Település:
Bács-Kiskun megye, Kecel


Trianoni emlékmű Kecel


Kilencvenkilenc évvel ezelőtt a győztes hatalmak aláírták az I. világháborút lezáró Trianoni szerződést, amely kinyilvánította az Osztrák–Magyar Monarchia szétesését

A Nemzeti Összetartozás Napja nem ünnep, hanem figyelemfelhívó emlékezés

 

Kilencvenkilenc évvel ezelőtt a győztes hatalmak aláírták az I. világháborút lezáró Trianoni szerződést, amely kinyilvánította az Osztrák–Magyar Monarchia szétesését, valamint a történelmi Magyarország felbomlását. 2010 óta június 4. az emlékezés, a Nemzeti Összetartozás Napja. Bár a döntés határokat állított, de a szellemi, lelki összetartozást nem tudta megakadályozni.

-Hirdetés-

2019. június 4-én a megemlékezés szentmisével kezdődött Kecelen a Szentháromság templomban, majd a Ligetben folytatódott a Trianoni emlékműnél. A műsor szereplői a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói voltak.

Németh Anna 7. osztályos tanuló, Mucsi Anita 8. osztályos tanuló egy-egy verset adott elő. Felkészítőjük: Ridegné Szilágyi Bettina volt.Az iskola énekkara és a templomi kórus tagjai énekeltek, felkészítőjük Fejes Éva vezetésével.

Haszilló Ferenc Kecel Város polgármestere Apponyi Albert gróf szavait idézte, akinek Magyarország érdekében elhangzott védőbeszéde a béketárgyaláson hiábavaló volt. Aláírásra került a „békeparancs”.  Elvesztettük az ország területének kétharmadát, és minden 3. magyar rekedt akaratán kívül a mesterséges határokon túlra. Ezért a Nemzeti Összetartozás Napja nem ünnep, hanem figyelemfelhívó emlékezés.
Ez után az emlékműnél koszorúzásra került sor.

Kecel Város Önkormányzata nevében Haszilló Ferenc polgármester és Dr. Urbán Gábor aljegyző helyezett el koszorút.

A FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség  képviseletében Kovács László, a keceli szervezet elnöke és Zsámboki Mihály koszorúzott.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom keceli alapszervezete és ifjúsági tagozata nevében Benedek Imre és Vulman József helyezte el koszorúját.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége keceli szervezete képviseletében Herczeg Mihály és Bata László tette le a koszorút.

A keceli Tűzoltóság, a Kistérségi Nemzetőr Egyesület-Kecel és a Kárpát-medencei Vitézi Rend nevében Travnik János parancsnok kísérte a koszorút.

Az emlékműsor szervezője, levezetője Gyalogné Klajkó Eszter rendezvényszervező volt.

A megemlékezés a Szózat eléneklésével fejeződött be.

Varga Eszter

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »