Oktatási intézmények

Település:
Budapest, 2. kerület


Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola


Cím: 1022 Budapest Marczibányi tér 1. Telefonszám: +36 1 212-56-80, +36 1 212-41-85 email:kodaly@kodaly-bp.sulinet.hu Om:035360

Iskolanyitogató

 

„Minden gyermeknek joga van a legjobb tanárhoz,
a legeredményesebb módszerhez és a legjobb körülményhez,
ami őt az iskolában, az ismeretszerzésben
és az emberré válás folyamatában segíti."
/Kodály Zoltán/

 

A Marczibányi téri Kodály Iskola

A Magyar Örökség Díjjal, valamint a Magyar Művészetoktatásért Díjjal kitüntetett Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Kiválóra minősített Zenei Alapfokú Művészeti Iskola a II. kerületben, század eleji műemlék jellegű épületben működik. Iskolánk arculatát a komplex zenei oktatás határozza meg, többcélú összetett intézmény keretei között

Az iskola egyike azoknak az intézményeknek, amelyek a mai rohanó, lélekvesztett világunkban megpróbálják őrizni a Kodály Zoltán által kijelölt zenei, pedagógiai hagyományokat, melyek elsődleges célja az érzelmi intelligencia kialakítása a művészeti nevelésen keresztül. Ennek létjogosultságát bizonyítják kiváló eredményeink, melyekkel kórusaink és hangszeres növendékeink évről évre öregbítik iskolánk hírnevét itthon és a világban.

Színvonalas közismereti oktatással igyekszünk megfelelni az új évezred kihívásainak, korszerű ismeretekkel vértezzük fel tanítványainkat. Célkitűzéseink megvalósulását szakértői vizsgálatok, valamint országos és nemzetközi eredményeink igazolják.

13 évfolyamos intézményünkben, amely magában foglalja a Bartók-Pásztory-díjas Magyar Rádió Gyermekkórusát, mindenki megtalálja helyét, egyéniségében rejlő lehetőségeinek kibontakozását. Kiemelt nívódíjas zenekarunkba, a fél világot bejárt kórusainkba (Aprók kara, Gyermekkar, Junior Prima Díjas Gimnáziumi leánykar, Gimnáziumi vegyeskar) várjuk azokat, akik adottságaik alapján tagjai lehetnek ezen közösségeinknek.

Az alsó tagozatban az írást, olvasást hagyományos, szótagoló-elemző módszerrel tanítjuk. Az első osztálytól az angol vagy német nyelvvel, 3. osztálytól az informatikával ismerkedhetnek tanulóink. Ezen kívül a mozgásművészetet és a néptáncoktatást is beépítettük pedagógiai programunkba. Az egész napos iskola keretében iskolaotthonos rendszerben folynak a foglalkozások. Szakköreink munkáját a zeneklub és a zsebszínház előadásain, iskolai „minigalériában” mutatják be a gyerekek.

Felső tagozatos és gimnazista diákjaink számára is különféle tehetséggondozó foglalkozásokat szervezünk. Lehetőséget biztosítunk az ECDL vizsga és az emelt szintű, valamint előre hozott érettségi megszerzésére, segítjük a sikeres nyelvvizsgákra való felkészülést. Végzős tanulóink jelentős része folytatja tanulmányait az ország legnevesebb felsőfokú intézményeiben. Nyelvgyakorlási lehetőséget külföldi csereútjaink és kórusutazásaink biztosítanak.

Zeneiskolánkban 8 tanszakon tanulhatnak diákjaink hangszeres zenét, „B” tagozatos tehetséges növendékeinket felkészítjük a zenei pályára.

A Kodály iskola hagyománya, hogy évente két alkalommal nagyszabású hangversenyt rendez karácsonykor a Mátyás-templomban, valamint év végén a Zeneakadémia nagytermében. A Kodály Napok rendezvénysorozat szintén kiemelkedő zenei esemény minden tanévben, számos meghívott vendég, valamint művésztanáraink közreműködésével. Hagyományaink őrzése mellett igen jelentősek hagyományteremtő kezdeményezéseink. Ilyenek pl. a zeneóvodai foglalkozások, melyeken az iskolánkba készülő óvodások és szüleik zenei játékokon, gyermekdalokon keresztül ismerkedhetnek meg iskolánk értékrendjével. Az óvodásoknak rendezett hangversenyeink ugyanezt a célt hivatottak szolgálni. Az Óvodások Budapesti Zenei Fesztiválja 8. alkalommal került megrendezésre iskolánk szervezésében. Zeneiskolai bérleti hangverseny-sorozatunkat Kodály-kamaratermünkben tartjuk, ahol minden évben fellépnek volt növendékeink, valamint meghívott művészek is.

Jól felszerelt, gyönyörű könyvtárunk, tágas, szép új tornacsarnokunk, spotpályánk a szabadidő kellemes eltöltésére adnak lehetőséget. Korszerű technikai eszközök (interaktív táblák), gazdagon felszerelt számítástechnikai termek (folyamatos internethozzáféréssel) segítik a 21. századi elvárásoknak megfelelő kommunikációs képzést. Az Uniós elvárásoknak is megfelelő színvonalú ebédlőben kulturáltan, nyugodt körülmények között étkezhetnek tanítványaink.

A pedagógusok munkáját, a szülőket és a diákokat iskolapszichológus és fejlesztő pedagógus segíti.

Zeneiskolai élet

 Zeneiskolánkban folyik az ének-zenei általános iskola és gimnázium tanulóinak, valamint 2000 óta a közismereti oktatásra iskolánkba járó Magyar Rádió Gyermekkórusa tagjainak hangszeres képzése.  Hangszeres tanulóink az iskolai ünnepségek állandó résztvevőiként is kapcsolódnak ahhoz a közös munkához, amellyel a Kodály Iskola a nagy elődök nyomdokain haladva neveli a kodályi elvek szerint a felnövekvő ifjúságot a zene szeretetére, egymás kölcsönös tiszteletére és megbecsülésére. 

 

A Kodály – iskola hagyománya, hogy évente két alkalommal nagyszabású hangversenyt rendez, karácsonykor a Mátyás-templomban, év végén a Zeneakadémia Nagytermében. Az épület felújítási munkálatok időszakában a  Szent István Bazilika és a Budapesti  Operettszínház ad otthont a hangversenyeknek,  ahol az iskola kórusai és zenekara mellett a zenei versenyek győztesei és zenei pályára felvételt nyert növendékeink lépnek fel.

A  2007. évi minősítő eljárás  során elnyertük a Kiválóra Minősített Alapfokú Művészetoktatási Intézmény címet, mely a szakmai munkánk elismerése mellett   számos pályázati lehetőséget nyitott meg számunkra. Ezáltal  hangszer-, kotta-, és eszközállományunk évről  évre gazdagodik.
 

  Zenetanáraink szervezésében 1996-tól rendszeresen tartunk bérleti hangversenysorozatokat iskolánk Kodály Kamaratermében. A növendékek hagyományos fellépései mellett minden évben meghívjuk régi tanítványainkat, akik a zenei pályát választották hivatásul és jelenleg szakközépiskolák, főiskolák vagy a Zeneakadémia hallgatói. Nagyon jó érzés figyelemmel kísérni fejlődésüket, muzsikussá válásukat. A Tücsökhangverseny kedves színfoltja a bérleti előadásoknak. Ilyenkor csak a hangszeres előkészítősök, az első és második osztályosok szerepelnek. A hangversenyterem ekkor a legzsúfoltabb, mert minden családban nagy esemény, amikor először lép színpadra hangszert tanuló gyermekük. A 2011-ben induló „Muzsikus vendégség”  sorozat  keretében  neves előadóművészek adnak koncertet iskolánk hangversenytermében.


Óvodás koncertet” tartunk évente több alkalommal a zene iránt érdeklődő gyermekek számára. Ezekre a délelőtti koncertekre a budapesti óvodákból jönnek a kicsinyek.  Megismertetjük velük a különböző hangszereket, a jeles ünnepekre készülődünk. A játékos hangvételű hangszeres számokat közös énekléssel is színesítjük.  
  A Zeneklub koncerteket alsó tagozatos, napközis gyerekek számára rendezzük. Ezeken a délutáni kis koncerteken hangszerbemutatókat tartunk, valamint az elhangzott zeneművekről és azok előadóiról beszélgetünk, és akik még nem játszanak hangszeren, azoknak megpróbáljuk meghozni a kedvét a hangszertanuláshoz, hangverseny látogatáshoz.

 

Növendékeink mellett tanáraink is színvonalas koncerteket adnak. 1999-ben a Magyar Kultúra Alapítvány Székházának Corvin termében, majd 2000 márciusában a Régi Zeneakadémián, 2002 óta pedig az Óbudai Társaskörben  koncerteztünk.  A decemberi Kodály napok keretén belül több tanári hangverseny és hangszerbemutató várja a gyermekeket.

    A zeneiskola hosszú évek óta eredményes működését a művésztanárok, a hangszeres zene iránt érdeklődő gyermekek magas létszáma, valamint a zenei versenyeken eredményesen helytálló és díjakkal hazatérő növendékek jellemzik.  Tanáraink egyaránt törekednek a zene megszerettetésére és a kiemelkedő tehetségű növendékek eredményes fejlődésére. Évről-évre egyre többen választják hivatásul a zenei pályát.

Őri Csilla
igazgató

 

Forrás: kodaly-bp.sulinet.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »