Kulturális intézmények

Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nagyhalász


Anóka Eszter Városi Könyvtár


Anóka Eszter Városi Könyvtár

 

Cím:  4485 Nagyhalász, Arany János utca 73/a.

Telefon:  (42) 202-444

Telefax:   (42) 202-444

e-mail:   konyvtar@nagyhalasz.hu

a katalógus elérhetősége:
https://nagyhalasz.opac3.monguz.hu/

Intézmény vezető:

Móré Lászlóné


Az Anóka Eszter Városi Könyvtár települési feladatokat ellátó nyilvános könyvtár. Az intézmény szakmailag önálló, a gazdálkodási feladatokat a Nagyhalászi Polgármesteri Hivatal Gazdasági Osztálya látja el. 2010. február 1-jétől a könyvtár ismét szakmailag önálló lett. Ekkor felvette Anóka Eszter − helyben született írónő − nevét. A névválasztás sikeresnek bizonyult, azóta is mindenki érdeklődik az írónő személyével kapcsolatosan, aki már sajnos nem lehet közöttünk. Emlékére minden évben felolvasóestet szervezünk műveiből a könyvtárban.

A könyvtár életében változás következett be, amikor a képviselő-testület 2012. májusi döntése alapján a könyvtár a Csuha-Kállay kúria épületébe költözött. Az előző épület 160 m2 alapterületű volt, így a könyvtárban már nem tudtuk hová leültetni az érdeklődőket egy-egy rendezvényünk kapcsán.  A helytörténeti előadásaink népszerűsége változást hozott az intézmény életébe, amely a Genius Loci – A hely szelleme című helytörténeti lapunkkal teljesedett ki.

 Az átköltözéssel újabb fejezet nyílt a könyvtár életében. 160 m2 -ről 250 m2 -re nőtt az alapterületünk, így van kiállítási lehetőségünk, előadásokat tarthatunk és a könyvek elhelyezésének tere is kibővült. A kúria nagytermében a házasságkötő teremként funkcionáláson kívül, nagyon sok egyéb rendezvénynek is helyet tudunk biztosítani. Az előző évekhez képest, sokkal több gyermek- és felnőtt rendezvénnyel, táborral, előadással, kiállítással, író-olvasó találkozókkal bővítettük szolgáltatási kínálatainkat. Amit nem tudtunk megoldani az előző helyen, az adott tér korlátai miatt, azt folyamatosan pótolva, hónapról-hónapra haladva beépítettük a könyvtár, a település lakosainak mindennapjaiba.

Nagyhalász immár 25 éve városi rangú település. A település fejlődésével összhangban a könyvtár is igyekszik minden lehetőséget kihasználva, a lakosság igényeit folyamatosan követni és részükre az elvárásaiknak megfelelő képzéseket, tanfolyamokat, összejöveteleket szervezni. A városi élet formálódásának következtében egyre több civil szervezet jön létre Nagyhalászban, akik szívesen kapcsolódnak be programjainkba. Azóta egyre több, évről évre ismétlődő rendezvényünk van, bekapcsolódunk az országos könyvtári, és a profilunkba vágó közművelődési akcióprogramokba.

 Forrást minderre pályázatok útján, országos programokhoz kapcsolódva, illetve a civil szféra megerősödését felhasználva teremtünk elő a rendezvényekre.

Működésünk során jó kapcsolatot alakítottunk ki a helyi intézményekkel, önkormányzattal és civil szervezetekkel. A kis klubok, egyesületek színesebbé teszik a település kulturális életét és jó szívvel dolgoznak önkéntesként. Több helyi szervezet bejegyzett székhelye a könyvtár, akik a segítségért, támogatásért cserébe jelenlétükkel, kapcsolataikkal támogatják a könyvtári dolgozók munkáját. Több olyan programunk is van, amely közös szervezésben, közös anyagi vállalásban valósul meg.

Az európai uniós pályázatok során együttműködési megállapodásokat kötöttünk a helyi oktatási intézményekkel, így egyre szorosabb kapcsolat alakulhatott ki, amely garanciát jelent a rendezvényeink színvonalas megvalósításához. Programjainkon mind résztvevőként, mind fellépőként jelen vannak az óvoda, az általános iskola és az alapfokú művészeti iskola diákjai.

Nagyhalász, 2018. július 26.

Móré Lászlóné, Erika

Intézményvezető

 

Forrás: http://nagyhalasz.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »