőgépekkel szerelték fel, ekkor kapta a Berettyó Filmszínház nevet. A megyei szervezet a rendszerváltás után megszűnt, 1993-ban a városra szállt az üzemeltetés és a tulajdonjog is. A meredeken csökkenő nézettségi tendenciák miatt 2007. június 23-án az utolsó előadás is lepergett a nézők előtt. Az önkormányzat az épületet eredeti állapotának megfelelően 2011-ben visszaalakíttatta, 2012. május 23-án ünnepélyes keretek között újranyitotta. A mozi Makk Kálmán nevét vette fel, a nyitófilm a Fűre lépni szabad volt, amelyet az egykor volt tulajdonos fia, Makk Károly rendezett. A 3D rendszerre szűk egy évet kellett várni, 2013 áprilisában szerelték fel vele a vetítőgépet.
A mozi épülete Berettyóújfalu belvárosában magasodik a Szent István téren, a buszpályaudvar szomszédságában, de a vasútállomásról is csak mintegy 20 perc sétára érhető el. Az autóval érkezőket parkoló, a kerékpáros látogatókat tároló fogadja. Néhány lépcső megtétele után jutunk az épületbe, jobb oldalon a pénztár található, ahol kizárólag készpénzes jegyváltás lehetséges, de akár a mozi weboldalán is megválthatjuk jegyünket. Az online kifizetett tikettet a kapott kód ellenében fogadják el, amelyet bemutatva engednek be a nézőtérre minket. A moziteremben enyhén lejtős üléssor elrendezésű, magas háttámlás, pohártartós fotelülések vannak, amelyek használtan, de makulátlan állapotban érkeztek a budapesti (Palace) Kossuth Mozi nagyterméből. Az első sorból éppúgy kényelmes a rálátás a vászonra, mint az utolsóból, a hetedikben pedig nagyobb sortávolságot hagytak. Az auditórium felett hátul a karzat terpeszkedik, ahol kétsornyi moziszéket helyeztek el, kiváló rálátást biztosítva a vászonra. A földszinten 128+2, az erkélyen 21 férőhelyet alakítottak ki. A kerekesszékkel közlekedőknek az első sor két szélén hagytak ki 1-1 helyet, a nézőtérre a kijárati ajtókon át tudnak segítség nélkül bejutni. Az auditórium légkondicionált, a szőnyeg és a falmosótextil gyulladásmentes anyagokból készültek. A vetítővászon 8 x 3,5 méter nagyságú, a hangrendszer Dolby Digitális, a vetített film hangja remekül visszaadja a terem amúgy is remek akusztikáját, amely a jó hangbeállításról tanuskodik. A gépházban egy CP750 és egy CP55 hangprocesszor és a hozzá tartozó végfokerősítők mellett egy Doremi szerverrel és külső adattárolóval ellátott Barco DP2K-20C típusú vetítőgép, valamint egy Meo 5X típusú analóg társa áll, utóbbi már jobbára használaton kívül, de üzemképes állapotban. A digitális gép Dolby 3D rendszerrel egészül ki, amely a színszűrés elvén működő passzív szemüvegekkel biztosítja a tökéletes térhatású élményt. A szemüvegek a mozi tulajdonát képezik, azokat előadás után vissza kell adni a személyzetnek. A szemüvegek tisztítását speciális eszközökkel végzik, a néző csak steril szemüveget kap.
A jegyárai egy átlagos vidéki árszínvonalat tükröz. Egy teljes árú 2D előadás 1000 forintba kerül, art film esetén 800 forintba, kedvezményesen 800 forintért váltható jegy, art film esetén 600 forintért. A 3D filmekért 1300 forintot kell fizetnünk, kedvezménnyel 1100 forintot. Kedvezményre a gyermekek, diákok, nyugdíjasok, valamint a Berettyóújfalu kártyával rendelkező személyek jogosultak. Egy kártyával vagy okmánnyal egy filmre csak egy személy válthat jegyet.
Filmkínálata a helyiek igényeihez igazodik, gyermekelőadások, hollywoodi szuperprodukciók és premierfilmek éppúgy megtalálhatók a műsorban, mint a művészalkotások. A mozi az art mozihálózat tagja. Filmvetítés mindennap 16 és 18 óra körül kezdődik, nyáron kb. 17 és 19 órakor. Az első vetítés általában artfilm, az utána kezdődő viszont mindig közönségalkotás.
Berettyóújfalu lakossága egy kulturális színfoltot kapott vissza a méltó módon helyreállított filmszínházzal és a város egy régi adósságot rendezett a helyi mozizás megalapítója és annak családja irányába.
 
forrás :mozivilag.com
 

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »