Település:
Veszprém megye, Pápa

Létrehozva:
2019-10-25 18:11:08


Millenniumi Emlékpark Pápa


A pápai Millenniumi Emlékpark 2000. október 23-án, az államalapítás ezredik évfordulóján nyílt meg.

 

Millenniumi Emlékpark (Pápa)

 
A Millenniumi Emlékpark

A pápai Millenniumi Emlékpark 2000. október 23-án, az államalapítás ezredik évfordulóján nyílt meg.

A park

A park a város északnyugati részén, a felszámolt felsővárosi temető helyén fekszik. Alakja a történelmi Magyarországot formázza. Az utak a nagyobb folyók vonalát követik, a fák pedig egy-egy, történelmünkben kiemelkedő szerepet játszó város helyét jelzik.

Emlékművek

 
Szent István szobra

A park központi eleme egy mesterséges domb, amelyen I. István király fából készült szobra (Nyulasi József alkotása) áll, fején a Szent Koronával, kezében karddal és az országalmával. A szobor mögött áll egy kettős kereszt és két tábla, rajta egy részlet az Imre herceghez intézett Intelmekből.

 
Emlékművek

A park déli részén hat faragott emlékmű áll sorban, egy kivételével szintén Nyulasi József fafaragóművész munkái:

  • 1848-49-es emlékmű. A 2002 márciusában állított faragott emlékoszlop annak a 34 magyar honvédnek az emlékét őrzi, akik a csornai és ihászi csatákban szerzett sebeikbe pápai hadikórházakban haltak bele, és testük ismeretlen helyen pápai földben nyugszik. Alsó részén egy dombormű puskáját tartó '48-as honvédet formáz.
  • A végvári hősök emlékműve. A 2002-ben állított emlékmű kidolgozása kőfalat mintáz, a középső részen levő faragás a pápai vár korabeli metszetekről ismert ábrázolását idézi.
  • Kopjafa, Hanis Mihály munkája. A Felsőváros lakossága állíttatta 2003-ban a második világháború ismeretlen helyen nyugvó pápai áldozatai emlékére. Négy oldalán katona- és civilportrék, illetve Magyarország, Pápa város és a Felsőváros címere látható.
  • Kereszt, közepén a Szűzanya és a gyermek Jézus képével. A kép közüli tizenkét csillag az uniós zászlót idézi.
  • Kopjafa a Rákóczi-szabadságharc pápai eseményei és résztvevői emlékére. 2005. október 29-én, a fejedelem kassai újratemetésének 99. évfordulóján állították. Előtte faragott zászló áll koronás címerrel és Pro Libertate felirattal.
  • 1956-os emlékmű, 2006-ban, az ötvenedik évfordulón állították. Alapja márványlapokból kirakott magyar zászló, mely felső és alsó sávjában az 1956 és 2006 évszámokat viseli. A zászló közepén levő lyukból kinövő oszlop égő gyertyát formáz, rajta ugyancsak a két évszám, valamint a babérágakkal övezett Kossuth-címer és egy lyukas zászló, melyen két kopjafa nyúl át.

A parkban áll még egy díszesen faragott székelykapu, Pápa erdélyi testvérvárosának, Kovásznának az ajándéka.

Forrás:wikipédia

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »