Település:
Pest megye, Albertirsa

Létrehozva:
2020-04-14 08:18:15


Szent István


Szent István

 

Albertirsa
Köztársaság út 33.
Urunk Mennybemenetele plébániatemplom előtti Erzsébet téren áll.
 
 
Várhelyi György szobrász- és éremművész korábban főleg domborművek, emlékérmek, plakettek készítésére szakosodott, fából készült köztéri alkotásaival is találkozhatunk. 2000-ben a Hősök kertjében felállított klasszikus Kossuth-szobor változást hozott művészi pályafutásában. Habár az évfordulóra szánt Szent István-szobor kissé elcsúszott időben, végül mégiscsak elkészülhetett. Ez egy nagylelkű adományozónak is köszönhető, ugyanis az önkormányzatnak nem volt pénze, az emlékműre, de Szlovák Pál helybéli nyugdíjas lokálpatrióta 5 millió forintot adományozott a szobor elkészítéséhez. Ez elegendő volt az anyagköltségre, a szobrász pedig lemondott a tiszteletdíjáról, és így létrejöhetett az alkotás, ami azóta Albertirsa jelképévé vált.
Az egyedi stílusban megálmodott alkotás egészen újszerű konstrukció. A robosztus vázat a két darab kemény süttői mészkőből faragott test alkotja, ami egy stilizált földig érő palást, és ebből nyúlnak ki az élethűre formált kezek és az égre tekintő fej.
A mészkő test és a bronz elemek a Várhelyi György szobrászművész alkotása, az alapozás Kertész Sándor kőfaragó mester munkája.
Várhelyi György 2012. augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át, 40 köztéri szobra közül talán ez legjelentősebb.
 
 
Forrás: https://www.kozterkep.hu/20284/szent-istvan
 

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »