5 eldugott gyöngyszem falu, amit mindenképp látnod kell Magyarországon

Kategória:
Utazás, Élmények, beszámolók

Cikk írója:
Kovács István


5 eldugott gyöngyszem falu, amit mindenképp látnod kell Magyarországon


Magyarország bővelkedik a varázslatos természeti csodákban, szebbnél szebb városokban, ám ezúttal olyan eldugott, gyönyörű kis falvakba kalauzolunk, melyek egyáltalán nem tipikus turista célpontok, mégis érdemes ellátogatni hozzájuk és megcsodálni őket!

1/5 Zengővárkony

A mindössze 393 főt számláló Zengővárkony a Zengő lábánál fekszik, a Pécs-Budapest között húzódó 6-os számú főút mellett, Pécsváradtól három km-re. A kis faluban nagy gondot fordítanak a hagyományőrzésre, a helyi Tájházban a hagyományos kismesterségeket és a paraszti kultúrát őrző Kézművesek Baranyai Egyesülete tevékenykedik, a Hagyományőrző Művelődési Egyesület pedig Zengővárkony tánc- és dalhagyományait őrzi.

Nevezetességei közé sorolható a Fülep Lajos-emlékház, a Nemzetközi Szalmagyűjtemény vagy a Tojásmúzeum, valamint egy negyven hektáros ősi szelídgesztenyés is várja ide az érdeklődőket. A közeli hegyes-dombos vidék pedig a túrázás szerelmeseinek is kedvez!

2/5 Répáshuta

A Répáshuta nevű falvacska Miskolctól 20 kilométerre, Egertől 30 kilométerre, a Bükki Nemzeti Park területén, mintegy 500-575 méter a tengerszint feletti magasságban terül el. Kevesebb, mint 500 lakosa van, ám látnivalókban annál inkább bővelkedik. Források, vízfolyások gazdagítják a főként mészkő borította tájat, a falvat körülölelő bérceket ördögszántás mezők, víznyelőbarlangok, szurdokvölgyek, barlangok tarkítják.

Utóbbiak közül legismertebb a Balla-barlang, mely a település központjától 400 méterre délkeletre, a Balla-bérc lejtőjén nyílik. A falu határából több túraútvonal is vezet, melyek megtétele során számos ritka növény- és állatfajjal is találkozhatsz, ha pedig a a környék kultúrája és történelme érdekel, látogass el a Tájházba.

 

3/5 Epöl

Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse keleti részén terül el Epöl, a 632 lelket számláló falu, mely a régészeti leletek alapján már a honfoglalás előtti időkben is lakott terület volt. A festői környezetet a közeli ormok és lankák változatos vonulatai biztosítják, így főképp az aktív kikapcsolódás híveinek ideális úti cél!

Remek túraútvonalak várnak, ha idelátogatsz, a magasabban fekvő részekre felkapaszkodva bámulatos panoráma tárul eléd a Gerecse, a Pilis és a Budai-hegység vonulataival.

A környék legismertebb természeti látnivalói közé tartozik a Babály-szikla, a Juh-állás valamint az Öreglyuk rétegbarlang, a falu műemléki nevezetessége pedig az 1805-ben felépült késő barokk stílusú római katolikus templom.

4/5 Szálka

Az alig 600 fő lakosú Szálka Tolna megyében, a szekszárdi dombvidék déli részén terül el, 12 km-re Szekszárdtól és Bonyhádtól.

Barátságos házikóit látva, csendes utcáin végigsétálva szinte kedvet kap az ember, hogy ideköltözzön erre a dombokkal, völgyekkel és erdőkkel körülölelt településre.

A falu szélén a szekszárdi dombvidék leghosszabb északkelet-délnyugati irányú völgyének elzárásával szabálytalan alakú mesterséges tavat alakítottak ki, mely a horgászat szerelmeseinek és a strandolni vágyóknak egyaránt ideális úti cél.


5/5 Mátraszentimre

A Heves megyei Mátraszentimre Magyarország legmagasabban –750-835 méteren – fekvő települése. Földrajzi adottságainak köszönhetően bámulatos panoráma nyílik a környező hegyes-dombos vidékre, a turistákat vendégházak, panziók várják.

A környék egyik legismertebb nevezetessége A három falu temploma, melynek neve Mátraszentimre mellett a szomszédos Mátraszentistván és Mátraszentlászló településekre utal.

Az 1942-ben épült kőtemplom mellett Szlovák Tájház, Római katolikus templom és a Fallóskúti Szentkút várja a látogatókat, 2015-ben pedig az Ásványtani Múzeum is megnyitotta kapuit.


Forrás:bien.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »