Hivatalok, hatóságok

Település:
Pest megye, Albertirsa


Szociális segítőház


Szociális segítőház

 

Az intézmény adatai:

 

Név:

Albertirsai Kistérségi Szociális Segítőház

Székhely:

2730 Albertirsa, Dózsa Gy. u. 23.

Nyitva álló helyiségek:

2737 Ceglédbercel, Pesti u. 61.

2735 Dánszentmiklós, Dózsa Gy. u. 100.

2736 Mikebuda, Fő u. 19.

Ellátási terület:

Albertirsa Város, Dánszentmiklós, Ceglédbercel, Mikebuda Községek közigazgatási területe.

Szolgáltatási elemek:

Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás: az Szt. 56. §-a szerinti személyes gondoskodás, úgymint:

-          falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás,

-          étkeztetés,

-          a házi segítségnyújtás,

-          családsegítés.

Gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység: a Gyvt. 39.40.49.§.szerinti

-          gyermekjóléti szolgáltatás

-          család és gyermekjóléti szolgáltatás,

-          helyettes szülői ellátás.

Fenntartó

Humánszolgáltató Társulás (2730 Albertirsa, Irsay K. u. 2.)

A fenntartó önkormányzatok egységes célja:

- a biztonságot adó család-, és gyermekpolitika, valamint az emberközeli szociális szolgáltatások fenntartása;

- az anyagi juttatások, szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások összehangolása, célzottságuk és hatékonyságuk növelése, a közösségi felelősségvállalás és szolidaritás erősítése.

A család-és gyermekjóléti szolgáltatás célja, feladata, alapelvei

A többször módosított A szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 64. §. alapján:

A családsegítés célja a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítséget igénylő személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

A többször módosított 1997. évi XXXI. törvény alapján a gyermekjóléti alapellátásnak hozzá kell járulnia a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelkedésének elősegítéséhez, a veszélyeztetettség megelőzéséhez és a kialakult veszélyeztetettség megszüntetéséhez, valamint a gyermek családjából történő kiemelésének megelőzéséhez.

A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.

A szolgáltatás alapelvei

v  Önkéntesség: A szolgáltatást mindenki önkéntesen veheti igénybe, kivéve az együttműködésre kötelezettek.

v  Titoktartás: A Szociális Munka Etikai Kódexe alapján a szociális munkás az általános adatvédelmi szabályokon túl is köteles biztosítani a titoktartást és az információk felelős kezelését, de társadalmi felelőssége vagy egyéb kötelezettségek módosíthatják ezt a felelősségét, amit mindenkor a kliens tudomására kell hoznia. A titoktartás minden szóbeli, írásbeli, hang- és képanyagra rögzített, és az azokból kikövetkeztethető információkra, az esettanulmányokra, esetismertetésekre és publikációkra is vonatkozik.

v  Adatkezelés: Adatkezelésnél és nyilvántartásnál a Szociális Munka Etikai Kódexe és a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény előírásai szerint járunk el, különös tekintettel az adatok védelmére, a szolgáltatást igénybevevők és a szolgáltatást nyújtók jogaira, és az adatvédelmi nyilvántartás vezetésére vonatkozó előírásokra. Személyes adatokat csak kivételes esetekben szolgáltatunk ki, pl. statisztikai célra (32. §, 32/A. §)

Család-és gyermekjóléti szolgálat

A segítségnyújtás formái:

v  Családgondozás, egyéni esetkezelés: a klienssel az ellátás kezdetén együttműködési megállapodást kötünk, és gondozási tervet készítünk. A gondozási tervben rögzítjük a megoldandó feladatokat, felelősökkel és határidőkkel. Jellemzően ilyen tevékenység: családsegítés keretében végzett családgondozás, együttműködés szociális segélyezettekkel, pszichológiai tanácsadás.

v  Csoportokkal végzett szociális munka: aktív korúak beilleszkedési programján belül csoportokkal végzett szociális munka is folyik intézményünkben. E során hasonló helyzetben levő, közös célokat megfogalmazó kliensekkel foglalkozunk.

v  Eseti segítségnyújtás: ilyen esetekben nem kötünk együttműködési megállapodást a klienssel. Jellemzően az egyszeri segítségnyújtást követően az igénybevevő önállóan intézi, rendezi problémáját és nem igényel további segítséget. A klienssel közösen keressük meg a megoldási lehetőségeket.

v  Ügyintézés: informális, adminisztratív tevékenység.

A segítség során pénzbeli ellátás nyújtására nincs lehetőség.

A szolgáltatások igénybe vétele térítésmentes.

Ellátási területünkön biztosított szolgáltatások:

- a családok segítése érdekében veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működtetése

- szociális, életvezetési, és mentálhigiénés tanácsadás

- az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátásokhoz, továbbá a szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutás megszervezése,

- a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítése,

- felkérésre környezettanulmány készítése,

- a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, a lakhatási problémával küzdők, a fogyatékossággal élők, a szenvedélybetegek, ill. egyéb szociálisan rászorult személyek és családjaik részére tanácsadás nyújtása,

- közösségfejlesztő programok szervezése, valamint egyéni és csoportos készségfejlesztés,

- kríziskezelés, valamint a nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatások,

A szolgáltatások közvetítése és nyújtása során lehetőséget biztosítunk az ügyfeleknek az ügyintézéshez szükséges telefon, fénymásolás, internet használatára.

Dologi javak közvetítése során segítséget nyújtunk más szervezeteknek az adományozás szervezésében, lebonyolításában.

Intézményünkben fogadunk ruha, játék, bútor és egyéb adományokat is. Ezeket ügyfélfogadási időben a kliensek megnézhetik, elvihetik.

Amennyiben tolószék, rolátor felajánlást kapunk, azt kölcsönszerződés keretében adjuk ki a rászorulók részére.

Az ügyfélfogadás rendje

Albertirsa:

A családsegítés az év minden munkanapján folyamatos, de az ügyfélfogadás a hét 3 munkanapjára korlátozódik a következők szerint:

A szerdai napon a családgondozók team ülést tartanak, az intézményvezető és a szakmai egység vezetőjének javaslata alapján megbeszélik, elemzik a folyamatban lévő ügyeket, segítenek kollégájuknak az esetleges elakadások kiküszöbölésében, a legoptimálisabb esetkezelési mód és eljárás kiválasztásában.

 

 

Forrás: https://albertirsa.hu/szocialis_segitohaz

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »