Programok / Szinház és film

Település:
Baranya megye, Pécs

Kategória:
Szinház és film

Létrehozva:
2019-09-27 16:13:57


Pécsi Balett: Carmina Burana


2019. 10. 08. | 19:00 Keddi bérlet Nagyszínház Jegyvásárlás 2019. 10. 09. | 19:00 Szabó Samu bérlet Nagyszínház Jegyvásárlás 2019. 11. 27. | 19:00 Uray Tivadar bérlet Nagyszínház Jegyvásárlás 2019. 11. 28. | 19:00 Szalma Lajos bérlet Nagyszínház Jegyvásárlás 2019. 11. 29. | 19:00 Sipos László bérlet Nagyszínház

balett egy részben

A Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciója

 

Az előadás időtartama: 70 perc

Bemutató: 2019. 09. 13.

Zeneszerző: Carl Orff

Dramaturg: Vincze Balázs, Uhrik Dóra

Díszlettervező: Erdős Júlia Luca

Jelmeztervező: Fekete Kata

Vetítéstervező: Pázmány Virág

A koreográfus asszisztense: Kovács Zsuzsanna, Vincze Brigitta

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs

Táncolják

 

Idegen: Koncz Péter

Anya: Ujvári Katalin

Remény: Matola Dávid

Lány: Karin Iwata, Frank Edina

és a Pécsi Balett táncművészei

 

Az előadás plakátja

A XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása

A Carmina Burana megkerülhetetlen téma, nagy feladat, mégis vonzó kihívás egy koreográfusi pályán, mely előbb-utóbb bevonzza az alkotót. Orff kompozíciója egy magasabb régióba emeli a középkori diákdalokat. A zene magasztossága ihletet ad egy koreográfusi vallomásra.  Az alkotó motiváló ereje az önsorsrontó és elgépiesedett világunk miatt érzett aggodalma az emberiségért, az emberségünkért, az erkölcsi megmaradásunkért, a lelki üdvünkért. Egyben az élet szentségét ünnepli, megcsillantva a reményt egy jobb jövőre.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a  pécsi közönség, ill. a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát. Vincze munkáit mindig a társulat inspirálja, rendszerint a karakterekből indul ki. A Pécsi Balett táncművészeinek karakterábrázoló képessége és előadóművészi tehetsége teszi egyedivé és sajátossá a társulat minden produkcióját. Ez a siker kulcsa, melynek eredményeként Vincze koreográfiáit folyamatos telt házakkal játsszák a Pécsi Nemzeti Színházban és a Nemzeti Táncszínház által szervezett budapesti helyszíneken, országszerte és külföldön egyaránt.

 

„Évek óta figyelemmel kísérem a Pécsi Balett hazai és nemzetközi szempontból is egyedülálló hagyományokkal bíró munkásságát és Vincze Balázs kitűnő alkotásait. Izgalommal várom legújabb előadását, melyet Carl Orff jól ismert, a középkor játékosságát megidéző izgalmas zenéjére készít. A Carmina Burana már sokféle megközelítésből került színpadra, ám ezúttal egy újfajta értelmezésben mutatja be a Pécsi Balett, mely az emberi jövőről szól, a Társulatot mindig jellemző sodró lendületű, mély átélésű, egyedi táncnyelven. Szeretettel ajánlom mindannyiunknak!”
Lengvárszky Attila, a PTE rektori kabinetvezetője, oktatási igazgatója

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy az előadás 14 éven aluliak számára nem ajánlott! 

Fotó: Mihály László

forrás:https://www.pnsz.hu/szindarab/pecsi-balett-carmina-burana/354

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »