Település:
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Jászberény


Nádor Oszlop


Jászberény, Nádor utca

 A jász-kunok történetében a nádor mindig fontos szerepet töltött be. A király után a nádor volt az első közjogi méltóság és az ország főbírája. A jász-kunok ősi kiváltságának egyik legfőbb pontja az volt, hogy peres ügyeikben csak a nádor illetve saját kapitányaik ítélkezhettek. Érthető tehát, hogy a jászok és a kunok mindig kifejezték ragaszkodásukat a nádor iránt, mert benne látták függetlenségük megszemélyesítőjét.
1796-ban nádorrá választották József Antal főherceget, aki 51 évig volt a jászok-kunok legkedvesebb nádora. A jászok legnagyobb örömére 1797-ben meglátogatta Jászberényt. 1798-ban e látogatás emlékére készítették a Nádor vagy Sasos kertben (a mai Nádor utcában) álló obeliszket. A nádor összesen kilenc alkalommal fordult meg a Jászságban, utoljára 1845-ben, a redemptio századik évfordulóján.
Az obeliszk eredeti kivitele a korra jellemző hódolatteljes stílusban készült el. Az emlékmű és annak egyes részei (a kétfejű sas, a nádori család címere, a felirattábla) megszenvedte a magyar történelem fordulatainak és a néphangulat hullámzásainak következményeit. 1849-ben a függetlenségi nyilatkozat jászberényi kihirdetésekor Illésy János képviselő leromboltatott, de tetejéről a kiterjesztett szárnyú osztrák sast a helyi ifjúság később is gyakran leverte.
A jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület 1997-ben, József nádor jászberényi látogatásának a 200 éves évfordulójára, nagy költséggel és jelentős társadalmi segítséggel felújította a már erősen megrongálódott obeliszket és rendezte a környékét.
Az újravésett, de tartalmilag változatlan felirat latin szövege:
Josepho. Austrio. Prancisci. II. Aug. Fratri. Regni. Hung. Palatino.Quod. Provinciam. Hanc. Idib. Novemb. MDCCXCVII. Inviserit. Ac. Eximia Ubique. Benignit. Suae Vestigia. Reliquerit. Iazyges. Et. Cumani. Optimo. Iudici. Et. Comiti. Grati posuere. MDCCXCVIII.
Magyarul: Ausztriai Józsefnek, a felséges II. Ferenc fivérének, a Magyar Királyság nádorának, jóságos bírájuknak és nádor ispánjuknak emeltek a halas jászok es kunok, amiért ezt a kerületet 1797. november idusán meglátogatta, és mindenütt kegyességének jeles nyomait hagyta maga után. 1798.
A városvédők 1997. november 20-án egy szép ünnepség keretében emlékeztek meg szeretett nádoruk jászberényi látogatásáról.
Forrás: Wikipédia

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »