Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Fehérgyarmat


Szentháromság Templom - Fehérgyarmat


Fehérgyarmat, Petőfi u. 1, 4900

 

Szentháromság Templom - Fehérgyarmat

 

Fehérgyarmat kisváros Északkelet-Magyarországon, a Szatmári-síkság egyik legmeghatározóbb települése, a történelem során mindig is fontos kereskedelmi központ volt. Az 1999. augusztusi templomszentelés előtt a városnak nem volt görög katolikus temploma, hiszen főként református város volt, ám az 1970-es árvíz után rengeteg görög katolikus család költözött ide a közeli megyékből.

  • vezető tervezők: Balázs Mihály - Balázs Mihály Építész Műterme Kft.
    tervezőtárs:  Somogyi-Soma Katalin
  • a tervezés/építés éve: 1996/1999
  • fotó: © Balázs Mihály

A templom saroktelke a városközpont mellett áll, melyen a beépítést elsősorban a keletelés tradíciói határozták meg. A telek sarkában harangfal és a parókia épülete kapott volna helyet, ezek azonban nem készültek még el. A templom térformája rendkívül összetett, a bizánci templomokra jellemző centrális formát ötvözi a nyugati egyházakra jellemző lineáris térformálással. A templomtér kör alaprajzú, lefedése gúlatető nyolcszögű tamburral megemelve, mely bizánci előképeket idézhet. Az oltártér melletti térbővületben kapott helyet az iroda és fölötte a gyülekezeti terem, ezzel a funkcióbővítéssel a tervező megújította a templomépítészet eddigi hagyományos formáját.

 

Az épület díszítése nagyon letisztult, a dekorativitást egyszerű elemek művészi kapcsolataival oldja meg, így a fő esztétikai formálóerő a tömegalakítás maga. Utcai homlokzatai nagyon érdekesek, nyugati oldalát elsősorban az ortodox centrális tömegforma határozza meg, ezzel ellentétben a keleti oldal oromzatos homlokzatát nyílászáróival egyedi rendszerben osztja. Jól megfigyelhető itt is a templom kettőssége, a szakrális és szimbolikus közötti összhangja.

A falak anyaga tégla, belül fehér vakolat, a nyílászárók és berendezési tárgyak nyers fatextúrájúak és az épület teteje vörösréz borítású, ezzel is tükrözve Balázs Mihály törekvéseit a legmagasabb minőség legkevesebb anyaggal való kifejezésére. Anyaghasználatában a lépcső eltér a templomtól, mely a gyülekezeti teremhez és a karzathoz vezet, ezt a funkcionális elkülönítés indokolhatta.

 

     Forrás:  hazai.kozep.bme.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »