Település:
Békés megye, Újkígyós


Tanácsok horgászoknak járvány idején


Vigyázzunk egymásra!

            Tanácsok horgászoknak a korona vírus járvány idején!

A jelenlegi járványhelyzet a horgászat kedvelőitől is nagyobb odafigyelést kíván. Fontos továbbá, hogy Magyarország vízterületein a horgászati, halászati tevékenység engedélyhez kötött. Az előírások betartását a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halőrei rendszeresen ellenőrzik. 

Fontos kiemelni, hogy a COVID-19 a szabadban is terjed, cseppfertőzés útján.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Általános, a jelenlegi helyzetben is érvényben lévő legfontosabb szabályok:

  • Hazánkban horgászati tevékenységet halgazdálkodási vízterületen, haltermelési létesítményben kizárólag állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy birtokában lehet folytatni. A jogosulatlan horgászat halvédelmi bírság kiszabását és a horgászjegy váltásától történő eltiltást vonja maga után.
  • A horgászoknak változatlanul tisztában kell lenniük azzal, hogy a tavaszi hónapokban számos halfajunkat fogási tilalom védi azok ívásának ideje alatt. Hazánk természetes vizeiben nagy szükség van az ívó halak védelmére, hiszen az eredményes szaporodás a következő halgenerációk záloga. Az ívó halállomány védelme minden helyzetben, így jelenleg is mindannyiunk közös felelőssége.

A kialakult járványügyi helyzetben érvényes, speciális intézkedések és ajánlások:

  • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. A halak érintése tehát nem jelent kockázatot.
  • A haltelepítések – az előírt bejelentési és halegészségügyi rendelkezések betartása mellett – jelenlegi is folytathatóak. A tervezett telepítéseket a halgazdálkodásra jogosultak lehetőségeikhez mérten végzik. Kérjük a horgászokat, hogy a haltelepítések helyszínein a biztonság kedvéért ne szemlélődjenek!
  • A koronavírus terjedésének lassítása, csökkentése érdekében elsősorban az otthon tartózkodásra és az emberi kapcsolatok minimalizálására kell törekedni. Ha valaki mégis a horgászat mellett dönt, akkor a magányos horgászatot részesítse előnyben.
  • A vízparton egymástól kellő távolságot tartva válasszanak maguknak horgászhelyet és kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit.
  • Lehetőség szerint senki ne utazzon a lakóhelyétől távolabb eső területre horgászni!
  • A napijegyek kiváltása során kerüljük a tömeges sorban állást, amennyiben ez elkerülhetetlen, tartsunk egymástól legalább 2 méter távolságot.
  • Nagyon fontos, hogy az alapvető higiéniai szabályokat horgászat közben is tartsák be és rendszeresen mossák meg, fertőtlenítsék kezüket!
  • Ha a horgászhelyen rendelkezésre állnak közös használatú eszközök, ülőalkalmatosságok, azokat használat előtt és után is fertőtlenítsék.
  • A horgásztavak üzemeltetői a szociális helyiségek fertőtlenítését rendszeresen végezzék klór tartalmú fertőtlenítőszerrel.
  • Fokozottan ügyeljenek rá, hogy szemetet (pl. élelmiszer csomagolóanyagokat, használt zsebkendőket, papírtörlőket) ne hagyjanak maguk után, gyűjtsék össze és tegyék a legközelebbi hulladékgyűjtőbe.
  • A Magyar Országos Horgász Egyesület (MOHOSZ) által megszervezett és lebonyolított állami horgászvizsgákat a vészhelyzet idejére fel kell függeszteni.
  • A 2020. évre vonatkozó állami horgászengedélyek kiváltása szünetel, az idei évi horgászengedélyek megújítása a vészhelyzet lejártát követően indulhat újra.
  • Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet értelmében a nem élelmiszer forgalmazási tevékenység 6:00-tól 15:00 óráig történhet, vendéglátó tevékenység 15:00 óra után kizárólag elvitelre, helyben fogyasztás nélkül valósulhat meg.

Kérjük, ha horgászattal, halászattal kapcsolatos szabálytalanságot észlelnek, a továbbiakban is jelezzék azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail-címre!

 

 

     Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

 
 

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »