Tákos temploma: a mezítlábas Notre Dame

Kategória:
Utazás, Élmények, beszámolók

Létrehozva:
2019-11-17 18:33:52

Cikk írója:
Mészáros Magdolna


Tákos temploma: a mezítlábas Notre Dame


Az ország északkeleti csücskében található Beregi-síkság egyik gyöngyszeme Tákos, amely a magyar-ukrán határtól nem messze, Vásárosnaménytól nagyjából 11 kilométerre fekszik.

 

Az Tisza folyásának északkeleti részénél fekvő apró, mindössze 327 fős falut gyönyörű utcáin és máig őrzött népművészeti hagyományán túl fazsindelyes temploma teszi igazán különlegessé az országban. Ideális úti célja lehet a falusi turizmus szerelmeseinek.

A mezítlábas Notre Dame

Tákos református temploma gyönyörű éke a falunak: a fazsindelyes tető, a meszelt paticsfal, a fakazettás mennyezet, a döngölt földpadló, a festett berendezés és a tulipános motívumok egytől egyig meseszerűvé varázsolják. Az építmény ráadásul egy különleges és büszke jelzőt is kapott: a mezítlábas Notre Dame névvel illetik a helyiek.

Az 1766-ban épült templom és a mellette álló fatorony legendás története nem mindennapi: noha Mária Terézia rendelkezései megtagadták a templomépítésre szánt köveket a reformáció egyházi irányaitól, a helyiek összefogtak, és saját kezükkel, saját erejükkel, vesszőből és sárból építették meg templomukat, ahogy ők mondják: úgy, mint fecske a fészkét.

A paticsfalas építés miatt a templom talán egész Európában is egyedülálló, de legalábbis ritkaságszámba megy: a lécekre font, majd a valóban mezítláb taposott sárral tapasztott vesszők inkább csak lakóházak és gazdasági építmények alapjaiként szolgáltak. Innen ered valójában a mezítlábas jelző.

Álomszép tákosi templombelső

A templombelső gyönyörű: a mennyezetét Asztalos Lándor Ferenc készítette 58 darab festett virágos kazettából, de a szószék és a karzat is aprólékos, szorgalmas munka eredménye. A szent épületet valóban megilleti egy igazi székesegyház neve, még ha a mezítlábas jelző is velejár. 

A hely érdekessége, hogy a nemes családok saját székeket készíttettek maguknak az első sorokban, ezért van, hogy több ülőhely más és más motívummal díszített. A pompás épületbelsőt és a szép virágmotívumokat jól ellensúlyozza az egyszerű, fehérre meszelt fal.

A templom kiállta az idő próbáját, a többször restaurált építmény a 2001-ben dúló árvizet kisebb sérülésekkel megúszta, és máig őrzi a szépségét.

Tákos mezítlábas Notre Dame-ja mellett a település élénken őrzött népművészeti értékei is fontosak: a falubeliek máig előszeretettel készítik a híres beregi keresztszemes kézimunkákat.

Forrás:femina.hu

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »