Ne legyen az ünnep fénye a lakástűz!

Kategória:
Életmód, Élet

Cikk írója:
Kovács István


Ne legyen az ünnep fénye a lakástűz!


Még mindig legalább kétszer, de inkább háromszor annyi az adventi lakástűz, mint az év bármely másik hónapjában előforduló. Az ördögnem alszik, figyeljünk oda. Mindenre, sőt még a többire is.

Az égősorok veszélyei

Mivel a kínai termékek végtelen térhódításon estek át és gyakorlatilag bárhonnan vesszük is, nem igazán tudhatjuk az eredetét és nem ismerhetjük a minőségét a vásárolt égősoroknak. Emiatt fokozottan igaz, hogy csak addig szabad bedugva hagyni, amíg ott vagyunk mellette. Sose hagyjuk az ünnepi fényt felkapcsolva éjjelre – de a konnektorból se felejtsük el kihúzni a villásdugót, mielőtt nyugovóra térnénk. Egy hirtelen meghibásodott égősor nem csak a fát, de az egész házat lángokba boríthatja.

Az égősor vezetékének elhelyezése is figyelmet érdemel: ne kerüljön bútor láb alá és a családnak se legyen láb alatt. Sérült, hibás, eldeformálódott termék pedig egyből a kukát díszítse inkább!

Nyílt láng – romantikából pánik

Az adventi koszorú kiválasztásánál, illetve elkészítésénél még a szépségnél is fontosabb szempont, hogy biztonságos – azaz tűzálló legyen. A gyertyák stabilan álljanak és legyen alattuk tűzbiztos alátét. Potom pénzekért lehet már a nagy svéd és kici-kínai üzletekben gyönyörű tűzálló variációkat vásárolni a gyertya alá– ne ezen spóroljunk!A fa rögzítése is nagyon fontos! Tudjuk, már az is siker, ha mire a fenyő a talpba kerül, a családtagok még szóba állnak egymással. De, ami még ennél is lényegesebb, hogy ne borulhasson el a karácsonyfává avanzsált örökzöld, fáklyaként folytatva pályafutását. Mécsesre, gyertyára dőlve másodpercek alatt tűztől ropogó rőzsévé alakul.

Természetesen, mint minden nyílt lángra, az ünnepi gyertyákra is vonatkozik, hogy soha, semmilyen okból ne hagyjuk magára – és főleg kisgyermekkel vagy állattal- anélkül, hogy meggyőződnénk róla, hogy teljes mértékben elaludt a láng.

Ha túlhevül a heves készülődés

Gyakorlott háziasszonyok esetén is előfordul, hogy a sütés, főzés során csapnak fel a lángok. Különösképp igaz ez a decemberi hajrában, amikor egyszerre száz dolgot csinál az ember, pedig már elve fáradtan állt neki. Ne hagyd a főzőlapon a konyharuhát, állíts időzítőt, ha valami fő vagy sül, esetleg melegszik. Ha megvan a baj, akkor pedig első körben gondolkodj! Az égő olajra csak egy fedő kell – de víz biztos nem, ahhoz, hogy elaludjon. A konyhai sürgölődés során az égési sérülésekre is jobban oda kell figyelni; a karácsonyi menübe igaziból nem kell belesütnünk szívünket, lelkünket és a bőrfelületünk semelyik részét sem!

A tűzoltókhoz beérkezett esetek alapján télen átlagosan 45 percenként kigyullad egy lakás. Ez a szám háromszor annyi, mint az év többi időszakában. Olykor könnyen megoldódik, máskor tragédiával végződik. Ne húzz sorszámot a tűzoltókhoz – egy kis odafigyeléssel elkerülheted!forrás : https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/ne-legyen-az-unnep-fenye-a-lakastuz?referer=21e960f0de

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »