Mauritiusi utazási érdekességek

Kategória:
Utazás, Élmények, beszámolók

Cikk írója:
Mészáros Magdolna


Mauritiusi utazási érdekességek


A szigeten rengeteg páfrány és virágos növény őshonos. 44 olyan állatfajuk van ami a sziget életéhez hozzátartozik és vele együtt született, viszont sajnos ebből már 21 faj kihalt. A tenger leggyakrabban előfoduló teremtményei az óriásteknősök, a dugongok és a halak. A szárazföldön madarak és gyümölcsevő denevért találunk, ami a sziget egyetlen őshonos emlőse, a többi emlőst betelepítették. Így alakult ki a szigetnek az emlős populációja, ami sok különféle állatot tartalmaz: szarvas, makákó, farkatlan tanrek, indiai mongúz, vaddisznó stb. Őshonos fajuk volt a mauritiusi nyereghátú óriásteknős, de már sajnos kihalt. Három olyan gyíkfajt tudunk megemlíteni, ame szintén hozzátartozik a szigethez: a Günther-gekkó, a Telfair-szkink és az éjszakai gekkó. Két kigyófajtával is büszkélkedhetnek: a rőtpikkelyű boa és a mauritiusi boa. A szigeten található a földön az utolsó hurrikánpálma valamint a csak itt megmaradó Kerek-szigeti palackpálma. A Dodó, mely szinte mindenki számára ismerten cseng sajnos ma már csak fogalom. Egy repülésre képtelen madár volt, mely teljesen kipusztult.

mauritius idilli grand baie tengerpart napággyal

A szigetnek nem voltak őslakói, a népessége az araboknak, portugáloknak, briteknek, hollandoknak és franciáknak volt köszönhető, akik a 10. század óta folyamatosan birtokba vették a szigetet. A mai lakosság nagy része indián, viszont vallása nagyon sokszínű, köszönhető ez a sok-sok bevándorlónak, tengerésznek és hódító hadjáratnak egyaránt.

Vasút hálózattal nem rendelkezik, viszont az autóutak behállózzák az egész szigetet. Repülőtere a Sir Seewoosagur Ramgoolam Nemzetközi Repülőtér.

A sziget északi részét fehér homokos tengerpart és lagúnák alkotják. Fővárosa Port Louis, ahol a sok történelmi eseménynek köszönhetően nagyon sok vallással kapcsolatos létesítményt találhatunk meg: templomok, mecsetek és pagodák egyaránt vannak. A déli rész földrajzi adottságok miatt érintetlen. A fővárosban található a Naval Múzeum, ami nem más mint a tengerészeti múzeum. Nagyon izgalmas látnivaló a La Vanille Crocodile Park, ahol a hűllők életébe nyerhetünk betekintést és imerkedhetünk meg a faj különböző teremtményeivel. A Sonillac névre hallgató kis falu a sziget halászfaluja, ahol a halászat mesterségébe pillanthatunk be.

mauritius pálmafa és tenger

Gasztronómiáját tekintve igen sokszínű, hisz felfedezhető benne az európai, indiai, ázsiai, kínai és afrikai jegyek egyránt. Szigetország lévén fő alapanyaguk a tengeri halak és a tenger gyümölcsei. A paradicsom az egyik kedvelt ízesítése a szószoknak, mártásoknak, hisz külömlegesen édes ízű. Népszerű ételük a Briani, ami egy muszlim ételkülönlegesség. Előszeretettel készítenek ételeket az izzó lávaköveken. Az adagok kiadosak és élvezetesek. A palackozott víz fogyasztása ajánlott, hisz bár a víz tisztának tűnik még is az európai ember számára nem egészséges.

mauritius hindu templom

Forrás:nazarutazas.hu

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »