Település:
Bács-Kiskun megye, Kunszentmiklós


Kunszentmikló-Tass-Dunapataj-vasutvonal


A Kiskunságban fekvő Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj vasútvonal a MÁV 151-es számú, egyvágányú, nem villamosított 49 km hosszú mellékvonala.

Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj-vasútvonal

 
 

Az utolsó vonatok egyike Dunapatajon
Az utolsó vonatok egyike Dunapatajon
A Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj-vasútvonal útvonala
Vonalszám: 151
Vonal: Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj
Hossz: 49,6 km
Nyomtávolság: 1435 mm
Üzemeltető: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség: 80 / 60 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj-vasútvonal témájú médiaállományokat.
 

A Kiskunságban fekvő Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj vasútvonal a MÁV 151-es számú, egyvágányú, nem villamosított 49 km hosszú mellékvonala.

 

Történet

A 49 km hosszú, síkvidéki jellegű vonal helyiérdekű vasútvonalként épült meg. Az üzletkezelését a MÁV látta el az 1902. október 22-én történt átadása óta.[1]

A Budapest–Szabadka–Zimony vasúti fővonalból Kunszentmiklós-Tass állomásnál kiágazó mellékvonal segítségével a Duna völgyében fekvő települések közvetlen kapcsolatba kerültek a fővárossal. A vonal forgalmát a kezdetekben elsősorban mezőgazdasági termékek szállítása jellemezte.

Kezdetektől fogva tervezték továbbépítését Kalocsa–Baja felé, de a tőzeges talaj miatt ez túl nagy költségekkel járt volna. 1956-ban nyílt meg a Dunapataj–Kalocsa–Baja-vasútvonal, mely hivatalosan vasútvonalként volt nyilvántartva, fizikailag viszont nem létezett, a forgalmat közúton bonyolították le vasúti díjszabással.

A Kunszentmiklós-Tass és Solt közötti vonalszakasz 1962-1963 között átépült, a pályában ma „T” jelű vasbetonaljakon 48 kg/fm sín fekszik. Solt és Dunapataj között a felépítményt csak részlegesen újították fel, általában használt anyagokból, itt a „i” síneket „I” és 48 kg/fm sínekre cserélték, valamint a talpfás vágányt szórványos vasbetonaljakkal megerősítették.

 

Forrás: wikipédia

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »