Káprázatos kristálybarlangot nyitnak meg a látogatók előtt Spanyolországban

Kategória:
Nagyvilág, Érdekességek

Cikk írója:
Mészáros Magdolna


Káprázatos kristálybarlangot nyitnak meg a látogatók előtt Spanyolországban


A szakemberek éveket töltöttek a tanulmányozásával, valamint azzal, hogy megteremthessék azokat a feltételeket, melyek megakadályozzák a kristályok kiszáradását, újraoldódását illetve megvalósították a látogathatóvá tételét. Egyebek mellett 600 tonna földet és követ hordtak ki a barlangból.

Az üreg mintegy nyolc méter hosszú és átlagosan két méter magas, melyet átlátszó gipszkristályok borítanak. Szakemberek szerint a geóda 5-6 millió év alatt alakulhatott ki, s egyedülálló képződménynek számít a nagysága, kristályainak tökéletessége, mérete és tisztasága miatt. A falakon található grandiózus, víztiszta gipszkristályok tökéletességét illetően a kutatók elmondták, hogy kivehetően el lehet olvasni a mögéjük tett papírra írtakat.

„A geóda egy érdekes ásvány, mely különböző módon keletkezhet. Egy kőzetben kialakul egy üreg, amit egy másik ásvány, kőzet vagy drágakő tölt ki. Itt volt egy üreg, amely megtelt kalciumszulfáttal, ez szelénkristályokat hozott létre. Ezután már csak megfelelő hőmérsékletre és időre volt szükség” – mondta Francisco Fernandez Amo geológus a különleges természeti képződmény létrejötte kapcsán.

Forrás:erdekesvilag.hu

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »