Programok / Családoknak, gyerekeknek

Település:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc

Kategória:
Családoknak, gyerekeknek


Szent István- cseppkőbarlang


A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik.

Szent István-cseppkőbarlang

 

A Szent István Cseppkőbarlang bejárata a lillafüredi nagy parkoló közelében található, közvetlenül az országút mellett. A több mint 700 méter hosszan feltárt barlangot egy beesett kutya nyomán fedezték fel. A barlang minden nap nyitva tart, és szezonban óránként indulnak túrák a cseppkőformákkal gazdagon díszített nagyméretű termekbe. A barlang kiegyenlített páratartalma és a 11 fok körüli állandó hőmérséklete gyógyhatással van a légúti betegségben szenvedőkre.

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága.

Az üreg a Bükk Nagy-fennsíkjának keleti peremén elhelyezkedő, Létrás-lápa-István-lápa térségéből a víznyelőkön keresztül a felszínről mélybe jutó karsztvíz által kialakított, időszakos forrásbarlang. A barlangot különleges, látványos oldásformák (pl. Mamut-fogsor, Anyóstorok) mellett gyönyörű cseppkőképződmények teszik feledhetetlen élménnyé.

Az üreg középső-felső triász mészkőben, a Fehérkői Mészkő Formáció kőzetösszletében alakult ki. Első tudományos leírása és elnevezése Kadió Ottokár nevéhez fűződik, aki 1913-ban kötélhágcsóval ereszkedett le a barlangba.

A barlang járóútvonalainak kialakítását 1927-ben kezdték meg, és 1931 augusztusában nyitották meg a nagyközönség számára.

A barlang egész évben minden nap nyitva tart, április 1. és szeptember 30. között 9:00-18:00 óráig (utolsó túra 17.00 órakor), október 1. és március 31. között 9:00-15:00 óráig (utolsó túra 14.00 órakor).

A túrák óránként indulnak, minimális létszám 10 fő.

A túra időtartama: 30 perc

 

 

 Forrás:http://borsodhonismeret.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181417

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »